Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

KYNUTÉ DOBROTY: Buchta s nivou, oříškové rohlíky, koláč s kozím sýrem

Slaná buchta s nivou
Koláč s kozím sýrem
Oříškové rohlíky
Houbový věnec
Sdílej článek:

Upéct něco na zub z kynutého těsta zabere sice víc času, ale stojí to za to. Pro inspiraci jsme vybrali ty nejlepší tipy na slanou i sladkou verzi.

Slaná buchta s nivou

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 balíček droždí, půl lžičky soli, 130 ml vlažného mléka, 40 g vlažného másla, 1 vejce
Na náplň: 120 g sýra s modrou plísní, 150 g anglické slaniny, 10 ks cherry rajčátek, 6 lžic kečupu

Jak na to: Na přípravu těsta smíchejte v míse mouku s droždím a se solí. Přidejte mléko, máslo a vejce a ručně vypracujte do hladka. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout. Těsto pomocí válečku vyválejte na pomoučené pracovní ploše na kruh o Ø 30 cm a přeneste do vymazané a moukou vysypané formy. Okraje přitlačte k formě. Na přípravu náplně sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte nadrobno a rajčata překrojte na půlku. Těsto potřete kečupem, poklaďte slaninou, posypte nivou a rozložte cherry rajčata. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut. Koláč lze servírovat teplý i studený. Doba: 50 minut + kynutí

Koláč s kozím sýrem

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 balíček droždí, půl lžičky soli, 150 ml vlažného mléka, 40 ml oleje, 1 vejce
Na náplň: 150 g měkkého kozího sýra, 5 větších rajčat, 250 ml smetany na šlehání, 3 vejce, 5 větviček čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Jak na to: Na přípravu těsta smíchejte v míse mouku s droždím a se solí. Přidejte mléko, olej a vejce a vařečkou vypracujte do hladka. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout. Těsto vyválejte na pomoučené ploše na kruh o Ø 30 cm a přeneste do vymazané a moukou vysypané formy. Okraje dobře přitlačte k formě. Na přípravu náplně nakrájejte sýr a rajčata na plátky. Smetanu nalijte do mísy, přidejte vejce, tymián, sůl a pepř a metličkou vymíchejte do hladka. Sýr a rajčata poklaďte na těsto a zalijte smetanovou směsí. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 55 minut. Koláč můžete servírovat teplý i studený. Doba: 70 minut + kynutí

Oříškové rohlíky

Suroviny na 8 kusů
Na těsto: 300 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 25 g cukru, půl kávové lžičky soli, 150 ml vody, 40 ml oleje, 1 vejce, 1 vejce
na potření
Na náplň: 200 g vlašských ořechů, 30 ks kulatých piškotů, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 ml mléka

Jak na to: Na těsto smíchejte mouku s droždím, cukrem a solí. Přidejte vodu, olej a vejce. Vařečkou vypracujte hladké těsto. To poprašte moukou, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Těsto pomocí válečku rozválejte na plát o tloušťce asi 3 mm. Rozřežte na proužky široké asi 11 cm a ty dále rozřežte na trojúhelníky. Na přípravu náplně ořechy a piškoty rozemelte. Přidejte vanilkové cukry, mléko a vařečkou promíchejte. Hotovou náplň rozdělte lžičkou do připravených trojúhelníků. Stočte a vytvořte rohlíčky. Rohlíčky dejte na plech vyložený papírem na pečení a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte asi 30 minut. Ještě teplé rohlíčky posypte moučkovým cukrem. Doba: 50 minut + kynutí

Houbový věnec

Surovina na 12 kusů
Na těsto: 150 g brambor, 80 ml mléka, 30 g másla, 230 g hladké mouky, balíček sušeného droždí, 1 lžička soli, 50 g šunky nakrájené na kostičky
Na náplň: 1 malá cibule, 130 g žampionů, 1 malá hruška, 1 lžíce oleje, 125 g sýra (typ Lučina), 1 lžička Gustinu-jemného kukuřičného škrobu Dr. Oetker, 50 g šunky nakrájené na kostičky, půl lžičky soli, půl lžičky mletého pepře, 100 g plísňového sýra

Jak na to: Oloupejte brambory, uvařte je a rozmačkejte. V rendlíku ohřejte mléko a nechte v něm rozpustit máslo. V míse smíchejte mouku, droždí, sůl, přidejte brambory, mléko s tukem a vše zpracujte do hladkého těsta. Zapracujte kostičky šunky. Těsto zakryjte a nechte v teple kynout. Na přípravu náplně oloupejte cibuli, nakrájejte žampiony, hrušku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibulku. Přidejte žampiony, hrušku a poduste asi 5 minut. Přimíchejte sýr, škrob, šunku, osolte, opepřete a nechte vychladnout. Plísňový sýr nakrájejte na kostky. Těsto na pomoučené pracovní ploše ještě jednou krátce prohněťte a vyválejte obdélník (35 x 30 cm). Náplň rozetřete, na horním okraji nechte asi 1 cm volný. Na náplň rozložte kostky plísňového sýra. Těsto sviňte od delší strany a vložte do vymazané a strouhankou vysypané formy, konce lehce stlačte. Zakryjte a nechte kynout. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Věnec podávejte teplý. Doba: 65 minut + kynutí

Tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám moučník vždy povede.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.