Podívejte se také, jak nyní ypadají Hoštice:

Jak vypadá vesnice ze SLUNCE, SENO 33 let od natáčení prvního dílu? Podívejte se!

Zdeněk Troška

Režisér snímku, který s ním doslova srostl. Natáčení probíhalo v Troškově rodné vsi a zúčastnilo se ho také mnoho jeho příbuzných a sousedů z Hoštic. Zdeněk Troška středoškolská studia absolvoval na Lycée Carnot ve francouzském Dijonu a poté vystudoval filmovou a televizní režii na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění. Dnes jsou hitem např. jeho komedie Babovřesky a Kameňák.

Helena Růžičková (13. června 1936 – 4. ledna 2004)

Helena Růžičková byla nejen herečka, ale také kartářka. Původně ovšem vystudovaná zubní laborantka. Od dětství se pohybovala kolem divadla, např. v dětském baletu Národního divadla. Přes choreografku a jevištní techničku se nakonec dostala k divadelnímu herectví.

Veronika Kánská

Svou hereckou kariéru započala ve svých šestnácti letech ve filmu Bota jménem Melichar, kam si ji v vybral režisér Zdeněk Troška a ten ji pak i nabídl roli Blaženy v triogii Slunce, seno... Dnes žije se svou rodinou v malé obci nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Má dvě děti Adama a Annu.

Broněk Černý

V roce 1983 se šel jen podívat na konkurz herců pro připravovaný film režiséra Zdeňka Trošky, Slunce, seno, jahody. Přesto byl vybrán do hlavní role filmu, kde ztvárnil roli Venci Konopníka. Nyní pracuje jako řidič kamiónu. Se svou manželkou Romanou má dvě děti, Terezu a Ondřeje, žije ve Strakonicích.

Pavel Kikinčuk

Pavel Kikinčuk je známý především z filmu režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, kde ztvárnil hlavní roli studenta Šimona Pláničky či z filmu Babovřesky, kde ztvárnil roli starosty Karla Stehlíka.

Jaroslava Kretschmerová

Dlouholetá členka divadla Studio Ypsilon. Pochází z umělecké rodiny, její babička působila v Národním divadle, matka byla operní pěvkyně a otec byl členem Hudebního divadla v Karlíně. Za svůj výkon ve filmu Otesánek byla v roce 2001 nominována na cenu Český lev.

Jiří Lábus

Jeho otec byl architekt, matka zdravotní sestra. Po škole byl Janem Schmidem přijat do angažmá tehdy libereckého divadla Studio Ypsilon. Žije v Praze ve Vršovicích, je svobodný a bezdětný.

Pavel Vondruška (15. listopadu 1925– 5. února 2011)

Český herec a dirigent, od roku 1969 člen Divadla Járy Cimrmana. Objevil se též v několika desítkách filmů. Ovládal několik cizích jazyků (francouzštinu, italštinu, španělštinu, angličtinu, ruštinu, němčinu, srbochorvatštinu, latinu a esperanto). Dne 28. prosince 2010 se vážně zranil při pádu do orchestřiště Stavovského divadla při provádění turistů. Poté byl hospitalizován v Motolské nemocnici a udržován v umělém spánku. 5. února 2011 večer v téže nemocnici zemřel.

Marie Pilátová (14. května 1921 – 20. ledna 2015)

Byla známá hlavně jako Konopníková z komediální trilogie Slunce, seno… V roli vesnické tety se objevila ve všech třech pokračování Slunce, seno... Žila v jihočeské obci Hoštice, kde se výše uvedené komedie natáčely. Zemřela nečekaně 20. ledna 2015, osudnou se jí stala krátká chřipka. Marie Pilátová byla do poslední chvíle velmi vitální, o vše se starala sama.

Luděk Kopřiva vlastním jménem Ludvík Kopřiva (19. června 1924 – 2. října 2004)

Po absolutoriu Státní konzervatoře v Praze studoval ještě na pražské DAMU, kterou dokončil v roce 1948. Své první angažmá získal v Ostravě, poté byl čtyři roky v angažmá v Plzni. Od roku 1960 až do roku 1991 se stal členem činoherního souboru Divadla E. F. Buriana, v roce 1991 odešel do důchodu.

Jiřina Jirásková (17. února 1931 – 7. ledna 2013)

Herečka, ředitelka Divadla na Vinohradech a partnerka českého filmového a televizního režiséra Zdeňka Podskalského. Po absolvování konzervatoře hrála nejprve rok v Hradci Králové. V roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, kde poté stále působila. Od 30. května 1990 do 30. června 2000 zde také zastávala funkci ředitelky.

Petra Pyšová

Věřili byste, že servírce Miluně bylo pouhých 15 let? Petra Pyšová vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK a stala se redaktorkou, zpravodajkou a moderátorkou zpráv a publicistických pořadů ČST a ČT. Po mateřských povinnostech se vrátila roku 1998 na obrazovku, tentokrát TV Prima, kde uváděla politický diskusní pořad Nedělní partie. Od roku 2000 využívá zkušenosti z mediální sféry ve vysokých manažerských funkcích finančního a energetického sektoru.

Hana Čížková

Od dětství ráda zpívala, tancovala a hrála v ochotnickém dětském divadle. Později po ročním hostování ve sboru Divadla Semafor se rozhodla ke studiu zpěvu a herectví na lidové konzervatoři, (což je dnešní Konzervatoř Jaroslava Ježka). Po jejím absolutoriu působila v Hudebním divadle v Karlíně, hostovala i v nedalekém Divadle E. F. Buriana. Její uměleckou dráhu přerušily mateřské povinnosti. Po návratu z mateřské dovolené, vystupovala se skupinou Gag Borise Hybnera, později i v Divadle U Hasičů.

Jiřina Jelenská (21. prosince 1942 – 27. března 2007)

Vlastním jménem Jiřina Vašků, byla česká herečka a manželka herce Václava Duška. Ztvárnila několik desítek vedlejších rolí.

Václav Troška (1931 - 14. 2. 2011) a Růžena Trošková

Rodiče režiséra Zdeňka Trošky, oba si v trilogii zahráli. Otec si zahrál starého Konopníka, tátu Venci. Václav Troška byl nemocný řadu let. Kvůli cukrovce přišel o nohu, ale pořád se držel. Jeho zdravotní stav se zhoršil v posledních týdnech, kdy se léčil z chřipky. Maminka Růžena Trošková si zahrála příbuznou, která dorazí na svatbu Blaženy.

Kateřina Lojdová

Bývalá česká herečka, politička a moderátorka, v 90. letech 20. století poslankyně České národní rady a Poslanecké sněmovny za Občanskou demokratickou alianci. V současnosti je ženou v domácnosti, je vdaná za rozhlasového magnáta Michela Fleischmanna, se kterým má dvojčata Maxe a Kláru.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!