Šíp.deník.cz

Praha již potřetí oslaví své bohatství: Oslavy Prahy 2011 se konají 1. a 2. července

Oslavy Prahy
Oslavy Prahy
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Hudba, divadlo, historie, umění a věda – nejen to přinese program 3. ročníku Oslav Prahy, originální akce, která se na rozdíl od většiny festivalů nezaměří jenom na jeden divadelní či hudební žánr. Místo toho se opět pokusí představit bohatství našeho hlavního města, ale i celé České republiky.

Večer na oslavu narozenin svaté Anežky České

V pátek 1. července Oslavy začnou na Staroměstském náměstí, a to rovnou jedním ze svých „zlatých hřebů“: programem, který bude věnován letošnímu 800. výročí narození svaté Anežky České. Tuto výraznou postavu našich dějin, která se v roce 1989 stala symbolem znovunabyté svobody, slavnosti připomenou atraktivní hudbou a divadlem.

Program odstartuje rytmická a životem nabitá muzika Zuzany Stirské a jejího souboru Gospel Time. Poté nastoupí mladí pěvci z Dětské opery Prahy, kteří opět dokáží, že se opera nemusí hrát jen v kamenném divadle, ale že velmi dobře může zaznít i na náměstí a v ulicích města. Tentokrát si v jejich podání poslechneme operu Brundibár od Hanse Krásy, která měla stejně jako její autor dramatický osud: hrála se za války v koncentračním táboře Terezín a stala se výrazem naděje ve vítězství dobra nad zlem. Dnes se díky svým kvalitám uvádí na prestižních scénách celého světa.
Následovat bude výběr z pásma „Tobě a nám, Anežko Česká“ od Jana Antonína Pitínského, několikanásobného držitele ceny Alfréda Radoka. Tento projekt, který Anežčinu dobu, život, touhy a trápení ukazuje na autentických textech jejích dopisů, slavil v roce 2009 úspěch v Brně, kde byl uveden ke 20. výročí svatořečení této přemyslovské princezny.

Pásmo plynule přejde do muzikálové show „Modlitba za Prahu“, která harmonickou kompozicí hudby, dramatu i citátů zpřítomní poselství dalších stěžejních postav historie českých zemí. Nepůjde o modlitbu v pravém slova smyslu ani o drama plné zvratů. Bude to opus, který návštěvníkům vlije novou mízu do žil a ukáže, že vždycky bylo, je a bude dost těch, kteří nám nepřestávají ukazovat cestu.

Nato se na pódium dostaví arcibiskup pražský Dominik Duka, aby pozdravili návštěvníky a slavnosti oficiálně zahájili. Na pokyn pana primátora se rozezní zvony pražských kostelů a zvonic a jejich mohutný hlas se stane přáním všeho dobrého do budoucnosti Prahy i celé České republiky. S krátkým projevem vystoupí také světoznámý dirigent Libor Pešek, držitel Medaile za zásluhy 1. stupně, Řádu Britského impéria a mnoha dalších ocenění, který svou přítomností na Oslavách zosobní to nejlepší, co česká kultura přináší světu.

Vzápětí se za zvuku fanfár trubačů, kteří na ochoz Staroměstské radnice dorazí ze staroslavného Karlštejna, na oblohu vypraví stovky barevných balonků. Tento malý happening „Létající přání, balonky a sny“ rozzáří oči všem dětem a potěší také rodiče, kteří nezapomněli, co to znamená snít.

A nyní již přijde jen čirá zábava a skvělá muzika – až do desáté hodiny bude totiž hlavní pódium patřit legendárnímu Radimu Hladíkovi a jeho omlazenému Blue Effectu. Návštěvníci si tak vychutnají muziku kapely, která má nesmazatelné místo v historii českého bigbítu, a výkony krále rockové kytary, který dodnes neztratil nic ze svého umu a rockového drivu.

Staroměstské hody

Aby se však neslavilo jen samou kulturou, bude na Staroměstském náměstí po oba dny Oslav připravena také spousta stánků s tradičními i exotičtějšími pochoutkami. Tentokrát se Oslavy neomezí jen na „guláš českého Pepy“, ale nabídnou též speciality různých národů a národností, které s námi sdílejí prostor české metropole.

„Music Fest“ na Staroměstském náměstí

Staroměstský rynek pak nepřestane žít Oslavami ani v sobotu 2. července. V bohatém programu pod titulem „Prague Music Fest aneb Světový hudební mejdan“ jej totiž již od 11 hodin doslova roztančí plejáda kapel, která okoření Oslavy Prahy jako slavnosti vpravdě kosmopolitního města.

Návštěvníci se tak mohou těšit na přední hudební formace, jako je Sto zvířat, Laura a její tygři, Sunflower Caravan, Marimba Mama či 2Wings, tedy nový projekt kapelníka legendární Tiché dohody Dana Šustra – zkrátka na pořádně barevnou hudební nadílku, která bude zahrnovat ska, latinskoamerické rytmy, ale i indie rock a dokonce čerstvý punk.

Folkoví bardi a divadlo na Petříně, Vltava plná jazzu

Kdo dává přednost poklidnější, ale neméně kvalitní muzice, může v sobotu zavítat na Petřínský kopec, kde se objeví Bardi českého hudebního nebe, aby předvedli, co se dá dokázat s jednou kytarou a jedním lidským hlasem. Folk s emocemi, inteligencí, ale i s břitkým humorem zahrají Xavier Baumaxa, Zdeněk Bína, Václav Koubek či Jan Burian. A přítomnost humoru na petřínském pódiu posílí ještě pořad Na stojáka!, tedy originální stand-up comedy televize HBO.

Kromě hudby bude petřínský kopec hostit také divadelní soubory, jejichž představení budou tentokrát věnována hlavně dětským divákům. Celou akcí, nazvanou Pražský večerníček, tak oslavíme dětský svět a české pohádky, které jsou snad nejkrásnější v celém širém světě. Vystoupí přední pražská divadla hrající pro děti, ale i pro dospělé, totiž Viola, Ty-já-tr, Buchty a loutky, soubor studentů DAMU a Divadlo Evy Hruškové. Slavnosti se navíc neomezí na souš – protože se parník Pražské paroplavební stane dějištěm koncertů skvělých představitelů jazzu a nu-jazzu. Pasažéry tohoto korábu nejprve naladí progresivní soubor S.O.I.L., pohybující se na hraně jazzu, soulu, popu a elektronické hudby, a potom si budou moci vychutnat moderní vokální jazz v podání výborné Eleny Sonenshine a skupiny Jocose Jazz.

Český výběr – debata s elitou národa v Městské knihovně

I druhý den Oslav se však zaměří také na významné osobnosti. V Městské knihovně se totiž uskuteční moderovaná veřejná diskuze s předními vědci, lékaři či historiky, na jejichž práci a výsledky můžeme být jako obyvatelé Prahy a České republiky právem hrdí. Budou mezi nimi lidé, které lze bez rozpaků zařadit do autentické elity národa. Z držitelů ceny Česká hlava přijdou špičkoví lékaři Pavel Klener a Josef Koutecký nebo Pavel Hobza, který se bravurně pohybuje ve světě kvantové chemie.

Z řady dalších zmiňme alespoň archeologa a znalce hradní architektury Tomáše Durdíka, laureáta ceny Europa Nostra, kterou Evropská unie uděluje za péči o kulturní dědictví. Návštěvníci tak získají jedinečnou příležitost osobně se poznat s lidmi, kterým stále o něco krásného a podstatného jde, a dozvědět se o jejich práci a životě.

Otevřené dveře muzeí a galerií

Sobotní Oslavy se dále ponesou ve znamení bohatství ukrytého v pražských muzeích, památkách a galeriích, které návštěvníci uvidí zdarma nebo za sníženou cenu. Zvláště velkoryse se do Oslav letos zapojila Národní galerie, která bezplatně zpřístupní celou plejádu svých objektů a výstav. Vedle stálých expozic v palácích na Hradčanech, v paláci Kinských či v domě U Černé Matky Boží zmiňme třeba výstavu skvělého satirického malíře Georga Grosze ve Veletržním paláci. Výstavy navíc doplní komentované prohlídky, a dokonce výtvarná dílna.

Hned dvěma stálými a dvěma příležitostnými výstavami přispěje Galerie hlavního města Prahy. Velký počet expozic věnovaných Praze a jejím dějinám zdarma otevře Muzeum hlavního města Prahy, a to nejen ve své hlavní budově Na Florenci. Zařazena totiž bude i méně známá, ale o to možná zajímavější expozice o zaniklém Podskalí v budově Na Výtoni. Tak by se dalo pokračovat dlouho – již tradičními účastníky pražských slavností jsou Franz Kafka Museum, Mucha Museum, Pražské věže či Ekotechnické museum v Bubenči, ale především Národní muzeum, které během Oslav otevře za poloviční cenu velkou část svých objektů – od Nové budovy v bývalém Federálním shromáždění přes památník na Vítkově a národopisný Musaion až po muzea věnovaná hudbě a slavným českým skladatelům.

Velký bude rovněž vklad Štefánikovy hvězdárny. Ta návštěvníky pozve do svých prostor na výstavy, pořady a přednášky o vesmíru a jeho dobývání, které budou – konečně jako celé Oslavy Prahy – věnovány nejen dospělým, ale také dětem.

Program

Program

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů