Šíp.deník.cz

Babushkla lady: Nejzáhadnější žena 20. století

Lidé prchají z místa atentátu, mezi nimi i Babushka lady.
Lidé prchají z místa atentátu, mezi nimi i Babushka lady.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Atentát na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho (†46) je stále nevyřešenou záhadou, nebo alespoň příběhem, který ipo 47 letech vzbuzuje spoustu dohadů. Dodnes se třeba nepodařilo odhalit totožnost tajemné ženy, které se přezdívá Babushka lady, tedy vpřekladu něco jako dáma-bábuška.

Agentka všátku

Ve chvíli, kdy prezidenta vDallasu zasáhly smrtící kulky, stála velmi blízko prezidentské limuzíny avše navíc natáčela na amatérskou kameru. Takto je zachycena na několika jiných videozáznamech afotografiích. Na většině znich ale stojí zády apřed obličejem má kameru. Její jméno se nikdy nepodařilo zjistit, takže neodhalen zůstal ijejí filmový záznam, který by byl pro vyšetřování atentátu jistě přínosem.

Přezdívku jí vyneslo její oblečení, nebo spíš šátek, který měla uvázaný na hlavě. Vté době to bylmódní prvek, který zejména vRusku nosily starší ženy. Šlo tedy opravdu oobyvatelku tehdejšího Sovětského svazu? Skutečně se ocitla tak blízko osudného místa jen náhodou anáhodou měla vruce kameru? Byla snad členkou nepřátelské tajné služby? Tyto palčivé otázky dodnes neznají odpověď.

#nahled|https://g.denik.cz/56/d0/blnzs1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d0/blnzs1.jpg|Beverly Oliver se svými paměťmi, v nichž tvrdí, že ona je Babushka lady.#

Na záznamu je vidět, že ipo výstřelech, kdy mezi všemi přihlížejícími vypukla panika, stále stojí na místě anatáčí. Měla tak obdivuhodně pevné nervy, nebo ochystané střelbě věděla, aproto ji nepřekvapila?

Byla to striptérka?

Agenti FBI se snažili ženu najít, ale marně. Naděje svitla vroce 1970, kdy se přihlásila bývalá striptérka anepříliš úspěšná zpěvačka Beverly Oliver. Tvrdila, že právě ona je Babushka lady. Svědectví ale nebylo příliš přesvědčivé, vjejí výpovědi se objevovala řada nejasností. Vyšetřovatelům třeba ukázala kameru, kterou vše údajně natáčela, ale brzy se zjistilo, že jde omodel, který vroce 1963 ještě nebyl na trhu. Oliver také tvrdila, že natočený film nemá, protože jí ho vzal jakýsi agent.

#nahled|https://g.denik.cz/56/d0/blnzs2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d0/blnzs2.jpg|Limuzína s JFK několik okamžiků před osudnými výstřely.#

Kritici měli jasno, podle nich Oliver vše jen využila ktomu, aby na sebe strhla pozornost. Oliver to ale nevadilo, získala, co chtěla, avroce 1994 dokonce vydala paměti.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů