Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

Večeře plné vitamínů: V hlavní roli ZELENINA

Plněná rajčata
Grilovaná zelenina
Zeleninový pekáč
Sdílej článek:

K večeři je ideální zelenina a s našimi recepty to nebude nuda!

Salát z lilku

Suroviny (4 porce): 1 kg grilovaného lilku vcelku, 1 cibule (najemno nakrájená), 100 g čerstvých rajčat, sůl, pepř, máta, olivový olej, česnek, citronová šťáva.

Jak na to: Lilek ogrilujeme nebo opečeme vcelku, oloupeme, smícháme s ostatními surovinami a ochutíme. Podáváme jako salát s pečivem nebo jako přílohu. Lilkový salát se hodí ke grilovaným kuřecím prsíčkům nebo k rybám. Doba: 20 minut.

Plněná rajčata

Suroviny (4 porce): 8 masitých rajčat, 3 balení sýra gervais, 1 stroužek prolisovaného česneku, ½ lžičky nasekaného tymiánu, 1 lžíce nasekaných lístků bazalky + celé lístky na ozdobu, 1 lžíce másla, bageta. Dip: 150 g vypeckovaných černých oliv, 3 snítky bazalky, 50 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř.

Jak na to: Rajčata omyjeme, v horní části odřízneme a dužinu vydlabeme. Sýr promícháme s tymiánem, bazalkou a česnekem, mírně osolíme a směsí naplníme rajčata. Přiklopíme je odříznutou částí a dáme do pekáčku vymazaného máslem. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 15 minut. Dip: Rozmixujeme olivy s bazalkou, přidáme olej, utřený stroužek česneku a nakonec osolíme a opepříme. Upečená rajčata podáváme na ogrilované půlce bagety, pomazané olivovým dipem a ozdobené bazalkou. Doba: 45 minut.

Grilovaná zelenina

Suroviny (4 porce): 1 cuketa, 1 lilek, 1 cibule, 2 papriky, 2 lahůdkové cibulky, 5 žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, hrst čerstvé bazalky.

Jak na to: Zeleninu nakrájíme na plátky a opečeme na sucho. Teprve po opečení zeleninu nakládáme do různě ochucené marinády. Nejjednodušší je použít panenský olivový olej, česnek, sůl, pepř a čerstvé bylinky, například bazalku. Takto připravená zelenina se hodí jako samostatné jídlo k večeři s pečivem. Pokud zeleninu naložíme do olivového oleje, vydrží v lednici i několik dní. V takovém případě poslouží i jako příloha k masu. Doba: 15 minut.

Zeleninový pekáč

Suroviny (4 porce): 1 oranžová tykev, sůl, černý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 květák rozebraný na růžičky, 340 g hub nakrájených na plátky, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu. Omáčka: 30 g másla, máslo na potření, 30 g hladké mouky, špetka pepře, 3/4 šálku mléka, 1 lžička anglické hořčice, 100 g strouhaného čedaru.

Jak na to: Tykev vložíme do pekáče, pokapeme ji polovinou oleje a dáme péct, dokud nezměkne. Mezitím ve vroucí osolené vodě vaříme květák, dokud nezkřehne. Scedíme ho a z vývaru odlijeme 3/4 šálku. Ve zbývajícím oleji osmažíme houby. Na omáčku rozpustíme v kastrolu máslo a vmícháme mouku a pepř. Vaříme 2 minuty, poté vmícháváme vývar z květáku. Povaříme, dokud nezhoustne, a poté vmícháme mléko. Povaříme 10 minut. Odstavíme z ohně, vmícháme hořčici a čedar, dokud se nerozpustí. Podle chuti okořeníme. K tykvi přidáme květák a rozdělíme směs do čtyř ohnivzdorných misek. Na zeleninu rozložíme houby a zalijeme omáčkou. Povrch posypeme strouhankou smíchanou se strouhaným parmazánem. Zapékáme 35 minut. Doba: 45 minut.

Sdílej článek:
Autor: Jitka Janoušková

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.