Šíp.deník.cz

VIDEO: Šíleně vypadající stroj hraje nádhernou hudbu pomocí 2000 kuliček!

Martin Molin svou hudbou uhranul miliony lidí.
Martin Molin svou hudbou uhranul miliony lidí.
Zdroj: youtube.com
Sdílej článek:

Muzikant původem ze Švédska strávil výrobou přístroje celých 14 měsíců. Ovšem stálo to za to! Jeho výtvor díky dvěma tisícovkám kuliček dokáže dělat melodii i rytmus.

Svůj přístroj Martin Molin pojmenoval Marble Machine (Kuličkový stroj – pozn. aut.) a před několika dny ho poprvé ukázal světu na serveru Youtube. Zároveň představil kompozici, kterou díky stroji složil. Hraje se především pomocí kliky, která zvedá kuličky do výšky a umožňuje tak, že se mohou valit na jednotlivé nástroje.

Přistroj je velmi univerzální, Molin s ním dokáže hrát na basu, bicí a vibrafon, vše řídí pomocí řady pák, jež rozhodují, kam se kulička bude kutálet.

Inspirací pro výrobu mechanického „jukeboxu" prý muzikant získal při návštěvě mechanických přístrojů v holandském Utrechtu. „Díky tomu, že jsem věděl, jak pracovat se dřevem, jsem se rozhodl, že se pustím do vlastního přístroje, co bude hrát hudbu," svěřil se Molin, který celou konstrukci prováděl sám.

A i když mu mnozí říkali, že jeho přístroj hrát vůbec nebude, jeho trápilo něco jiného – jak na něm skládat? „Toho jsem se zpočátku bál nejvíc. Vlastně to ale nakonec bylo vcelku snadné. Celou dobu jsem to různě zkoušel, takže než jsem to měl hotové, věděl jsem, co a jak," řekl s tím, že tvorba ale přesto nakonec vyžadovala jisté úsilí, protože Marble Machine dokáže hrát jen kompozice o určité délce. „Nejdřív jsem to zkoušel s pěti sty kuličkami, což se mi zdálo jako docela velké množství," vzpomíná. „Ale nakonec jsem jich tam musel dát čtyřikrát víc."

Jedinou nevýhodou Marble Machine je podle něj přilišná rozměrnost. Proto s ním zatím nemůže vystupovat jinde než na internetu. „Je prostě na cestování moc velký. Ani s tím neprojdu dveřmi. V budoucnu proto plánuji vyrobit menší verzi, která bude poháněná motoricky," nechal se slyšet.

Menší přístroj by se pak postupem času měl stát pátým členem jeho kapely. Na hudbu, kterou zatím dokázal složit se svým prototypem, se mužete podívat v přiloženém videu.

Zdroj: Youtube
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů