Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Nenahraditelná SUROVINA: Co všechno lze připravit z perníkového TĚSTA?

Zimní perníčky
Perníková kopule
Sdílej článek:

Cukroví z perníkového těsta patří o Vánocích v mnoha rodinách k nejoblíbenějším. Co všechno se z něho dá upéct? Nechte se inspirovat!

Zimní perníčky

Suroviny (na 50 kusů, 2 plechy)
1 balení Perníčků Dr.Oetker, 25 g másla nebo margarínu, 4 lžičky medu, 2 vejce, 1 balení Tubiček bílých Dr.Oetker, kakao

Jak na to: Na přípravu těsta vysypeme směs na perníčky na vál. Přidáme máslo, med, vejce, kakao a směs ručně vypracujeme dohladka. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto na plát o tloušťce asi 0,5 cm. Formičkou vykrajujeme kolečka, která naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme, jeden plech asi 10 minut. Upečené perníčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Po vychladnutí zdobíme tubičkami dle vlastní fantazie. Perníčky uchováváme v plastové nebo kovové dóze. Doba: 30 minut

Perníková kopule

Suroviny (na 1 kus): 4 žloutky, 60 g moučkového cukru, 1 lžička perníkového koření, 2 lžičky kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker, 4 bílky, 60 g cukru, 120 g hladké mouky
Na náplň: 4 žloutky, 1 lžíce medu, ½ lahvičky
Rumového aroma Dr.Oetker, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vody, 500 g mascarpone nebo lučiny, 4 bílky, 60 g cukru, 75 g strouhaného perníku
Na potření: 2 lžíce rybízové marmelády, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker, 1 balíček Smeta-fixu Dr. Oetker
Na ozdobení: 75 g strouhaného perníku

Jak na to: Na těsto ušleháme žloutky, moučkový cukr, perníkové koření a kypřicí prášek elektrickým ručním šlehačem do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Mouku vmícháme do vaječné pěny. Těsto naplníme do dortové formy (Ø 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minut. 

Na náplň vyšleháme žloutky s medem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem do krémové konzistence. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu s vodou a ihned důkladně vmícháme do žloutkové hmoty. Přidáme mascarpone a zamícháme. Bílky vyšleháme s cukrem do tuha a vmícháme do krému.

Nakonec do krému zamícháme perníkové drobečky. Vychladlý korpus nadvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl potřeme marmeládou a natřeme 1/3 krému. Přiložíme prostřední díl korpusu, na který natřeme kopulovitě zbylý krém. Přiložíme vrchní díl korpusu a opatrně přitlačíme. Smetanu, skořicový cukr a smeta-fix ušleháme do tuha. Dort šlehačkou rovnoměrně potřeme. Z papíru na pečení vystřihneme hvězdu, kterou přiložíme na střed dortu a obsypeme perníkovými drobečky. Doba: 45 minut

Rychlé perníčky

Suroviny (na 50 kusů, 2 plechy): 1 balení Perníčků Dr.Oetker, 25 g změklého másla, 4 lžičky medu, 2 vejce, 1 bílek na potření, 1 balení Zdobících tubiček Dr.Oetker

Jak na to: Na přípravu těsta smícháme směs na přípravu perníčků s máslem, medem a vejci a vypracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme plát o tloušťce 5 mm a vykrájíme formičkami tvary, naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Těsně před pečením potřeme perníčky rozmíchaným vaječným bílkem. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut. Po vychladnutí ozdobíme perníčky dle vlastní fantazie pomocí zdobících tubiček. Doba: 20 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.