Krok 1
Z vlažné smetany, droždí, lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky vymícháme kvásek, který na chvíli odstavíme na teplé místo, aby vzešel. Do mísy přesypeme obě mouky, přidáme vejce a žloutky, rozpuštěné máslo, třtinový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Krok 2
OBARVENÍ TĚSTA: Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na tři díly, do kterých zapracujeme další ingredience. Do prvního dílu mák, mléko, cukr a skořici, do druhého nastrouhanou mrkev, mouku a rozinky předem namočené v rumu a do třetího nasekané mandle a ořechy.
Krok 3
Z těst vytvoříme tři úhledné bochánky, které necháme v teple kynout 40 minut. Z nich po vykynutí vytvoříme tři asi 70 cm dlouhé válečky a ty spleteme do tříbarevného copu.
Krok 4
Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, kde ho stočíme do věnce tak, aby pokud možno nebyl vidět spoj, který pro jistotu zajistíme špejlí. Věnec přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout.
Krok 5
Pak věnec potřeme našlehaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut při 180 °C. V momentě, kdy bude věnec již mít pěknou zlatou barvu, přikryjeme ho svrchu alobalem.
Náš tip: Doprostřed věnce můžete naaranžovat obarvená uvařená vajíčka. Získáte tak originální dekoraci na velikonoční stůl. Rodinu jistě potěší, že bude úplně celá k jídlu!
Doba: 40 minut + kynutí a odležení