Šíp.deník.cz

5 tipů jak se nenechat skolit jarní únavou

5 tipů jak se nenechat skolit jarní únavou.
5 tipů jak se nenechat skolit jarní únavou.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Organismus bývá po nekonečné zimě oprávněně vyčerpaný. Jsme unavení, bolí nás hlava, klouby izáda aneustále máme blbou náladu. Co dělat, abychom se nepříjemným příznakům jarní únavy vyhnuli nebo je alespoň zmírnili? Vyzkoušejte naše osvědčené rady.

1. Vyplavte jedy ztěla

Pijete málo vody? Nedostatek tekutin může být prvotní příčinou únavy abolestí hlavy. Aby se jedy vyplavily ztěla, je zapotřebí vypít denně minimálně dva litry neslazeného bylinného čaje nebo čisté vody. Vhodným doplňkem jsou přípravky obsahující guaranu, ženšen, koenzym Q10, pupalku nebo echinaceu. Na detoxikaci výborně poslouží také odvar zkopřiv, chlorella nebo mladý ječmen.

2. Jeden den ani sousto!

Jednodenní půst je osvědčený recept na očistu těla, který praktikovaly už naše babičky. Jednou týdně zkuste celý den nejíst apít pouze teplou vodu svymačkaným citronem nebo čerstvé zeleninové aovocné šťávy (na detoxikaci se nejlépe hodí kořenová zelenina, mrkev, bílé zelí nebo červená řepa, zovoce pak jablko, ananas, grep).

3. hroznový cukr

Jako osvědčený elixír proti únavě zabírá hroznový cukr. Je vynikajícím zdrojem energie, lehce se vnašem organismu vstřebává acelkově ho posiluje. Jak už jeho název napovídá, hroznový cukr vkombinaci svitaminy, minerály aenzymy najdete především vhroznovém víně (bílém ičerveném). Dopřejte si proto denně alespoň jeden větší hrozen.

4. vitaminy aenzymy

Jako nejúčinnější vzpruha působí vitamin C. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu amá vliv na kosti. Denní dávka by měla být minimálně 100 mg. Jídelníček obohaťte také rybím masem, které obsahuje vitamin D. Vystavte tělo iprvním slunečním paprskům. Blahodárné jsou ivitaminy skupiny B, které působí na náš nervový systém, atak mohou pomoci odbourat výkyvy nálad. Jde především ovitamin B1 aB12, které působí na ochablost svalů ataké se mohou projevit při zmírnění bolesti kloubů. Istopové prvky mohou pozitivně ovlivňovat stavy únavy. Dobrým příkladem je hořčík. Proti únavě působí iantioxidační vitaminy (E, karoteny akoenzym Q10). Neméně důležité jsou enzymy, bez kterých se neobejde snad žádný proces vnašem těle akteré zpomalují stárnutí. Při naší současné životosprávě se nám jich ale dostává stále méně (tepelná achemická úprava potravin enzymy stejně jako vitaminy aminerály ničí). Nemusíte ale hned zobat pilulky zlékárny! Organické vitaminy, minerály iživé enzymy najdete včerstvé zelenině, ovoci anepražených, nesolených semíncích aoříšcích. Ksnídani si proto dopřejte ovocný talíř sořechy, při obědě si kmasu místo brambor objednejte zeleninový salát solivovým olejem (řada vitaminů je rozpustná pouze vtucích) avečer utelevize místo chipsů ukusujte okurku, mrkev nebo nepražená semínka

5. Hýbejte se aspěte!

Pokud se budete povalovat na gauči, únavu jen přiživíte. Vymyslete si proto aktivitu, která vás potěší. Nemusíte se rovnou mučit vposilovně, ale dopřejte si každý den alespoň procházku, zajděte si zaplavat nebo vynechejte výtah aschutí si vyšlápněte schody. Odbouráte tak stres azlepší se vám nálada. Apokud se vám chce spát, klidně zalezte do postele dříve, než uvás bývá zvykem.

Rizikové faktory

* Výkyvy počasí
* Málo sluníčka
* Nedostatek živin (vitaminy, minerály, enzymy)
* Stres
* Nekvalitní spánek
* Náročná práce

(jan)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů