Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Tipy na vydatnou svačinu

Frankfurtská polévka
Omeleta s drůběžím masem
Vejce s hořčičnou omáčkou
Sdílej článek:

Pokud ráno nestíháte snídani, nevadí. Vše může zachránit svačina a klidně i vydatná. Od tradiční polévky či omelety až po krajíc chleba s domácí pomazánkou.

Sýrová pomazánka

Suroviny (pro 4 osoby): 200 g tvrdého sýra, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička nastrouhaného křenu, 3 nakládané okurky, 10 nakládaných cibulek, 30g ořechů, 100 g moravského uzeného, sůl, pepř, tabasko

Jak na to: Sýr nastrouháme, přidáme majonézu, zakysanou smetanu, jogurt a křen a promícháme. Okurky, cibulky a ořechy nasekáme, maso nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme tabaskem. Pomazánku necháme asi 30 minut uležet v lednici. Podáváme na celozrnném pečivu nebo křehkých toustech. Doba: 25 minut

Frankfurtská polévka

Suroviny (pro 4 osoby): 1 cibule, 40g másla, 1 lžička mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 2 brambory,
2 párky, sůl, pepř, petrželka na ozdobu

Na zeleninový vývar: 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 1 cibule, ½ menšího pórku, 1 svazek petrželky, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře,1 bobkový list

Jak na to: Mrkev, petržel a celer očistíme a pokrájíme na větší kusy. Dáme do hrnce spolu s oloupanou a přepůlenou cibulí a pokrájeným pórkem. Přidedáme svazeček petrželky a koření a zalijeme asi 1,5 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 50 minut. Hotový vývar scedíme a necháme stranou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a smažíme, dokud nezezlátne.
Pak přidáme mletou papriku, dobře rozmícháme a zasypeme moukou. Smažíme další 4 minuty a opět mícháme. Vzniklou jíšku zalijeme připraveným zchladlým vývarem a případné hrudky dobře rozmícháme metličkou. Osolíme, opepříme a přiveďeme k varu. Zmírníme plamen a povařte 20 minut.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nasypeme je do polévky a dál vaříme do změknutí, asi 10 minut.

Párky pokrájejíme na kolečka a osmažíme je na pánvi do zezlátnutí. Přebytečný tuk slijeme a párky vmícháme do polévky. Necháme ještě projít varem a odstavíme z ohně. Polévku ozdobíme nasekanou petrželkou.

Tip: Pro zjemnění chuti vmíchejte do polévky před koncem vaření ještě půl hrnku mléka.

Doba: 60 minut

Omeleta s drůbežími játry

Suroviny (pro 4 osoby): 16 ks drůbežích jater, oříšek másla, 1 cibule,  1 lžíce bílého vína, 12 vajec, sůl, pepř

Jak na to: Játra očistíme, okořeníme a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit. Zakápneme troškou vína a restujeme s játry. Vejce našleháme v míse, osolíme, opepříme, vlijeme na pánev a smažíme dozlatova. Hotovou omeletu dáme na talíř, rozložíme na ni játra a přehneme ji. Podáváme s čerstvým pečivem a kyselou okurkou. Doba: 20 minut

Vejce s hořčičnou omáčkou
Suroviny (pro 4 osoby): 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany na vaření, 3 lžíce plnotučné hořčice, sůl, černý pepř, 1 lžička cukru, 3 lžíce vinného octa, 8 vajec (uvařených natvrdo a oloupaných), 2 lžíce nasekané pažitky

Jak na to: V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji horkým vývarem, přilijte víno, smetanu, přidáme hořčici a podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Nakonec dochutíme octem. Do podávací mísy nalijeme omáčku, na ni vyskládáme rozpůlená vejce a ozdobíme nasekanou pažitkou. Doba: 25 minut

Vejce s hořčičnou omáčkou

Suroviny (pro 4 osoby): 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml zeleninového vývaru, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany na vaření, 3 lžíce plnotučné hořčice, sůl, černý pepř, 1 lžička cukru, 3 lžíce vinného octa, 8 vajec (uvařených natvrdo a oloupaných), 2 lžíce nasekané pažitky

Jak na to: V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme do něj mouku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji horkým vývarem, přilijte víno, smetanu, přidáme hořčici a podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Nakonec dochutíme octem. Do podávací mísy nalijeme omáčku, na ni vyskládáme rozpůlená vejce a ozdobíme nasekanou pažitkou. Doba: 25 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.