Krok 1
Máslo vyndejte z lednice a nechte změknout při pokojové teplotě, aby se s ním lépe pracovalo. Několik nejkrásnějších ředkviček si ponechte stranou, z nich vytvoříte myšky.
Krok 2
MYŠKY: Celé ředkvičky omyjte, nať odkrojte a celý kořínek ponechte jako ocásek. Jednu ředkvičku nakrájejte na tenká kolečka. Do ředkvičky – myšky – udělejte nožem dva malé zářezy, do kterých vložte kolečka jako ouška. Špičkou malých nůžek vydloubněte dírky jako očka a zamázněte je máslem či taveným sýrem. Z pažitky udělejte vousky.
Krok 3
Zbylé ředkvičky důkladně omyjte, odřízněte z nich kořínek i nať a na jemném struhadle nastrouhejte. Klidně můžete zapojit i vaše ratolesti, které strouhání určitě zaujme. Ale pozor na prsty!
Krok 4
Do mísy vyklopte máslo a tvaroh a smíchejte s ředkvičkami a nastrouhaným sýrem. Pečlivě promíchejte, dochuťte cukrem a solí a na chvíli uložte do lednice. Pomazánku namažte na chléb a na každý posaďte myšku, pod kterou položte trojúhelníček ementálu.