Šíp.deník.cz

Začněte den SLADCE: Ananasový chlebíček a mandlové muffiny

5 fotografií 5
Mandlové muffiny a perník s krémem
Mandlové muffiny a perník s krémem
Zdroj: Dr.Oetker
Mandlové muffiny Perník s krémem Ananasový chlebíček Domácí mrkvovníky
Sdílej článek:

Po ránu se sladké smí. Proto si k snídani dopřejte kousek domácí buchty nebo jiné dobroty. Určitě vám to dodá energii!

Mandlové muffiny

Suroviny na 12 kusů
Na těsto: 375 g hladké mouky, špetka soli, 1 balíček Pomocníka na kynuté těsto Expres, 50 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g změklého másla, půl lžičky mandlového aroma, 1 vejce, 150 g bílého jogurtu
Na náplň: 200 g jablek, 100 g kandovaného ananasu, 200 g neloupaných mletých mandlí, 150 g cukru, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 vejce, 100 ml mléka
Na potření: 3 lžíce světlé marmelády, půl balíčku Polevy světlé, několik kousků kandovaného ananasu

Jak na to: Na přípravu náplně oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Ananas nakrájíme na kousky. V míse smícháme jablka, ananas, mandle, cukr, citronovou kůru, vejce a mléko, dobře promícháme. Na těsto smícháme mouku, sůl, pomocníka na kynuté těsto, cukr a vanilínový cukr. Přidáme máslo, aroma, vejce, jogurt a ručně vypracujeme hladké těsto. To prohněteme a vyválíme do obdélníku 50 x 30 cm. Náplň rozetřeme na těsto, přitom necháme na delších stranách volný okraj asi 1 cm. Těsto zavineme po delší straně a nakrájíme na 12 špalíčků o šířce asi 4 cm. Špalíčky vložíme řeznou plochou směrem nahoru do papírových košíčků a následně pak do plechu na muffiny z důvodu udržení tvaru. Pokud nemáme plech na muffiny, použijeme dortovou formu dle typu. Pečeme v předehřáté troubě asi 35 minut. Marmeládu zahřejeme v kastrůlku a ještě teplé muffiny potřeme. Polevu rozpustíme podle návodu a odstřihneme malý růžek. Muffiny ozdobíme a poklademe malými kousky ananasu. Doba: 70 minut

Perník s krémem

Suroviny na 1 plech
Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 balíček kypřicího prášku do perníku, 300 g cukru, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 200 ml polotučného mléka, 150 ml oleje
Na krém: 1 l polotučného mléka, 3 balíčky Zlatého klasu Dr. Oetker, 3 lžíce cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 g másla, 1 lžíce rumu
Na ozdobení: 70 g strouhané čokolády

Jak na to: Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a kakaem. Přidáme vejce, mléko a olej a metličkou vymícháme dohladka. Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 25 minut. Necháme vychladnout. Na přípravu krému nalijeme do většího hrnce 750 ml mléka a přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme zlaté klasy s cukrem a vanilínovým cukrem. Nalijeme do vroucího mléka a povaříme asi minutu. Do horkého krému nakrájíme máslo a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Přidáme rum a horký krém nalijeme na perník a uhladíme. Uložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme strouhanou čokoládou. Doba: 65 minut + uležení

Ananasový chlebíček

Suroviny na 15 kusů
Na těsto: 1 kompot ananasu nakrájeného na kousky (hmotnost po odkapání asi 135 g), 150 g Marcipánu Dr. Oetker, 140 g změklého másla, 140 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, špetka soli, 3 vejce, 240 g hladké mouky, 1 a půl kypřicího prášku do pečiva
Na ozdobení: 1 lžíce moučkového cukru

Jak na to: Kompot necháme na sítku odkapat. Na přípravu těsta nakrájíme marcipán na kousky. V míse smícháme marcipán a máslo a vymícháme dohladka. Postupně přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, vejce a vyšleháme. Mouku smíchanou s práškem do pečiva vmícháme metličkou ve dvou dávkách do směsi a vymícháme dohladka. Nakonec vmícháme do těsta kousky ananasu a naplníme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 55 minut. Upečený chlebíček necháme vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Doba: 70 minut

Domácí mrkvovníky

Suroviny na 60 kusů
Na těsto: 200 g strouhané mrkve, 300 g polohrubé mouky, 200 g másla, špetka soli, půl balíčku kypřicího prášku do pečiva
Na náplň: švestková povidla
Na obalení: práškový cukr s vanilkovou příchutí

Jak na to: Ze strouhané mrkve, másla, mouky promíchané s kypřicím práškem do pečiva a se solí vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 3 mm. Rádýlkem vykrájíme čtverečky 6 x 6 cm. Do středu každého čtverečku dáme lžičku švestkových povidel. Dva protilehlé konce spojíme v šáteček a přitlačíme. Jednotlivé kousky klademe na plech a dáme péct asi na 20 minut. Ještě teplé mrkvovníky obalíme v práškovém cukru s vanilkovou příchutí. Doba: 40 minut

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů