Suroviny
Na těsto: 150 g hladké mouky + navíc na pomoučnění, 75 g rostlinného tuku Hera, 50 g cukru, sůl, 1 žloutek
Na náplň: čerstvé broskve, případně 1 velká plechovka broskví (cca 820 g), 3 lžíce rostlinného tuku, 3 lžíce krupicového cukru, 50 g nahrubo nasekaných pistáciových oříšků
Krok 1
Přesejeme mouku do mísy. Vmícháme rostlinný tuk Hera, cukr, špetku soli a vaječný žloutek. Těsto vypracujeme vařečkou nebo mixérem. Vytvarujeme kouli studenýma rukama, zabalíme do folie a vložíme na 30 minut do lednice.
Krok 2
Omyjeme a osušíme čerstvé broskve, případně slijeme šťávu z broskví, broskve necháme okapat a nakrájíme je na klínky. Potřeme pečicí papír ve formě rostlinným tukem a posypeme cukrem a pistáciovými oříšky. Na tuto vrstvu rovnoměrně rozložíme broskve.
Krok 3
Těsto vyválíme na pomoučněném vále, vytvoříme kruh o velikosti 20 cm (průměr). Odstraníme přebytečnou mouku z těsta a položíme těsto na broskve v pečicí formě. Okraje mírně stlačíme dolů.
Krok 4
Pečeme koláč dozlatova v předehřáté troubě 25 až 30 minut. Po upečení položíme na formu velký talíř, pevně přichytíme a velmi rychle naráz otočíme. Odstraníme plech a pečicí papír z koláče. Rozkrojíme koláč (horký nebo vychladlý) na 8 dílů.
Celková doba přípravy: 80 minut