Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Poklady z BABIČČINY KUCHYNĚ: Vyzkoušejte fašírku, štrudle nebo sněhulky

Fašírka s tymiánem
Polévka se sněhulkami
Smažené štrudle
Zajíc na smetaně
Sdílej článek:

Máte dost času a chuť uvařit něco výjimečného? Pak se nechte inspirovat recepty našich babiček. Ty totiž nikdy nezklamou!

Fašírka s tymiánem

Suroviny na 6 porcí: 300 g mletého hovězího masa, 300 g mletého vepřového masa, 2 stroužky česneku, majoránka, 1 vejce, 1 nastrouhaná houska, 1 lžíce másla, půlka celeru, 2 mrkve, 2 petržele, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, kůra z 1 citronu, 750 ml masového vývaru, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 1 lžíce octa, sůl, pepř

Jak na to: Maso dejte do misky, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku dle chuti, vejce, nastrouhanou housku a směs dobře propracujte. Na rozehřátém másle osmažte celer, mrkev a petržel, vše nakrájené na kostičky. Zeleninu přendejte do pekáče, přidejte tymián, bobkový list a citronovou kůru. Předehřejte troubu na 180 °C. Z masové hmoty vytvarujte šišku a položte ji na zeleninu. Vše zalijte vývarem a pečte do zlatova asi 1 hodinu. Fašírku vyjměte a nechte odpočinout. Zeleninu přendejte do hrnce, přidejte smetanu promíchanou s moukou a povařte. Když se vaří, za stálého míchání přidejte po kapkách ocet a osolte dle chuti. Touto omáčkou při servírování přelijte fašírku. Doba: 80 minut

Polévka se sněhulkami

Suroviny na 6 porcí
Sněhulky: 125 g mouky, 1 vejce, 5 lžic oleje
Polévka: 2 kuřecí kostry, 2 cibule, 3 petržele, 2 mrkve, půlka celeru, 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžička soli, pár snítek libečku

Jak na to
Sněhulky: Na vál prosejte mouku, přidejte vejce a vypracujte těsto. Rozválejte ho na plát o tloušťce 1 mm, přeložte napůl a lehce přejeďte válečkem. Náprstkem vykrajujte asi 1 cm velká kolečka. Ta smažte v rozpáleném tuku do růžova. Polévka: Kostry dejte do 2 litrů studené vody a přiveďte k varu. Přidejte petržel, mrkev a celer, vše nakrájené na větší kusy. Přisypte koření se solí, přiklopte pokličkou a vařte 2 hodiny. Poté polévku přeceďte. Vyjměte zeleninu, vidličkou ji rozmačkejte a vraťte zpět do polévky. Z koster oberte maso a také ho vraťte do polévky. Dosolte a ještě asi 5 minut prohřejte. Na závěr dozdobte libečkem a při servírování posypte sněhulkami. Doba: 130 minut

Smažené štrudle

Suroviny na 6 porcí: 6 vajec, 2 žloutky, 250 ml mléka, 200 g hladké mouky, 4 lžíce oleje, kůra z 1 citronu, 3 lžíce cukru, 150 g mandlí, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíce másla na vymazání, sůl

Jak na to: V misce smíchejte 2 vejce, oba žloutky, mléko, mouku, špetku soli a metličkou vymíchejte lité těsto. Na rozpáleném oleji smažte tenké palačinky. Menší sběračkou naberte těsto, vylijte ho na pánev a asi po minutě palačinku otočte. Další 2 vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh, do něj přidejte žloutky, citronovou kůru, cukr a nadrcené mandle. Promíchejte, směsí potřete palačinky, zaviňte je a rozkrojte napůl. Předehřejte troubu na 180 °C. Zbylá 2 vejce metličkou rozšlehejte, obalte v nich zavinuté palačinky a hned potom je obalte ve strouhance. Takto připravené je naskládejte vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem a dejte zapéct do trouby na 15 minut. Doba: 65 minut

Zajíc na smetaně

Suroviny na 6 porcí: 1 zajíc, 100 g slaniny, 1 lžíce oleje, 4 mrkve, 3 petržele, půlka celeru, 150 g másla, 2 cibule, 1 citron, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, na špičku nože tymiánu a zázvoru, 1 l masového vývaru, 1 hrnek zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl

Jak na to: Zajíce očistěte a protkněte slaninou nakrájenou na nudličky. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kousky a osmahněte na oleji. Přidejte 2 lžíce másla, cibuli nakrájenou na proužky, kůru z ½ citronu, pepř, sůl, nové koření, tymián a zázvor. Předehřejte troubu na 180 °C. Zeleninu přendejte do pekáčku, položte na ni zajíce a dejte péct do trouby na 1,5 hodiny. Při pečení ho podlévejte vývarem a často obracejte. Když je zajíc měkký, zahustěte omáčku zakysanou smetanou promíchanou s trochou mouky a dejte ještě zapéct asi na 10 minut. Zajíce vyjměte a rozkrájejte. Zeleninu z pekáčku přendejte do hlubší misky, přidejte ocet, šťávu z ½ citronu a vše promixujte. Na pánev dejte cukr, nechte ho trochu zhnědnout a přimíchejte do omáčky. Dodá mu tu správnou barvu. Podávejte s karlovarským knedlíkem. Doba: 95 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.