Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Jak se vaří v cizině

Sýrové gnocchi
Rizoto s plody moře
Zeleninový salát
Sdílej článek:

Rádi objevujete chutě cizokrajných pokrmů? Zkuste se inspirovat britskou, italskou, řeckou nebo vietnamskou klasikou. Podle našich receptů to zvládnete hravě!

Šťavnatá svíčková (Velká Británie)

Suroviny (pro 4 osoby): 800 g hovězí svíčkové vcelku, lžíce hrubé mořské soli, lžíce drceného barevného pepře, lžíce plnotučné hořčice, lžíce kečupu, lžíce sójové omáčky.

Jak na to: Hovězí svíčkovou očistíme a důkladně odblaníme. Připravíme marinádu ze soli, pepře, hořčice, kečupu a kapky sójové omáčky. Maso necháme marinovat alespoň půl dne, nejlépe ale přes noc. Marinované maso vložíme na rozpálený gril nebo na pánev a pečeme po celém obvodu zhruba 15 minut. Před servírováním maso nakrájíme na jednotlivé plátky. Svíčková by měla být šťavnatá a ze středu hodně narůžovělá. Podávat můžeme s chlebem a s opečenou zeleninou. Doba: 30 minut.


Sýrové gnocchi (Itálie)

Suroviny (pro 4 osoby): 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, lžička hladké mouky, 200 ml sladké smetany, 100 g plísňového sýra gorgonzola, sůl, pepř, 500 g gnocchi, hrstka nasekané petrželové natě, 10 dkg strouhaného parmazánu.

Jak na to: Cibulku oloupeme, nakrájíme na plátky, osmahneme s rozmačkaným česnekem na olivovém oleji. Poté vše poprášíme lžící hladké mouky a zalijeme smetanou. Přidáme na kousky nadrobenou gorgonzolu a omáčku dochutíme solí a pepřem. Mezitím si uvaříme gnocchi v osolené vodě podle návodu. Poté je promícháme s omáčkou. Před podáváním posypeme petrželkou a pro pikantnější chuť posypeme parmazánem. Doba: 30 minut.


Rizoto s plody moře (Řecko)

Suroviny (pro 4 osoby): 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g sépií, 200 g krevet, 200 g filetů z lososa, 2 cibule, 400 g rýže, 1 a ½ šálku bílého vína, 3 šálky rybího vývaru, 4 rajčata, lžíce kysané smetany, 2 lžíce strouhaného parmazánu, petrželka.

Jak na to: V pánvi rozehřejeme lžíci oleje, přidáme natřený česnek a lehce jej osmažíme. Vmícháme mořské plody a krátce restujeme. V kastrolu rozehřejeme zbývající olej a osmažíme v něm najemno nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za stálého míchání smažíme. Poté přilijeme víno a vaříme, dokud se nevstřebá. Přidáme rajčata a zalijeme vývarem. Asi 2 minuty před dovařením vmícháme mořské plody. Na závěr vmícháme kysanou smetanu, parmazán a petržel a promícháme. Doba: 35 minut.


Zeleninový salát (Vietnam)

Suroviny (pro 4 osoby): 1 velká mrkev, 2 bílé kedlubny, lžička soli, 2 lžičky cukru, podle chuti bílý ocet, hrnek teplé vody, 20 g loupaných arašídů, pár snítek koriandru nebo petrželky.

Jak na to: Mrkev a kedlubnu nakrájíme na velmi jemné nudličky. Ty dáme do velké mísy. Zasypeme je cukrem a osolíme. Chvilku směs mícháme, aby zelenina změkla a pustila vodu. Poté směs přecedíme a promyjeme studenou vodou. Pořádně ze směsi přebytečnou vodu vymačkáme. Poté dáme směs do zavařovací sklenice s uzávěrem. Nálev uděláme tak, že smícháme cukr, ocet a teplou vodu. Roztokem potom zalijeme zeleninu ve sklenici a necháme naložené alespoň půl hodiny. Před podáváním zeleninu vysypeme do mísy, přimícháme arašídy a salát ozdobíme nasekanou petrželkou nebo lístky koriandru. Doba: 15 minut + odležení.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.