Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

To nejlepší z JAHOD: Krémová přesnídávka, domácí sirup a rychlý topping

Domácí sirup
Krémová přesnídávka
Džem s brusinkami
Rychlý topping
Sdílej článek:

Jahodová sezona je tu a s ní možnost připravit si z tohoto oblíbeného ovoce řadu domácích dobrot. Nechte se inspirovat!

Domácí sirup

Suroviny na 2 lahve (à 0,7 l): 500 g jahod, 200 g rybízu, 1,25 l vody, 1 balíček kyseliny citronové, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1, 1 kg cukru krupice nebo krystalu

Jak na to: Omyté nakrájené jahody a omytý rybíz společně s vodou a kyselinou citronovou povařte asi 2 minuty. Přepasírujte přes sítko a šťávu přiveďte k varu. Přidejte Gelfix Klasik rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a opět přiveďte k varu. Vsypte zbytek cukru a za stálého míchání vařte 5 minut. Nalijte do čistých lahví a uzavřete. Uzavřené lahve uchovávejte v chladu a temnu. Doba: 20 minut

Krémová přesnídávka

Suroviny na 4 sklenice (à 375 ml): 800 g jahod, 200 g banánů, 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1

Jak na to: Omyté a očištěné jahody společně s oloupanými banány vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte želírovací cukr, za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřete, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku (sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte). Doba: 25 minut

Džem s brusinkami

Suroviny na 2 a půl sklenice (à 375 ml): 600 g očištěných jahod, 50 g sušených brusinek, 50 ml 100% jablečné šťávy, 1 balení Želírovacího ovocného cukru

Jak na to: Ve velkém hrnci částečně rozmixujte jahody s brusinkami tak, aby ve směsi zůstaly i kousky ovoce. Rozmixovanou směs důkladně promíchejte s jablečnou šťávou a želírovacím ovocným cukrem. Za stálého míchání přiveďte do varu a vařte 3 minuty. Na talířek kápněte 1–2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčky, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku. Doba: 25 minut

Rychlý topping

Suroviny na 5 sklenic (à 500 ml): 1,5 kg očištěných a nakrájených jahod, 1 l vroucí vody, 500 g cukru, 1 balíček kyseliny citronové, 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1

Jak na to: Jahody zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut odstát. Přes sítko přeceďte do většího hrnce a zbylou šťávu z jahod vymačkejte. Do jahodové šťávy přidejte cukr, kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně (stále míchejte), minimálně 5 minut povařte. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic, které dobře uzavřete. Uchovávejte v chladu! Jahodový topping obsahuje 42 % jahod. Výborně se hodí jako poleva na zmrzliny nebo dezerty. Doba: 25 minut

Náš tip: Všechny recepty jsou připraveny a pečlivě vyzkoušeny ve Zkušební kuchyni Dr. Oetker. Pokud použijete suroviny této značky, máte záruku, že se vám jahodová dobrota vždy povede.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.