Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Svěží JARNÍ DOBROTY: Roláda s artyčoky, bylinkové nugetky a plněný koláč

Roláda s artyčoky
Plněný koláč
Bylinkové nugetky
Sdílej článek:

Také jste se už nemohli dočkat jara? Zkuste ho přivítat svěžími pokrmy, které hýří vitaminy, voní bylinkami a chutnají znamenitě.

Roláda s artyčoky

Suroviny na 2 porce: 4 artyčoky, 1 stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, 15 dkg strouhaného parmazánu, 2 plátky toastového chleba, 2 lžíce suchého bílého vína, petrželka, pepř, sůl, 2 kuřecí prsa.
Na omáčku: 150 ml smetany ke šlehání 31 % , ½ stroužku česneku, deci mléka, citron, sůl, bílý pepř

Jak na to: Artyčoky očistěte, odkrojte vnější tuhé listy, srdíčko nakrájejte na dílky. Osmahněte je na oleji spolu s nasekaným česnekem, podlijte troškou vody, bílým vínem, osolte a ochuťte nasekanou petrželkou. Jakmile artyčoky změknou, vyjměte je z pánve a nakrájejte. Prsíčka naklepejte a potřete náplní, kterou připravíte z nakrájených artyčoků, nasekané petrželky, strouhaného parmazánu, rozmixovaného toastového chleba, soli a pepře. Maso s náplní pak stočte do rolády, ovažte provázkem a vařte v páře 20 minut. Omáčku připravte tak, že česnek rozdělte na stroužky, oloupejte a spařte je ve vroucí vodě. Spařené stroužky přendejte do kastrůlku, podlijte je vodou a mlékem v poměru 1:1, přiklopte a duste, dokud nezměknou. Potom česnek slijte a rozmixujte s 1 lžící tekutiny z dušení. Smetanu ochuťte citronovou šťávou, přidejte rozmixovaný česnek, osolte, opepřete a prošlehejte metlou na krémovou omáčku. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a přílohou z listového salátu a bylinek. Doba: 40 minut

Plněný koláč

Suroviny na 1 formu: 1kg listového špenátu, malá nakrájené cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 balení listového těsta, 500 g sýra Galbani Ricotta, 5 vajec, 60 g nastrouhaného parmazánu, 5 plátků másla, troška mouky, špetka majoránky, sůl, pepř

Jak na to: Špenát očistěte, nakrájejte na tenké proužky a ty spařte ve vroucí osolené vodě (asi 3 minuty). Špenát slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte na dvou lžících olivového oleje na drobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a několik minut restujte. Směs vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, majoránku, sůl a pepř. Pečicí formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Z listového těsta rozválejte nejdříve jednu placku, kterou vyložte dno formy. Okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pak pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45 minut do zlatova. Tradiční italský jarní koláč chutná jak vlažný, tak studený. Doba: 60 minut

Bylinkové nugetky

Suroviny na 4 porce: 500 g brambor, 50 g mascarpone Galbani, 100 ml čerstvého mléka, 500 g kuřecích prsou, 1 žloutek, lžíce solamylu, sůl, lžička lístků tymiánu, lžíce pokrájené ploché petržele, lžíce pokrájené pažitky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje

Jak na to: Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě, sceďte a ještě horké propasírujte. Přimíchejte polovinu horkého mléka a po částech přidávejte mascarpone, které se v mléce a horkých bramborách snadno rozpustí. Nakonec přimíchejte zbylé ohřáté mléko a podle chuti přisolte. V misce smíchejte žloutek se solamylem. Do směsi přimíchejte pokrájená prsíčka, osolte a nechte 20 minut odležet. Pokrájejte bylinky, promíchejte je s naloženým masem a potom jednotlivé kousky masa opečte na rozpáleném oleji do zlatova. Teplou kaši rozdělte do mističek a přidejte upečené nugetky. Doba: 60 minut + odležení

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.