Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Staročeská klasika KROK ZA KROKEM: Návod na cmundu po kaplicku

Sdílej článek:

Suroviny na 4 porce: 600 g brambor, 1 vejce, 150 g hladké mouky, 3 větší stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžičky majoránky, ½ lžičky kmínu, 2 lžičky soli, ½ lžičky pepře, 50–100 ml mléka (podle potřeby), 200 ml oleje na smažení. Na náplň: 600 g uzeného masa (nejlépe krkovičky), 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, 500 g kysaného zelí, 1 brambora, 1 lžička cukru.

Krok 1

Do velkého hrnce s vodou dejte vařit uzené maso. Mezitím si připravte zelí. Na sádle dozlatova opečte najemno nakrájenou cibulku. Přidejte kysané zelí, trochu ho podlijte vodou a nechte pod pokličkou zvolna dusit asi 35 minut. Pár minut před koncem do něj vmíchejte jemně nastrouhanou bramboru a lžičku cukru. Přisolte a nechte pod pokličkou dotáhnout.

Krok 1

Krok 2

BRAMBORÁK: Brambory nastrouhejte nahrubo, nechte je chvilku odstát a slijte z nich přebytečnou vodu.

Krok 2

Krok 3

Přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek, jemně nakrájenou cibuli, majoránku, kmín, sůl i pepř a vše promíchejte. Pokud by byla směs moc hustá, můžete ji zředit trochou horkého mléka, které zpomalí tendenci syrových brambor tmavnout.

Krok 3

Krok 4

Na rozpáleném oleji z těsta upečte 4 velké bramboráky přes celou pánev. Olejem nešetřete! Říká se, že správný bramborák má v něm plavat.

Krok 4

Krok 5

Uvařené uzené maso vyjměte z hrnce, zakryjte a nechte asi 10 minut odpočinout. Šťávu, kterou pustí, vraťte do vývaru, z něhož si později můžete připravit chutnou polévku. Maso ostrým nožem rozdělte na 8 plátků a můžete začít servírovat. Na každý bramborák dejte porci zelí se dvěma plátky uzeného masa a přehněte ho tak, aby z něj náplň trochu vykukovala.

Krok 5

Doba: 110 minut

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.