Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Těmto masíčkům neodoláte: JELENÍ HŘBET na víně a kuře na citronech

Jelení hřbet na víně
Králík na divoko
Kapr na zelenině
Kuře na citronech
Sdílej článek:

Patříte také k jedlíkům, kteří si hlavní chod neumějí bez masa vůbec představit? Pak se nechte inspirovat variacemi, jimž žádný gurmán neodolá!

Jelení hřbet na víně

Suroviny na 4 porce: 600 g jeleního hřbetu, 2 dcl červeného vína, 80 g hořké čokolády, 2 polévkové lžíce rostlinného tuku, koření na zvěřinu (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl, bylinky na ozdobení (rozmarýn, tymián)

Jak na to: Maso zbavíme blan, osolíme a okořeníme a nejdříve na pánvi zprudka opečeme ze všech stran. Pak ho vložíme do pekáče, podlijeme kapkou vody a pečeme v troubě do změknutí. Na výpeku, který zbyl na pánvi, rozehřejeme čokoládu, zalijeme ji vínem a redukujeme na mírném ohni na hustotu omáčky. Upečený jelení hřbet nakrájíme na velmi tenké plátky a přelijeme omáčkou. Podáváme podle chuti s divokou rýží, pečenými bramborami nebo kroketami. Doba: 70 minut

Králík na divoko

Suroviny na 4 porce: 1 králík, 45 g Flora Gold, 4 šalotky, 2 dcl bílé víno, 20 dkg žampionů, 20 g hladké mouky, půl kelímku smetany, 2 lžičky citronové šťávy, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, tymián, hrst petrželové natě

Jak na to: Očištěného a naporcovaného králíka osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče. Přidáme rostlinný tuk a podlijeme. Pečeme, dokud není maso měkké. Mezitím na pánvi osmahneme nakrájené žampiony. V kastrolu pak na rostlinném tuku osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme koření a zastříkneme vínem. Necháme lehce zredukovat, přimícháme mouku a zalijeme vodou. Lehce osolíme a opepříme. Vložíme opečeného králíka a přikryté dusíme asi 20 minut. Měkké maso vyjmeme, šťávu zjemníme smetanou a přidáme houby. Dochutíme kapkou citronové šťávy. Do hotové omáčky přidáme nasekanou petrželovou nať. Podáváme s bramborovou kaší. Doba: 80 minut

Kapr na zelenině

Suroviny na 4 porce: 4 filety kapra, 1 svazek jarní cibulky, půl lžičky mleté sladké papriky, 1 kg brambor, 150 g sójové smetany, 60 g Flora Gold, sůl, tuk na vymazání plechu

Jak na to: Kapra očistíme, omyjeme a osolíme. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 220 °C. Pekáč vymažeme rostlinným tukem a dáme polovinu cibule. Na ni poskládáme vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme mletou paprikou. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou. Pečeme asi 60 minut a podáváme. Doba: 70 minut

Kuře na citronech

Suroviny na 4 porce: 1 kuře, 2 citrony, sůl, pepř, 50 g rostlinného tuku, 30 g medu, 2 dcl ml bílého vína, 2 stroužky česneku, snítka tymiánu, lístky čerstvého estragonu, 1 kg brambor, hrst petrželové natě

Jak na to: Kuře očistíme a naporcujeme na menší kusy. Osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme důkladně medem a rozetřeným česnekem, posypeme čerstvými bylinkami. Takto připravené kuře překryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Kuřecí maso srovnáme do pekáče kůží nahoru se čtvrtkami omytých citronů a rostlinným tukem. Lehce zastříkneme vodou a pečeme, dokud nebude maso křehké a kůže zlatavá. Podáváme s vařenými bramborami, které omastíme rostlinným tukem a zamícháme do nich nasekanou petrželovou nať. Doba: 50 minut + marinování

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.