Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Nechte se svést chutí jahod. Pokrmy z nich skvěle vypadají i chutnají

Jahodový motýl
Jahodový džem
Jahodový dort v bílém
Sdílej článek:

Kdo by odolal skvělé chuti a vůni jahod? Pro inspiraci jsme pro vás vybrali lahodné recepty, které jsou pastvou nejen pro oči, ale i báječně chutnají.

Jahodový dort v bílém

Suroviny (na těsto): 4 vejce, 120 g cukru, 1 vanilínový cukr, špetka soli, 180 g hladké mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, 100 g nastrouhaných mandlí, 100 g bílé čokolády, 120 g másla

Na náplň: 500 ml smetany, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker, 150 g jahod

Na ozdobení: 100 g bílé čokolády, 8 ks jahod

Jak na to: Na přípravu těsta ušleháme vejce s cukrem, vanilínovým cukrem a solí. Mouku smícháme s kypřicím práškem a společně s mandlemi, čokoládou a máslem vmícháme do hmoty. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme. Korpus poté podélně prokrojíme. Na přípravu náplně ušleháme smetanu se smeta-fixem dotuha. Polovinu šlehačky naneseme na korpus a na povrch naskládáme jahody. Zakryjeme druhým plátem korpusu. Dort potřeme zbytkem šlehačky. Jahody na ozdobení dortu namočíme do 10 g rozpuštěné bílé čokolády a necháme zatuhnout. Ze zbývající čokolády vytvoříme nožem hoblinky, kterými ozdobíme povrch dortu, dozdobíme jahodami.

Doba: 60 minut


Jahodový motýl

Suroviny na 1 kus

Na těsto: 3 vejce, 150 g cukru, ½ lahvičky rumového aroma, 180 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva, 80 g změklého másla, 300 g nadrobno nakrájené rebarbory

Na náplň: 250 ml zakysané smetany, 5 lžic moučkového cukru, šťáva ze dvou citronů, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček želatinového ztužovače Dr. Oetker

Na ozdobení: 500 g jahod, 1 balíček čirého dortového želé Dr. Oetker, 250 ml vody

Jak na to: Na těsto vyšleháme vejce s cukrem a rumovým aroma. Mouku smícháme s kakaem a kypřicím práškem, přidáme máslo a vše promícháme. Formu vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe na něj kousky rebarbory. Pečeme 35 minut. Na přípravu krému smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Smetanu ušleháme a zamícháme do krému. Podle návodu na obalu připravíme želatinový ztužovač a přimícháme do krému. Připravený krém natřeme na korpus a dáme na 2 hodiny do chladničky. Po ztuhnutí vyjmeme dort z formy. Dort rozkrojíme na dvě části a obě poloviny položíme na servírovací tác zakulaceným okrajem k sobě, vzniknou tak křídla motýla. Jahody nakrájíme na plátky a nahusto ukládáme na dort. Čtyři celé jahody položíme doprostřed, aby vytvořily tělíčko motýla. Dortové želé připravíme podle návodu a polijeme jím jahody. Hotového motýla uložíme na  hodinu do chladničky.

Doba: 60 minut + chlazení

Koláčky bez těsta

Suroviny (na 2 koláčky): 2,5 dlananasové šťávy, 2 lžičky japonské želatiny, 5 nebo 6 jahod.

Jak na to: Ananasovou šťávu se želatinou přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Tekutinu vlijeme do formiček a necháme zchladnout. Když želé ztuhne, prsty zatlačíme na okraje formičky a obsah vyklopíme. Hotové koláčky zdobíme čerstvou mátou a jahodami.

Tip: Koláčky chutnají výtečně i s malinami, ostružinami nebo borůvkami.

Doba: 20 minut

Jahodový džem

Suroviny (na 4 skleničky à 250 ml): 1 kg jahod,1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker, 350 gcukru krupice nebo krystalu, 1 vanilkový lusk

Jak na to: Jahody umyjeme a zbavíme stopek. 700g jahod pomocí ponorného mixéru rozmixujeme, 300 g jahod nakrájíme na kousky. Vše vložíme do většího hrnce. Obsah balíčku gelfix super smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání vaříme minutu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vložíme k jahodám. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu. Důkladně povaříme minimálně 5 minut. Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý vmícháme do něj 2 kávové lžičky kyseliny citronové. Odebereme případnou pěnu a vyndáme vanilku. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Doba: 25 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.