Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

MOUČNÍKY letem světem: Vyzkoušejte DOBROTY z Austrálie, Francie nebo Rakouska

Sachrův dort
Jablečný tarte tatin
Tvarohové řezy
Sněhový dort Pavlova
Sdílej článek:

Možná se to nezdá, ale čeká nás takový malý výlet kolem světa. Nakoukneme do některých koutů světa a necháme se inspirovat cizokrajnými zákusky.

RAKOUSKO: Sachrův dort

Suroviny na 1 dort
Na korpus: 6 ks vajec, 150 g krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 50 g jemně mleté strouhanky, 70 g kvalitního kakaa
Ovocná náplň: 500 g meruňkové marmelády, špetka skořice, troška cukru
Poleva: 200 ml smetany na šlehání, 200 g hořké čokolády, 50 g hery

Jak na to: Vyšlehejte zvlášť žloutky a bílky s cukrem. Mouku smíchejte se strouhankou a kakaem. Vyšlehané bílky spojte se žloutky a přimíchejte moučnou směs, aby vzniklo hladké těstíčko. Nalijte do dortové formy a pečte cca 40 min. Po upečení nechte vychladnout a dvakrát prokrojte. Na větší pánvi rozpusťte trošku cukru na světle hnědý karamel a zasypte skořicí. Přidejte marmeládu. Na dno formy položte rozkrojené kolo korpusu, důkladně natřete teplou náplní a přiklopte další částí korpusu, postup opakujte. Dort na povrchu potřete zbylou náplní a dejte vychladnout. Smetanu ohřejte a poté přidejte čokoládu. Důkladně promíchejte a do horké polevy zapracujte rostlinný tuk. Vychlazený dort potřete polevou. Doba: 70 minut

FRANCIE: Jablečný tarte tatin

Suroviny na 1 koláč
Na těsto: 220 g hladké mouky, špetka soli, 150 g rostlinného tuku Hera rozkrájeného na kostky, 1 žloutek
Náplň: 1,2 kg jablek, 70 g hery, 185 g třtinového cukru

Jak na to: Smíchejte v míse mouku se špetkou soli a přidejte heru. Těsto vypracujte, mělo by se podobat strouhance. Poté přidejte žloutek a 3 lžičky vody. Těsto vypracujte do hladka. Náplň: zbavte jablka jadřinců a nakrájejte je na čtvrtky. Na pánvi rozehřejte rostlinný tuk a přidejte cukr. Vznikne lehká karamelová hmota, na kterou naskládejte čtvrtky jablek. Tuto směs vařte na mírném ohni 40 minut, dokud jablka nezměknou a karamel je táhlý. Těsto rozválejte do kulatého tvaru. Rozložte těsto přes podušená jablka s karamelem a okraje vtlačte přes jablka. Poté pečte 25 minut, dokud těsto nezezlátne. Obrácený koláč podávejte teplý se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou. Doba: 90 minut

MAĎARSKO: Tvarohové řezy

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 4 vejce, 4 lžíce vlažné vody, 150 g moučkového cukru, balíček vanilínového cukru, 90 g polohrubé mouky, 90 g solamylu, 2 lžíce kypřicího prášku
Na náplň: 230 g kompotovaných mandarinek, 500 g polotučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, balíček vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 375 ml smetany ke šlehání, balíček želatinového stužovače

Jak na to: Na přípravu těsta vyšlehejte vejce a vodu do pěny. Přisypávejte moučkový a vanilinový cukr a asi 2 minuty šlehejte. Mouku, solamyl a kypřicí prášek smíchejte a vmíchejte do vaječné pěny. Těsto vlijte do plechu (30 x 40 cm), uhlaďte a pečte asi 20 minut. Poté piškot poprašte moučkovým cukrem. Tvaroh smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Smetanu vyšlehejte dotuha a přimíchejte do tvarohu. Z mandarinkové šťávy odměřte 100 ml, přisypte stužovač a promíchejte. Přidejte do náplně spolu s okapanými mandarinkami a promíchejte. Vychladnutý piškot vodorovně rozřízněte. Spodní díl natřete náplní, přikryjte druhým plátem a lehce přitlačte. Nechte v lednici dobře ztuhnout. Doba: 60 minut

AUSTRÁLIE: Sněhový dort Pavlova

Suroviny na 1 kus
Na sněhové pláty: 5 ks bílků – žloutky využijte na krém, 200 g krupicového cukru, 200 g krupicového cukru na rozvar,
100 ml vody, nahrubo nasekané ořechy
Krém: 750 ml smetany, 200 g cukru, 80 g kukuřičného škrobu, 5 ks žloutků, 150 g Hera máslová příchuť

Jak na to: Bílky s cukrem vyšlehejte do sněhu. V průběhu šlehání nechejte vařit cukrový rozvar. Měl by být vařen při 120 °C. Horký rozvar přilijte za stálého šlehání k bílkům a dále šlehejte do opětovného ztuhnutí. Pomocí stěrky, případně sáčku, rozetřete na plech jednotlivé pláty, posypte je ořechy, pocukrujte a dejte péct na cca 20 minut. Mezitím připravte krém: v části studené smetany rozmíchejte škrob a zbylou smetanu dejte vařit. Po dosažení varu přidejte cukr, škrob a nechte provařit. Nakonec přidejte žloutky. Poté nechte vychladnout a vyšlehejte s herou. Vychladlé pláty spojte krémem. Jednotlivé vrstvy prokládejte podle chuti ovocem nebo čokoládou. Doba: 45 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.