Šíp.deník.cz

Stálice české kuchyně: Hodně KALORIÍ, ale velká DOBROTA!

4 fotografií 4
Hospodská svíčková
Hospodská svíčková
Zdroj: Gurmet
Hospodská svíčková Plněné špekáčky Křupavá žebírka Bůček se zelím
Sdílej článek:

Vepřové, hovězí, polévky, ve kterých stojí lžíce, to je klasická česká kuchyně, které se správný jedlík nikdy nenabaží.

Hospodská svíčková

Suroviny na 4 porce: 600 g hovězího zadního, lžíce plnotučné hořčice, 60 g slaniny, 10 g soli, 80 g tuku, čtvrt celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 300 ml vody, 5 zrníček celého pepře, 4 zrníčka nového koření, 1 bobkový list, 30 g citronu, 20 ml octa, 20 g cukru, 30 g másla, 60 g hladké mouky, 100 ml smetany, 100 ml šlehačky, 40 g brusinek

Jak na to: Z kořenové nakrájené zeleniny a cibule připravte orestovaný a dozlatova opečený základ, který ochuťte octem, cukrem, solí a hořčicí. Přidejte divoké koření a do základu vložte prošpikované a opečené maso. Maso duste doměkka. Smíchejte smetanu s moukou a omáčku zahustěte. Důkladně ji provařte, přidejte citronovou kůru a máslo. Na talíři ozdobte šlehačkou a brusinkami, servírujte se žemlovým nebo kynutým knedlíkem. Doba: 60 minut

Plněné špekáčky

Suroviny na 4 porce: 4 ks špekáčků, sůl, lžička pálivé mleté papriky, 10 dkg uzeného sýra vcelku, 1 cibule, 1 oranžová nebo červená paprika, 1 cuketa nebo lilek

Jak na to: Špekáčky nařízněte a zevnitř osolte, posypte paprikou a vložte do každého klínek uzeného sýra. Naplněné špekáčky položte na pekáč, obložte nakrájenou cibulí, plátky cukety a proužky papriky. Pečte v troubě, dokud zelenina nezměkne a špekáčky nemají křupavou kůrčičku. Servírujte s pečivem. Doba: 30 minut

Křupavá žebírka

Suroviny na 4 porce: 1 lžíce omáčky hoisin (čínská barbecue omáčka), 2 lžíce sladké sójové omáčky, 2 lžičky medu, 2 lžičky vinného octa, ½ lžičky koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř), 800 g vepřových žebírek

Jak na to: V misce smíchejte omáčku hoisin, sójovku, med, ocet a koření. Směsí pomažte žebra ze všech stran. Rozpalte troubu na 180 °C. Žebra naskládejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte 40 minut, občas otočte. Až se maso bude lesknout a začne se lehce připalovat, vyndejte ho z trouby. Ihned servírujte, nejlépe s čerstvým chlebem. Doba: 50 minut

Bůček se zelím

Suroviny na 4 porce: 600 g vepřového bůčku, 10 g soli, 1 oloupaná cibule, 1 stroužek česneku, 10 g hladké mouky, 100 ml vody, sáček kysaného zelí, 2 lžíce sádla

Jak na to: Bůček s kůží nakrájejte na kostky (asi 150 g), cibuli nakrájejte na kostičky a dejte do pekáče. Na cibulku poskládejte kostky z bůčku, ty osolte, podlijte vodou a dejte péct. Po cca 20 minutách pekáč vyndejte z trouby a nakrájejte kůži na kostičky. Přidejte utřený česnek a pečte doměkka. Kůže musí zůstat křupavá. Maso vyndejte a z cibulky připravte šťávu. Kysané zelí propláchněte studenou vodou, překrájejte a duste pár minut na sádle. Podle chuti přisolte nebo oslaďte. Bůček podávejte se zelím, s bramborovými noky nebo knedlíkem. Doba: 50 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů