Šíp.deník.cz

To nejlepší z JAHOD: Krémová přesnídávka, domácí sirup a rychlý topping

4 fotografií 4
Domácí sirup a krémová přesnídávka
Domácí sirup a krémová přesnídávka
Zdroj: Dr.Oetker
Domácí sirup Krémová přesnídávka Džem s brusinkami Rychlý topping
Sdílej článek:

Jahodová sezona je tu a s ní možnost připravit si z tohoto oblíbeného ovoce řadu domácích dobrot. Nechte se inspirovat!

Domácí sirup

Suroviny na 2 lahve (à 0,7 l): 500 g jahod, 200 g rybízu, 1,25 l vody, 1 balíček kyseliny citronové, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1, 1 kg cukru krupice nebo krystalu

Jak na to: Omyté nakrájené jahody a omytý rybíz společně s vodou a kyselinou citronovou povařte asi 2 minuty. Přepasírujte přes sítko a šťávu přiveďte k varu. Přidejte Gelfix Klasik rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a opět přiveďte k varu. Vsypte zbytek cukru a za stálého míchání vařte 5 minut. Nalijte do čistých lahví a uzavřete. Uzavřené lahve uchovávejte v chladu a temnu. Doba: 20 minut

Krémová přesnídávka

Suroviny na 4 sklenice (à 375 ml): 800 g jahod, 200 g banánů, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1

Jak na to: Omyté a očištěné jahody společně s oloupanými banány vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte želírovací cukr, za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřete, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte). Doba: 25 minut

Džem s brusinkami

Suroviny na 2 a půl sklenice (à 375 ml): 600 g očištěných jahod, 50 g sušených brusinek, 50 ml 100% jablečné šťávy, 1 balení Želírovacího ovocného cukru

Jak na to: Ve velkém hrnci částečně rozmixujte jahody s brusinkami tak, aby ve směsi zůstaly i kousky ovoce. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s jablečnou šťávou a želírovacím ovocným cukrem. Za stálého míchání přiveďte do varu a vařte 3 minuty. Na talířek kápněte 1–2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku. Doba: 25 minut

Rychlý topping

Suroviny na 5 sklenic (à 500 ml): 1,5 kg očištěných a nakrájených jahod, 1 l vroucí vody, 500 g cukru, 1 balíček kyseliny citronové, 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1

Jak na to: Jahody zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut odstát. Přes sítko přeceďte do většího hrnce a zbylou šťávu z jahod vymačkejte. Do jahodové šťávy přidejte cukr, kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně (stále míchejte), minimálně 5 minut povařte. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic, které dobře uzavřete. Uchovávejte v chladu! Jahodový topping obsahuje 42 % jahod. Výborně se hodí jako poleva na zmrzliny nebo dezerty. Doba: 25 minut

Náš tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám jahodová dobrota vždy povede.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů