Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Pikantní dobroty k PIVU: Zelné placky, slaný koláč a hermelínové trojhránky

Zelné placky
Pikantní topinka
Hermelínové trojhránky
Křupavý slaný koláč
Sdílej článek:

Chystáte zahradní party? Pak své přátele pohostěte lahůdkami, které dobře padnou hlavně k vychlazenému pivku. Nechte se inspirovat!

Zelné placky

Suroviny na 4 porce: 300 g kysané zelí Znojmia, 100 g škvarků, 350 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 1 lžíce sádla

Jak na to: Zelí vyklopte do cedníku a nechte okapat. Potom ho pokrájejte na menší kusy. Škvarky nasekejte nožem nadrobno nebo pomelte strojkem na maso. Nakrájené zelí i škvarky přesuňte do mísy, osolte a propracujte s moukou a vajíčkem na mírně lepivé těsto. Pokud to bude potřeba, přidejte pár lžic mouky navíc. Oddělujte z těsta menší kousky velikosti asi pingpongového míčku. Rukou nebo válečkem je zploštěte na tloušťku zhruba půl centimetru. Také můžete těsto vyválet a vykrajovat kolečka o průměru 10 až 12 cm. Placky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hotové placky můžete jíst teplé, skvěle ovšem chutnají i studené. Doba: 40 minut

Pikantní topinka

Suroviny na 2 porce: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 velká červená paprika, 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíce hnědého cukru, 4 krajíce dobrého chleba, 1 paštika s pečeným masem Hamé, 3 snítky tymiánu na ozdobení, papriková omáčka, sůl a čerstvě mletý černý pepř

Jak na to: Rozehřejte polovinu oleje na pánvi a na mírném plameni osmažte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Občas zamíchejte a opékejte 5 až 10 minut doměkka. Přilijte ocet, nechte krátce povařit a posypte cukrem. Směs důkladně promíchejte a ještě chvíli povařte. Odstavte stranou a nechte zchladnout. Na zbytku oleje opečte topinky a potřete je paštikou s pečeným masem. Navrch každé topinky dejte lžíci paprikové omáčky, snítku tymiánu a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ještě teplé. Doba: 20 minut

Hermelínové trojhránky

Suroviny na 4 porce: 2 hermelíny, 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce strouhanky, 1 vajíčko, 2 lžíce mléka
Na dip: 1 brusinky Hamé (180 g), 2 lžíce sladké chilli omáčky, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry

Jak na to: Hermelíny nakrájejte na 4 až 6 dílků, podle velikosti sýra. Obalte v trojobalu, nejdřív dílky zlehka potřete vodou a obalte v hladké mouce. Potom ve vajíčku rozšlehaném s trochou mléka a nakonec ve strouhance. Obalené hermelíny zprudka opečte na oleji po obou stranách. Podávejte hned s brusinkovým dipem, který připravíte tak, že smícháte všechny ingredience na dip do hladké omáčky. Pokud chcete tekutější omáčku, přidejte ještě jednu lžíci pomerančové šťávy. Doba: 25 minut

Křupavý slaný koláč

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 125 g hladké mouky, 125 g hladké celozrnné mouky, 1 lžička soli, 1 lžička sušených bylinek, například provensálská směs, 60 ml olivového oleje, 120 ml studené vody
Na náplň: 1 Hamé paštika s husími játry, 2 červené cibule, 2 bílé cibule, 4 masitá rajčata, hrst čerstvé šalvěje

Jak na to: Smíchejte v míse oba druhy mouky, sůl a bylinky. Přilijte olej a pomocí vidličky promíchejte. Potom začněte po dávkách přidávat vodu a vždycky ji pečlivě zapracujte do těsta. Nakonec těsto prohněťte rukama do hladkého bochánku. Přesuňte ho na pomoučněný vál a vyválejte z něj plát silný zhruba půl centimetru. Opatrně přeneste do vymazané koláčové formy a prsty uhlaďte a vytvořte okraje. Několikrát propíchněte dno koláče vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 stupňů C. Předpečené těsto nechte vychladnout a připravte si zatím zeleninu. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Vychladlý koláčový korpus potřete vrstvou paštiky s husími játry. Posypejte nasekanou šalvějí a poklaďte nakrájenými rajčaty a cibulí. Zapečte 20 minut v troubě na 180 stupňů C a podávejte ještě teplé. Doba: 70 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.