Šíp.deník.cz

DĚJINY PROSTITUCE: Život Rhodopis aneb Košilatá verze Popelky

Příběh o Rhodopis je taková košilatější verze Popelky.
Příběh o Rhodopis je taková košilatější verze Popelky.
Zdroj: Koláž Šíp
Sdílej článek:

Chudá dívka, která díky ztracenému střevíčku a útlé nožce dostane za muže krásného prince? Že to je příběh o Popelce? Ale kdeže! Už dávno před louskačkou tří oříšků znala historie takovou zápletku.

Hlavní roli v ní hrála egyptská prostitutka Rhodopis. Původem Řekyně žila v 7. století před naším letopočtem a o jejím příběhu nás spravuje řecký historik Strabo, který žil v prvním století po Kristu.

Rhodopis se jako otrokyně dostala do Egypta, kde musela prodávat své tělo. Mezi jejími zákazníky byl i Ezop, známý tvůrce bajek. Přívětivější tvář jí osud nastavil ve chvíli, kdy potkala pohledného a zámožného Charaxa, který ji zahrnul honosnými dary. Díky nim se Rhodopis vykoupila z otroctví a spolu se svým milým se usadila v deltě Nilu.

Když jednoho dne seděla na břehu řeky a vyhlížela Charaxovu loď, spadl jí do vody pantoflíček. Orel, který letěl kolem, ho ale vylovil a odnesl nad město, kde ho z pařátů opět pustil. Útlá botka spadla do klína faraonovi Amasidovi, kterého natolik fascinovala, že chtěl poznat jeho majitelku. Každá žena ji musela zkusit, ale žádná neměla tak drobnou nožku, aby se do ní vešla. Když už si panovník zoufal, objevila se Rhodopis. Vladař jí nabídl přední místo ve svém harému a Rhodopis souhlasila. Prameny říkají, že nadále udržovala styky i s Charaxem, přestože jeho sestra, slavná básnířka Sapfó, jí vyčítala zradu. A jak to u bohatých egyptských nevěstek bylo zvykem, i Rhodopis si časem postavila vlastní pyramidu.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů