Šíp.deník.cz

Indonésie: DOVOLENÁ snů

Ráj na zemi. Tak se dá ohodnotit mnoho míst na světě, Indonésii nevyjímaje
Ráj na zemi. Tak se dá ohodnotit mnoho míst na světě, Indonésii nevyjímaje
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Tři týdny za necelých třicet tisíc korun a navíc v ráji. Ano, pobyt v Indonésii si může užít široké spektrum cestovatelů, na něž čekají lákavé přírodní scenérie, válení se na čistých plážích nebo třeba pořádný surfing. Bali, Lombok volají…

Rychlost se vyplatí! Alespoň při nákupu letenky do této daleké destinace. Pokud totiž zareagujete včas, můžete ji pořídit už za 12 tisíc korun, pak se cena třeba o šest tisíc zvýší. Možností, kudy letět, je přitom několik. Záleží na společnosti, s níž poletíte.

Jednou z variant je cesta do Kyjeva, odtud Aerosvitem do Bangkoku, kde se mimochodem dá udělat výlet, a pak s nízko nákladovými Air Asia (pozor na příplatky za cokoliv) do Kuty na indonéském ostrově Bali. Suma sumárum 30 hodin cesty.

V nejznámějším středisku se lze ubytovat úplně v pohodě i na blint, ovšem je nutné vědět, že právě zde je z celé lokality nejdráže. To ovšem v horším případě znamená za noc pro dvě osoby šest set korun!

Po přesunu na ostrov Lombok se vyspíte klidně i za polovinu. Nutno však podotknout, že cena neodpovídá vždy kvalitě. To znamená, že někdy za stejnou cenu dostanete luxus a příště bídu.

Cestovat po ostrovech se vyplatí autem, pokud je vás čtyři a více. Jeho denní pronájem stojí cca 350 korun a litr benzinu přijde, považte, na pouhou desetikorunu! Čerpacích stanic na ostrovech přitom mnoho není a palivo se prodává buď podél cest v láhvích, anebo dokonce v litrových nádobách i v obchodech s jídlem.

Místní lidé jsou také v pohodě, a to zejména z toho důvodu, že je živí zemědělství a ne cestovní ruch. Ten je pro ně ovšem zajímavým přivýdělkem a podle toho se také chovají.

Indonéská kuchyně nepatří k nejvyhlášenějším, nicméně stravovat se místními pokrmy není od věci. V malých hospůdkách s jedním stolem dostanete nejčastěji rýži a nudle. Pokud vám přijdou bez chuti, prolijte je chilli a máte vyhráno. Jelikož se ceny bohaté večeře pohybují v přepočtu od 20 do 50 korun, je jasné, že jídlo nebude velkou položkou v konečném účtování. Specialitou je pečený banán.

Voda se doporučuje pít výhradně balená a je k sehnání skoro zadarmo. Druhou variantou může být cola. Jako suvenýry lze přivézt cokoliv. Za indonéské rupie po smlouvání až o 90procentní slevě koupíte na tržištích různé náramky, šňůrky, ale také vykládané talíře a další zajímavosti. Třeba staženou husu. Jinak si ale domů stoprocentně odvezete plnou hlavu vzpomínek a zážitků na destinaci, jejíž návštěva se rozhodně vyplatí. A není vůbec na místě se jí bát po řádění tsunami a dávném výbuchu na diskotéce na ostrově Bali.

PRAKTICKÉ RADY

* už tři měsíce před cestou je nutné nechat se očkovat proti žloutence, dále pak proti břišnímu tyfu a meningokoku
* na ambasádě v ČR si vyřiďte vstupní vízum, jde jen o formalitu, která ušetří čas na místě
* antimalarika mějte pro jistotu s sebou, nicméně v období sucha je ani nevyužijete
* pozor, na letišti se můžete stát terčem falešné kontroly, tzv. portýrů, kteří z vás budou tahat peníze
* s sebou lze mít eura i dolary, směnáren je ve městech dost, tam, kde je více lidí, seženete lepší kurs a vyměníte za rupie
* nezapomeňte na odletovou taxu, která se platí v místní měně a je ve výši cca 300 Kč

VYBRANÉ CENY

1 rupie = cca 1,8 Kč

Doprava: 12–18 000 Kč
Ubytování: 150–300 Kč/noc a osobu
Velká večeře: 20–50 Kč
Auto/den: 350 Kč
Litr benzinu: 10–12 Kč

TIPY NA VÝLET

Gili – ráj světa neboli souostroví (tří ostrovů), které bylo ještě před 20 lety bez lidí. Uprostřed jsou původní a místní lidé zde pěstují např. slepice, obvod je obsypán luxusními hotely a podniky, kde to noc co noc pořádně žije. Australané, kteří tuto destinaci vyhledávají, pak přes den vyspávají.

Rinjani – jedno z nejhezčích míst a zároveň nejvyšší vrchol Indonésie je cca 3700 metrů nad mořem a nachází se na ostrově Lombok. Dojít se dá ovšem jen na okraj do výšky 2700 metrů, protože nyní soptí.

Kuta – nejslavnější surfařská pláž na ostrově Bali je proslulá i tím, že jsou zde obrovské vlny (v Evropě nepoznané)

Butar – další ze sopek je také na ostrově Bali a kouzlo jí dodává kráter s malebným jezerem uprostřed.

Lukáš Vrkoč

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů