Šíp.deník.cz

Návod na veselou velikonoční pochoutku: Tříbarevný SVÁTEČNÍ VĚNEC

Tříbarevný věnec bude ozdobou každé sváteční tabule.
Tříbarevný věnec bude ozdobou každé sváteční tabule.
Zdroj: Gurmet
Sdílej článek:

Suroviny na 32 porcí: 200 ml 12% smetany, 1 kostka droždí, 90 g třtinového cukru, 250 g polohrubé mouky Babiččina volba, 250 g hladké mouky Babiččina volba, 1 vejce, 2 žloutky, 100 g másla, vanilkový cukr, kůra z 1 citronu, špetka soli. Obarvení těsta: 60 g mletého máku, 40 ml mléka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžička skořice, 100 g nastrouhané mrkve, 2 lžíce hladké mouky, 50 g rozinek, 100 ml rumu, 50 g nasekaných mandlí a ořechů. Na ozdobu: 10 g půlených mandlí, 1 vejce. 

Krok 1

Z vlažné smetany, droždí, lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky vymícháme kvásek, který na chvíli odstavíme na teplé místo, aby vzešel. Do mísy přesypeme obě mouky, přidáme vejce a žloutky, rozpuštěné máslo, třtinový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.

Krok 1

Krok 2

OBARVENÍ TĚSTA: Na pomoučeném válu těsto rozdělíme na tři díly, do kterých zapracujeme další ingredience. Do prvního dílu mák, mléko, cukr a skořici, do druhého nastrouhanou mrkev, mouku a rozinky předem namočené v rumu a do třetího nasekané mandle a ořechy.

Krok 2

Krok 3

Z těst vytvoříme tři úhledné bochánky, které necháme v teple kynout 40 minut. Z nich po vykynutí vytvoříme tři asi 70 cm dlouhé válečky a ty spleteme do tříbarevného copu.

Krok 3

Krok 4

Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, kde ho stočíme do věnce tak, aby pokud možno nebyl vidět spoj, který pro jistotu zajistíme špejlí. Věnec přikryjeme čistou utěrkou a necháme 15 minut odpočinout.

Krok 4

Krok 5

Pak věnec potřeme našlehaným vajíčkem, ozdobíme mandlemi a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut při 180 °C. V momentě, kdy bude věnec již mít pěknou zlatou barvu, přikryjeme ho svrchu alobalem.

Krok 5

Náš tip: Doprostřed věnce můžete naaranžovat obarvená uvařená vajíčka. Získáte tak originální dekoraci na velikonoční stůl. Rodinu jistě potěší, že bude úplně celá k jídlu!

Doba: 40 minut + kynutí a odležení

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů