Novinka

Přihlaste se k odběru našich novinek ještě dnes!

Zjistit více
NOVINKA UŽ TO VÍŠ? NE? TAK SE PŘIHLAS A ODEBÍREJ! ODEBÍRAT

RECEPTY: Zdravě a za babku

Medové dortíky bez vajec
Polévka s drožďovými knedlíčky
Celozrnná jablečná buchta
Sdílej článek:

Chcete se najíst zdravě a přitom ušetřit? Přinášíme vám recepty čtenářů na chutná slaná i sladká jídla z kvalitních surovin, která nepřijdou na více než 100 korun.

Celerové placičky s libečkovou kaší

Suroviny na placičky (na 6 – 8 porcí): 1 větší celer, 3 vejce, 1 sáček sójového granulátu, 1 hrnek strouhanky, 1 hrnek hrubé, krupice, 2 lžičky soli (podle chuti), 2 lžičky bazalky, 1 hrnek vody nebo sójového mléka, velká hrst libečku, zmražený nebo sušený), 1 plná lžíce kukuřičného škrobu Maizeny, 4 lžíce droždí Tebi, olej na smažení. Bramborová kaše: 1 kg brambor, sójové mléko, sůl, hrstka libečku, olej nebo máslo.

Jak na to: Sójový granulát zalijeme horkou osolenou vodou a necháme 15 minut bobtnat, potom slijeme. Celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy dáme granulát, celer, strouhanku, krupici, vejce, bazalku a maizenu. Posolíme, přidáme libeček a droždí. Po promíchání přidáme vodu nebo mléko v takovém množství, aby šlo lžící nabírat těsto a tvořit tenké placičky. Smažíme do zlatohněda. Podáváme s bramborovou kaší, kterou našleháme se sójovým mlékem a libečkem, nakrájeným na drobno. Ten dá kaši velmi dobrou chuť. Doba: 50 minut.


Celozrnná jablečná buchta

Suroviny (na jeden plech): 20 dkg celozrnné mouky, 17,5 dkg hladké mouky, 2,5 dkg sójové mouky, 10 dkg přírodního cukru, 40 dkg strouhaných jablek i se slupkou, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce kakaa, 2,5 dl sójového mléka, 1 dl oleje, hrst spařených rozinek nebo brusinek.

Jak na to: Všechny suroviny smícháme v míse. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečeme do světle hněda v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C. Doba: 25 minut.


Medové dortíky bez vajec

Suroviny: 140 g celozrnné mouky, 120 g hladké mouky, 20 g sójové mouky, 40 g cukru, 50 g hery, 4 lžíce mléka, 2 lžíce medu, ½ kávové
lžičky jedlé sody, 1 kávová lžička skořice, špetka soli. Náplň: 400 ml vody, 190 g přesáté celozrnné mouky, 140 g másla, rum podle chuti, špetka soli, med, Na potření: mléko a mleté ořechy, vločky nebo sezamová semínka.

Jak na to: Ve vodní lázni rozpustíme tuk, med, přidáme cukr, mléko, řádně promícháme a odstavíme. Na válu připravíme mouku se sodou a skořicí, přidáme ještě vlažnou směs, vypracujeme vláčné těsto a necháme půl hodiny odpočinout přikryté mísou. Vyválíme tenký plát (asi 4 mm), vykrájíme kolečka, polovinu z nich potřeme mlékem a smočíme v ořechách, ovesných vločkách nebo sezamových semínkách. Pečeme na vymaštěném plechu při 220 °C do zlatova. Náplň: Z vody a celozrnné mouky nasucho upražené uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přidáváme po částech med a rum, nakonec ještě po částech vychladlou kaši. Směsí plníme kolečka a necháme 3–5 dnů odležet ve vlhkém prostředí. Doba: 90 minut.


Polévka s drožďovými knedlíčky

Suroviny (na 6 porcí): sáček zmražené zeleninové směsi, polévkové koření Wurzl, sůl, těstoviny, drožďové knedlíčky. Drožďové knedlíčky (na osobu 4–5 kusů): 1 cibule, 2 kostky droždí, sůl, majoránka, česnek (4 stroužky), 2 celá vejce, strouhanka.

Jak na to: Na oleji osmahneme jemně nakrájenou střední cibuli. Přidáme obě droždí a za stálého míchání smažíme. Pak odstavíme, přidáme sůl, majoránku, rozmačkaný česnek, 2 vejce a strouhanky tolik, aby vznikla hmota, ze které se nám budou dobře tvarovat malé kulaté knedlíčky o průměru 2 cm. Do horké vody dáme vařit zeleninovou směs, po chvíli přidáme připravené knedlíčky a polévkové těstoviny. Polévku okořeníme, případně přisolíme a vaříme cca 15 minut, aby se drožďové knedlíčky uvařily a těstoviny změkly. Doba: 30 minut.

Recepty do redakce zaslaly Jaroslava, Eva a Zuzana Skoumalovy.

Sdílej článek:
Autor: Redakce

Doporučené články

Rubriky

Celebrity Nejčtenější celebrity Oblíbené celebrity Cestování Oblíbené destinace Láska a vztahy Zdravý vztah Lechtivé články Příběhy slavných Události slavných Vztahy slavných Recepty Kuchyně pro labužníky Zdravý jídelníček Zajímavosti Zábava a video Pro zasmání Vtipné videa

Keltské horoskopy

Přehled keltských horoskopů Dub   21. 3. (jarní rovnodennost) Topol   1. 5. – 10. 5. … Kaštan   11. 5. – 20. 5. … Jasan   21. 5. – 30. 5. … Habr   31. 5. – 10. 6. … Fíkovník   11. 6. – 20. 6. … Bříza   21. 6. (letní slunovrat) Jabloň   22. 6. – 2. 7. … Jedle   3. 7. – 13. 7. … Jilm   14. 7. – 24. 7. … Cypriš   25. 7. – 4. 8. … Cedr   15. 8. – 24. 8. … Borovice   25. 8. – 3. 9. … Vrba   4. 9. – 13. 9. … Lípa   14. 9. – 22. 9. … Oliva   23. 9. (podzimní rovn.) Líska   24. 9. – 2. 10. … Jeřáb   3. 10. – 11. 10. … Javor   12. 10. – 21. 10. … Ořešák   22. 10. – 31. 10. … Buk   21. 12. (zimní slunovrat)

Západní horoskopy

Přehled západních horoskopů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.

Čínské horoskopy

Přehled čínských horoskopů Krysa   1960, 1972, 1984 … Buvol   1961, 1973, 1985 … Tygr   1962, 1974, 1986 … Králík   1963, 1975, 1987 … Drak   1964, 1976, 1988 … Had   1965, 1977, 1989 … Kůň   1966, 1978, 1990 … Ovce   1967, 1979, 1991 … Opice   1968, 1980, 1992 … Kohout   1969, 1981, 1993 … Pes   1970, 1982, 1994 … Vepř   1971, 1983, 1995 …

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů Vodnář   21. 1. – 20. 2. Ryby   21. 2. – 20. 3. Beran   21. 3. – 20. 4. Býk   21. 4. – 21. 5. Blíženci   22. 5. – 21. 6. Rak   22. 6. – 22. 7. Lev   23. 7. – 22. 8. Panna   23. 8. – 22. 9. Váhy   23. 9. – 23. 10. Štír   24. 10. – 22. 11. Střelec   23. 11. – 21. 12. Kozoroh   22. 12. – 20. 1.