Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

SLADKÉ HRÁTKY v kuchyni: Krtkův dort, pařížský motýlek a malovaný zákusek

Svěží piškotový dort
Pařížský motýlek
Ovocný malovaný dort
Krtkův dort s lesní směsí
Sdílej článek:

Vlastnoručně vyrobené dorty jsou sice náročnější, na druhou stranu jimi ovšem oslníte. A podle našich receptů vykouzlíte originální kousky.

Svěží piškotový

Suroviny na 1 formu
Na korpus: 200 g cukrářských piškotů, 125 g másla
Na náplň: broskvový kompot (hmotnost po odkapání 480 g), 500 g polotučného tvarohu, 150 g bílého jogurtu, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 50 ml šťávy z kompotu, 6 lžic višňového džemu, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vlažné vody
Na ozdobení: lístky máty

Jak na to: Na přípravu korpusu vložíme cukrářské piškoty do mikrotenového sáčku, dobře uzavřeme a pomocí válečku rozdrtíme. Odebereme 2 lžíce a odložíme stranou. Máslo rozpustíme, přidáme rozdrcené piškoty a promícháme. Na podnos umístíme papír na pečení a okraj z dortové formy. Směs vložíme do formy. Pomocí polévkové lžíce přitlačíme a vytvoříme tenký korpus. Korpus vložíme nejméně na 20 minut do chladničky. Na přípravu náplně necháme na sítku odkapat kompot a šťávu zachytíme. Čtyři půlky broskví nakrájíme na kostky a odložíme stranou. Ostatní broskve rozmixujeme. Tvaroh, jogurt, cukr, vanilínový cukr, šťávu z kompotu, rozmixované broskve a lžíci višňového džemu smícháme. Ztužovač připravíme s vodou podle návodu a vmícháme do směsi. Korpus ponecháme na podnosu (okraj formy neodstraňujeme) a zespod korpusu vytáhneme papír na pečení. Na korpus rozetřeme 5 lžic džemu, přitom necháme 1 cm volného okraje. Polovinu nakrájených broskví rozložíme na džem a zalijeme náplní. Dort uložíme do chladničky nejméně na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Povrch dortu ozdobíme zbylými broskvemi, posypeme rozdrcenými piškoty a dozdobíme lístky máty. Doba: 50 minut + chlazení

Pařížský motýlek

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 1 balení Pařížského dortu Dr.Oetker, 260 ml vody, 30 ml oleje, 2 vejce
Na krém: směs na přípravu krému (součást balení Pařížského dortu), 500 ml smetany ke šlehání
Na ozdobení: 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml studeného mléka

Jak na to: Směs na přípravu pařížského krému svaříme se smetanou podle návodu a necháme vychladnout. Do směsi na přípravu těsta přidáme vodu, olej a vejce a připravíme podle návodu. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme asi 35 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Pařížskou smetanu nalijeme do vyšší nádoby a vyšleháme dotuha. Korpus podélně rozřízneme. Polovinou krému potřeme spodní díl, přikryjeme vrchním dílem a zbytkem krému potřeme povrch a okraje dortu. Dort uložíme do chladničky. Na ozdobení připravíme šlehačku s mlékem podle návodu. Šlehačkou naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou. Dort rozkrojíme na poloviny, položíme na podnos zakulaceným okrajem těsně k sobě tak, abychom vytvořili křídla motýla. Ozdobíme šlehačkou a zdobením dle vlastní fantazie. Doba: 50 minut + chlazení

Ovocný malovaný

Suroviny na 1 formu
Na těsto: 4 bílky, špetka soli, 150 g změklého másla, 100 g cukru, 4 žloutky, 175 g hladké mouky, 25 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Na náplň: 500 ml kysaného podmáslí, 200 ml bílého sektu, 100 ml sirupu z bezových květů, 2 balíčky želatinového ztužovače, 200 ml vody, 400 ml smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 150 g malinového džemu
Na ozdobení: 200 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Smeta-fixu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce malinového džemu

Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme bílky se solí dotuha. V míse vyšleháme máslo s cukrem. Zašleháme žloutky. Mouku smícháme se škrobem a kypřicím práškem a vmícháme do směsi. Zlehka vmícháme sníh. Těsto naneseme do formy vyložené papírem na pečení. Pečeme asi 25 minut. Po vychladnutí korpus vyjmeme z formy a stáhneme papír na pečení. Korpus podélně rozřízneme tak, aby spodní plát byl silnější než horní. Spodní plát položíme na podnos a kolem upevníme okraj formy. Na přípravu náplně v míse metličkou smícháme podmáslí se sektem a sirupem. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu a ihned metličkou vmícháme do směsi. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme dotuha a vmícháme do směsi. Na spodní korpus naneseme 2/3 náplně. Na povrch náplně lžící naneseme džem a vmícháme tak, abychom vytvořili mramorování. Přikryjeme horním plátem a naneseme zbytek náplně. Dort uložíme na 3 hodiny do chladničky. Na ozdobení vyšleháme smetanu se Smeta-fixem a vanilkovým cukrem dotuha. Polovinou šlehačky potřeme okraj dortu. Džem vložíme do mikrotenového sáčku, odstřihneme růžek a dort ozdobíme. Ze zbylé šlehačky pomocí lžičky vytvoříme na dortu kopečky. Doba: 50 minut + chlazení

Krtkův s lesní směsí

Suroviny na 1 korpus
Na těsto: 1 směs na Krtkův dort, 100 g másla, 2 vejce, 75 ml mléka, 1 lžíce pomerančové kůry
Na náplň: náplň z Krtkova dortu (sáček ze směsi), 600 ml vychlazené smetany ke šlehání, 100 ml studené vody, 300 g mraženého ovoce (např. maliny, borůvky)
Na ozdobení: 1 balíček Decor Polevy světlé, zdobící tubičky

Jak na to: Korpus připravíme podle návodu, přidáme pomerančovou kůru. Těsto vložíme do tukem vymazané dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby asi na 35 minut. Vychladlý korpus rozkrojíme napůl a naplníme krémem připraveným podle návodu krtkova dortu. Vmícháme mražené ovoce. Přiklopíme druhou půlkou korpusu. Polevu rozehřejeme podle návodu a dort polijeme tak, aby poleva stekla po stranách dortu. Dle vlastní fantazie nakreslíme zdobícími tubičkami libovolný motiv. Doba: 50 minut

Tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám moučník vždy povede.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.