Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

SLADKÁ INSPIRACE: Rybízová šarlota, osvěžující dortík a koláč s ostružinami

Rybízová šarlota
Osvěžující dortík
Kynutý ostružinový koláč
Sdílej článek:

Za chvíli budeme sklízet plody plné slunce ze zahrádek i z lesa. A letní ovoce dokáže ozvláštnit i domácí dezert. Nechte se inspirovat!

Rybízová šarlota

Suroviny na cca 15 porcí
Na těsto: 3 vejce, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 80 g hladké mouky, půl lžičky kypřicího prášku do pečiva
Na náplň: 300 g džemu z černého rybízu, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g bílého jogurtu, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vlažné vody
Na potření: 100 g meruňkového džemu, 3 lžíce vody

Jak na to: Na těsto ušleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a vymícháme dohladka. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 10 minut. Poté vyklopíme na pracovní plochu a necháme vychladnout. Formu po celé ploše vyložíme potravinářskou fólií a uhladíme. Džem propasírujeme přes sítko. Z plátu opatrně odstraníme papír na pečení. Z delší strany plátu odřízneme pruh o šířce 11 cm a odložíme stranou. Plát potřeme asi 4 lžícemi džemu a opatrně zavineme a nakrájíme na 17 plátků. Na dno delší strany formy dáme vždy 5 plátků, na kratší strany po 1 plátku. Na přípravu náplně ušleháme smetanu dotuha. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu a vmícháme do jogurtu. Opatrně vmícháme šlehačku a 1/3 náplně odložíme. Do zbývající náplně vmícháme zbytek rybízového džemu 2/3 rybízové náplně nalijeme do formy. Do středu naneseme bílou náplň a zalijeme zbytkem rybízové náplně a uložíme do chladničky, alespoň na 4 hodiny. Šarlotu vyklopíme na podnos. Meruňkový džem propasírujeme přes sítko, smícháme s vodou, krátce svaříme. Pomocí mašlovačky opatrně rozetřeme po povrchu. Do podávání uložíme v chladničce. Doba: 50 minut + chlazení

Osvěžující dortík

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 4 žloutky, 60 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli, 120 g dětské krupičky, 80 g nastrouhaných mandlí, 40 g hladké mouky, 4 bílky, 60 g cukru
Na náplň: 1 balíček Želatiny v plátcích Dr.Oetker, 250 ml mléka, 1 lžíce cukru, 3 lžíce dětské krupičky, 250 g zakysané smetany, 150 g cukru, šťáva z jednoho citronu, 200 g směsi drobného ovoce
Na ozdobení: 50 g směsi drobného ovoce, 1 balíček Dort-želé červeného, 20 g nastrouhaných mandlí

Jak na to: Na těsto ušleháme žloutky, cukr, vanilínový cukr a sůl do pěny. Důkladně promícháme krupičku, mandle a mouku. Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Zlehka vmícháme mouku a sníh do pěny. Těsto naplníme do dortové formy se dnem vyloženým papírem na pečení a uhladíme. Pečeme asi 30 minut. Na přípravu náplně necháme želatinu nabobtnat ve studené vodě. Za stálého míchání svaříme v kastrůlku mléko, cukr a krupičku. Stáhneme z plotny, vmícháme želatinu a necháme mírně vychladnout. Přidáme smetanu, cukr a citronovou šťávu. Do poloviny náplně vmícháme drobné ovoce. Korpus rozkrojíme, kolem spodního plátu upevníme očištěný okraj formy. Na povrch naneseme náplň s ovocem, přiložíme druhý plát korpusu a přitlačíme. Zbývající náplň bez ovoce rozetřeme na povrch dortu a na hodinu dáme do chladničky. Po zatuhnutí formu odstraníme a okraj dortu posypeme mandlemi. Na ozdobení rozmixujeme ovoce, smícháme s dort-želé a povaříme asi minutu. Dort ovocným protlakem pocákáme. Doba: 45 minut + chlazení

Kynutý ostružinový koláč

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 250 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vejce, 75 ml vlažného mléka, 75 g změklého másla
Na náplň: 400 g ostružin, 3 žloutky, 100 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 g zakysané smetany, 2 lžíce Gustinu jemného kukuřičného škrobu
Na bílkovou hmotu: 3 bílky, 100 g cukru

Jak na to: Smícháme v míse mouku s droždím. Přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, mléko a máslo a ručně těsto vypracujeme dohladka, zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi 45 minut. Poté těsto na lehce pomoučeném válu ještě jednou krátce prohněteme, vyválíme a vložíme na dno vymazané formy. Na těsto naskládáme 350 g ostružin, zbývajících 50 g odložíme na ozdobu. Na přípravu náplně šleháme žloutky, cukr a vanilínový cukr do pěny. Vmícháme zakysanou smetanu a škrob. Náplň rovnoměrně naneseme na ostružiny. Pečeme asi 40 minut. Na přípravu bílkové hmoty ušleháme bílky dotuha. Postupně vmícháme cukr. Koláč vyjmeme z trouby a bílkovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na povrch. Pomocí lžičky vytvoříme malé špičky. Vložíme do trouby a dopečeme asi 15 minut. Vychladlý koláč ozdobíme ostružinami. Doba: 50 minut + kynutí

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.