Šíp.deník.cz

RECEPTY: Z babiččina receptáře

4 fotografií 4
Slaný kynutý koláč
Slaný kynutý koláč
Zdroj: Rebo
Jahodový dort Šťavnatá panenka v kabátku Řízná zelňačka
Sdílej článek:

Také si nejvíc pochutnáte na dobrotách, které s láskou připravuje vaše babička? Naučte se je taky, zvládnete to hravě!

Jahodový dort

Suroviny na 1 korpus: 150 g hladké mouky, pytlík kypřicího prášku, 150 g cukru, pytlík vanilkového cukru, 3 vejce, 150 g Hera máslová příchuť
Náplň: půl litru mléka, 1 vanilkový pudink, 50 g cukru, 1 vejce, 500 g jahod, 125 ml šlehačky, moučkový cukr

Jak na to: Mouku smícháme s kypřicím práškem. Přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, vejce a heru. Vše pečlivě promícháme. Těsto rozetřeme do formy. Korpus pečeme zhruba 35 minut. Poté vyjmeme a ponecháme ve formě. Náplň: v míse smícháme pudink s cukrem, vejcem a 4 lžícemi horkého mléka. Směs nalijeme do zbytku horkého mléka a vaříme 4 minuty. Sundáme z plotny a necháme pudink vychladnout. Očistíme jahody. Vyšleháme šlehačku a zamícháme ji do studeného pudinku. Rozetřeme krém na dort. Rovnoměrně rozložíme jahody na krém, posypeme moučkovým cukrem a dort nakrájíme na 8 až 10 kousků. Doba: 50 minut

Šťavnatá panenka v kabátku

Suroviny na 4 porce: 800 g vepřové panenky, sůl, pepř, 100 g anglické slaniny, olivový olej, 10 g hladké mouky, 200 ml vody, 100 ml bílého vína, kostka hovězího bujónu, 200 g baby karotky

Jak na to: Z panenky nakrájíme špalíky, které osolíme, opepříme a zabalíme do anglické slaniny. Spíchneme párátkem. Na rozehřátém oleji opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a vložíme do zapékací misky. Zbylou šťávu zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou a vínem. Přidáme bujón, karotku a přivedeme k varu. Vše přelijeme přes maso a vložíme do trouby.  Zapékáme 8 minut. Servírujeme s bramborami a nasekanou petrželkou. Doba: 40 minut

Řízná zelňačka

Suroviny na 4 porce: 2 brambory, 500 g sterilizovaného kyselého zelí, 1 větší cibule, 1 klobása, 1 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 4 bobkové listy, 7 kuliček černého pepře, kmín, sůl, pepř

Jak na to: Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka. Zelí nakrájíme na menší části a nálev si uchováme. Cibuli nakrájíme nadrobno a klobásu na kolečka.
V hrnci rozehřejeme olej a přisypeme klobásu. Zlehka ji opečeme a přidáme cibuli. Až cibule zesklovatí, zasypeme vše moukou, mletou paprikou a lehce osmahneme. Zalijeme 100 ml studené vody, dobře rozmícháme a prohřejeme. Poté přilijeme 1,5 l horké vody, nálev a přidáme nakrájené zelí. Vložíme bobkové listy, pepř, kmín a vaříme asi 20 minut pod pokličkou. Na závěr přidáme do polévky uvařené brambory, dochutíme solí, pepřem a ještě chvíli prohřejeme. Doba: 40 minut

Slaný kynutý koláč

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 500 g hladké mouky, balíček sušeného droždí, lžička soli, 150 g másla, 500 g zakysané smetany
Na obložení: 300 g cukety, 150 g špeku nakrájeného na malé kousky, 200 g šunky, 125 ml zakysané smetany, 2 vejce, pepř, sůl, 3 ks hermelínu

Jak na to: Na těsto prosejeme mouku s droždím do mísy a promícháme. Přidáme sůl, máslo a smetanu a zpracujeme na hladké těsto. Zakryté těsto necháme kynout asi 1 hodinu. Na náplň dobře promícháme nakrájenou cuketu, špek, šunku, zakysanou smetanu, vejce, pepř a sůl. Nakonec přidáme nakrájený sýr a opatrně smícháme. 2/3 těsta vyválíme na plát, který položíme na vymazaný plech. Na těsto poklademe náplň. Zbylé těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, nakrájíme na proužky o šířce asi 1,5 cm a vytvoříme z nich na koláči mřížku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.  Podáváme teplé i studené. Doba: 55 minut + kynutí

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů