Šíp.deník.cz

Polévka na zahřátí

4 fotografií 4
Žampionová s bramborami
Žampionová s bramborami
Zdroj: Gurmet
Mrkvová s pomerančem S masovými koulemi Špenátová krémová Žampionová s bramborami
Sdílej článek:

Jste polévkoví? Pak si kromě klasických vývarů zkuste uvařit třeba variantu krémovou. Chutná výborně a navíc i řádně zasytí!

Mrkvová s pomerančem

suroviny na 4 porce

1 velká cibule

8 středních mrkví

malý kousek másla

1 lžíce olivového oleje

1 pomeranč

1 lzeleninového vývaru

černý mletý pepř

čerstvý koriandr na ozdobu

sůl

Jak na to

Cibuli nakrájejte na proužky. Mrkve nasekejte na kousky. V hrnci rozehřejte máslo s olejem. Přidejte cibuli a smažte 10 minut. Do misky nastrouhejte kůru z pomeranče. Do hrnce s cibulí přimíchejte vymačkanou pomerančovou šťávu, nakrájenou mrkev a vše orestujte. Poté přilijte vývar a přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a pozvolna vařte asi 45 minut. Když je mrkev uvařená, polévku rozmixujte do hladkého krému a na závěr přisypte lžičku pomerančové kůry. Polévku rozdělte do hlubokých talířů, ozdobte pepřem a koriandrem a můžete servírovat.

Doba: 60 minut

S masovými koulemi

suroviny na 4 porce

430 gmletého masa

1 vejce

2 lžíce strouhanky

1 lžíce oleje

200 gcibule

250 grýže

1,8 lzeleninového vývaru

400 gkonzervovaných rajčat

hrst bylinek (šafrán, bazalka)

50 gparmazánu

sůl

pepř

Jak na to

V míse promíchejte maso s vejcem, strouhankou, pepřem a solí. Uválejte masové kuličky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a kuličky osmažte. Po usmažení kuličky vyjměte z oleje, odložte je na sítko a nechte stranou vykapat a vychladnout. Na pánvi osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte rýži a vše smažte minutu. Potom přilijte vývar a nasekaná rajčata. Přiveďte polévku k varu a nechte vařit ještě 15 minut. Nakonec přidejte masové koule a nasekané bylinky a 5 minut povařte. Polévku nalijte do hlubokých talířů a můžete servírovat.

Doba 40 minut

Špenátová krémová

suroviny na 4 porce

2 lžíce oleje

1 cibule

1 mrkev

¼ bulvy celeru

100 gkonzervovaných rajčat

600 ml zeleninového vývaru

2 stonky máty

400 gčerstvého špenátu

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

2 kusy bílého pečiva

200 gbalkánského sýra

sůl

Jak na to

Na pánvi rozehřejte olej. Přihoďte na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Osolte, přiklopte pokličkou a 10 minut poduste. Přidejte část na kusy pokrájených rajčat a asi 5 minut pokračujte v dušení. Podušenou směs zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte na proužky pokrájené špenátové listy. Vařte 15 minut. Přihoďte zbytek rajčat, jemně nasekanou mátu a dále vařte ještě 5 minut. Nakonec vše rozmixujte do hladkého krému. Na malé pánvi rozehřejte máslo. Přisypte malé kostičky nakrájené z pečiva a osmažte je do zlatova. Polévku nalijte do misek, přidejte krutonky a rozdrobený balkánský sýr.

Doba 40 minut

Žampionová s bramborami

suroviny na 4 porce

5 lžic másla

10 žampionů

½ hrnku hladké mouky

600 ml kuřecího vývaru

½ hrnku mléka

4 střední brambory

1 lžíce citronové šťávy

2/3 hrnku smetany ke šlehání

šlehačka na ozdobu

čerstvá petrželka

sůl

pepř

Jak na to

V hrnci rozhřejte máslo. Přisypte na plátky nakrájené žampiony a smažte je asi 5 minut. Pomalu k nim vmíchejte mouku, přilijte vývar a mléko. Přisypte oloupané a na menší kousky rozkrájené brambory. Polévku pozvolna přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud brambory nezměknou. Potom do polévky přilijte citronovou šťávu, přisypte nahrubo nasekanou petrželku, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte smetanu. Polévku servírujte v hlubokých talířích ozdobenou šlehačkou a petrželkou.

Tip: Pokud myslíte, že je pro vás v polévce příliš mnoho mléka, můžete je nahradit vývarem.

Doba: 30 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů