Šíp.deník.cz

Scenáristka Irena Hejdová získala mezinárodní ocenění na festivalu v Cannes!

Scenáristka Irena Hejdová na MFF v Cannes pořádně zabodovala!
Scenáristka Irena Hejdová na MFF v Cannes pořádně zabodovala!
Zdroj: 4press
Sdílej článek:

Vynikající úspěch na filmovém festivalu v Cannes zaznamenala scenáristka Irena Hejdová a jejím prostřednictvím i Česko, na velkých festivalech tradičně v posledních letech dost opomíjené. Jako první český scenárista vůbec převzala Hejdová zvláštní uznání v rámci vysoce ceněného mezinárodního scenáristického workshopu ScripTeast. To se jí dostalo za filmovou adaptaci knihy Paměť mojí babičce. ScripTeast je téměř roční program pro scenáristy ze střední a východní Evropy, do kterého Irenu Hejdovou přihlásila česká producentská společnost Negativ, která koupila před třemi lety práva na zfilmování knihy od spisovatelky Petry Hůlové. Hejdová byla do programu vybrána spolu s dalšími jedenácti scenáristy z devíti evropských zemí a její úspěch patří k velkému úspěchu současných českých filmových tvůrců na mezinárodním poli.

V týmu filmových odborníku, kteří udělili Ocenění Krzysztofa Kieslowskiho za nejlepší scénář polskému scénáři Den Čokolády od Jaceka P. Blawuta z Polska a zvláštní ocenění Ireně Hejdové, působila řada uznávaných filmových osobností. Irena Hejdová tak měla možnost konzultovat svůj scénář například s režisérem a animátorem Marcem Caro, který spolupracoval s Jeanem-Pierrem Jeunetem na filmu Delikatesy nebo s filmovým producentem Robertem Jonesem, za jehož film Obvyklí podezřelí získali Kevin Spacey a scenárista Christopher McQuarrie Oscara.

Hejdová se vyrovnala se ctí s těžkou látkou

„Autorka se vyrovnala s velmi těžkým úkolem přetavit složitou literární látku do srozumitelného a emocionálně působivého filmového scénáře,“ uvedl včera v Cannes při slavnostním předání americký producent a bývalý šéfproducent společnosti 20th Century Fox Sandy Lieberson, který zasedl v týmu porotců soutěže. Scénář Ireny Hejdové porotci dále ocenili těmito slovy: „Autorka při adaptování knihy postupovala velmi odvážně a výsledkem je scénář, který slibuje udržet pozornost publika od začátku do konce. Zároveň se jí podařilo vyvolat ve čtenářích pocit silného ztotožnění se s věrně vykreslenými postavami hrdinů z exotického Mongolska.“ Za strhující román Paměť mojí babičce o ženách tří generací získala spisovatelka Petra Hůlová cenu Magnesia Litera v kategorii Objev roku a zvítězil i v anketě Lidových novin Kniha roku.

Cannes - Vyvrcholení půlročního workshopu

Jednotýdenní program ScripTeastu v Cannes byl vyvrcholením workshopu, na němž se vybraní scenáristé měli možnost od října minulého roku potkávat na individuálních schůzkách s filmovými odborníky, společně se sešli i na filmovém festivalu v Berlíně. „Od začátku spolupráce mi konzultanti doporučovali, abych se osvobodila od literární předlohy, nebála se vypustit některé postavy a soustředila se především na atmosféru, kterou literární předloha nabízí. Na tomto workshopu jsem se o scenáristice naučila tolik jako nikdy předtím,“ říká Irena Hejdová. Účast ve workshopu doporučuje i dalším českým scenáristům a připomíná, že uzávěrka dalšího kola workshopu je už v červenci. „Myslím, že českému filmu podobné mezinárodní zkušenosti chybí a sama jsem teď poznala, jak mohou být prospěšné. Nemluvě o tom, že v jsem rámci ScripTeastu poznala i řadu velmi vlivných osob současné kinematografie,“ dodává Hejdová. Workshop je zaměřen také na umění prezentovat scénáře v průběhu jejich vzniku a celý proces sebou samozřejmě nese i podporu v propagaci na mezinárodním filmovém poli a jejich budoucí realizaci. K té nyní začne směřovat i oceněný scénář. „S touto poslední verzí scénáře teď budeme hledat v zahraničí režiséra,“ naznačuje další osud projektu producent Pavel Strnad z Negativu. „Až najdeme režiséra, začneme řešit financování filmu,“ dodává Strnad.

ScripTeast je oranizován Nezávislou filmovou nadací (Independent Film Foundation) za podpory Programu MEDIA. Do spolupráce na tomto projektu je zapojeno 650 filmových producentů akreditovaných právě na festivalu v Cannes, ale i zástupci evropských filmových festivalů jako filmový festival v Berlíně, ale i v Karlových Varech. Uměleckým ředitelem celého projektu je slavný polský režisér a producent Dariusz Jabłoński.

Hejdová je i autorkou kritikou ceněných Dětí noci

Irena Hejdová se narodila v roce 1977 a pochází z Prahy. V roce 2006 získala Hejdová v rámci Českého lva Cenu Sazky za scénář Děti noci, podle kterého režisérka Michaela Pavlátová natočila stejnojmenný film. Herečtí představitelé Dětí noci Martha Issová a Jiří Mádl získali v roce 2008 herecká ocenění na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech. Za scénář Nohama nohoru získala Irena Hejdová cenu RWE a Barrandov studia.

(zdroj: 4press)

(zdroj: bulvar.cz)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů