Šíp.deník.cz

Český Krumlov: Region nabitý památkami

Český Krumlov
Český Krumlov
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Je považován za jedno z nejkrásnějších českých měst střední Evropy a pravidelně obsazuje přední příčky v anketě Nejatraktivnější místo České republiky. Český Krumlov je zároveň jedním z nejnavštěvovanějších míst u nás, ročně sem zavítá takřka milion turistů. Klenot jižních Čech je doslova nabitý památkami, podobně jako jeho okolí.

Největším lákadlem Krumlova je bezpochyby Státní hrad a zámek, který svou architektonickou úrovní, kulturní tradicí i rozlohou (se šesti hektary je po Pražském hradu druhý největší u nás) patří mezi nejvýznamnější památky celé Evropy. Komplex, jenž byl po revoluci zapsán do Seznamu památek světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, toho turistům nabídne opravdu hodně.


V rozsáhlých prostorech hradu, jehož výstavba je datována do roku 1250, najdete nejen sbírky unikátních dobových předmětů, ale třeba i nádherné barokní divadlo nebo obří zámeckou zahradu. Lákadlem je i výstup na věž, z jejíhož vrcholu spatříte celý rozlehlý areál i meandry řeky Vltavy a okolní půvabnou krajinu.


Krumlov, oblíbená destinace vodáků, je úchvatný sám o sobě. Neobyčejně zajímavá městská zástavba, kde každý ze stovek jednotlivých domů dýchá svou bohatou historií, v mnohých návštěvnících vyvolá dojem, že se vrátili do středověku. Město s necelými čtrnácti tisíci obyvatel se může krom hradu a atmosféry starého města pochlubit i mnoha dalšími památkami.


Mezi ty nejvyhledávanější patří židovská synagoga z roku 1909 na předměstí Plešivec nebo unikátní otáčivé hlediště. Během letošní sezony tu představení zhlédlo na 60 tisíc diváků a mnozí z nich si už teď kupují lístky na tu příští (vždy od června do konce září). Další zajímavostí je i grafitový důl, do jehož útrob sestoupilo během tří měsíců na pět tisíc lidí.


Samozřejmostí, která dokresluje jedinečnou atmosféru města, jsou i stylové restaurace a hospůdky, jimiž je Krumlov doslova prošpikován. Početná zahraniční klientela se sice podepisuje na cenách hotelů, které připomínají ty v centru Prahy, ovšem na předměstí naleznete i levné ubytovny. Velká část turistů spojuje výlety po Krumlově s cykloturistikou po okolí. Půjčoven je ve městě dost a ceny za jednodenní pronájem kola jsou lidové.


Nejrůznější sociologické průzkumy z poslední doby ukázaly, že Český Krumlov je jedním z míst, do něhož se lidé rádi vracejí. Nejen kvůli jeho jedinečnosti, ale zejména proto, že během několikadenního pobytu zkrátka nejsou schopni prohlédnout si vše, co plánovali. Region nabitý památkami čeká i na váš návrat!


VÝLETY PĚŠKY…


Zřícenina Dívčí kámen
Vzdálenost: 11 km
Nedaleko Krumlova na skalnatém ostrohu nad soutokem Křemžského potoka a Vltavy najdete významnou zříceninu Dívčí kámen. Kdysi býval impozantním rožmberským hradem, vystavěným zhruba v roce 1350, dnes z něj zůstala rozsáhlá zřícenina, kterou každoročně navštíví desetitisíce turistů.

Rozhledna Kleť
Vzdálenost: 10 km
Turisty láká jako magnet. Nejen kvůli tomu, že kamenná rozhledna Kleť je nejstarší ve střední Evropě (dostavena byla roku 1825), ale i díky fascinujícímu panoramatickému výhledu. Z rozhledny umístěné ve výšce 1084 m. n. m. můžete vidět Temelín, Šumavu, Brdy nebo třeba alpské vrcholy Dachstein či Grossglockner.

Zlatá Koruna

Klášter Zlatá Koruna
Vzdálenost: 8 km
Necelé dvě hodinky chůze od Krumlova leží cisterciácký klášter Zlatá Koruna, založený roku 1263. Tuto národní kulturní památku dal vybudovat Přemysl Otakar II. a původně se jmenovala Svatá Koruna podle relikvie trnu z Kristovy koruny, kterou Přemysl obdržel od francouzského krále Ludvíka IX.


… A NA KOLE


Hrad Rožmberk

Vzdálenost: 25 km
Po zhruba hodince příjemné jízdy se vám otevře nádherný výhled na hrad Rožmberk, nejstarší sídlo Rožmberků. První zmínky o původně gotické pevnosti pocházejí z roku 1253, v době renesance byl hrad přestavěn do podoby renesančního reprezentativního sídla. Za vidění stojí i samotné město Rožmberk nad Vltavou, jehož historické jádro bylo prohlášeno městskou památkovou zónou.

Klášter Vyšší Brod
Vzdálenost: 37 km
Výlet na Rožmberk si můžete protáhnout a zajet se podívat i na klášter do Vyššího Brodu, jednu z nejvýznamnějších památek jižních Čech. V klášteře, založeném roku 1259 Vokem I. z Rožmberka, dnes žije komunita cisterciáků, kteří objekt postupně rekonstruují. V rámci prohlídek je přístupný kostel, kapitulní síň, knihovna a obrazárna. V budově opatství sídlí Poštovní muzeum.

Holašovice

Vesnice Holašovice
Vzdálenost: 27 km
Holašovice jsou názornou ukázkou tzv. selského baroka jižních Čech. První zmínka o vísce pochází z roku 1259, unikátní soubor budov selského baroka však vznikl až v sedmdesátých letech 19. století. Holašovice jsou od roku 1995 vesnickou památkovou rezervací a v roce 1998 byly zapsány do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Převážná většina usedlostí obce slouží k trvalému bydlení, pouze dvě jsou využity k rekreaci.

ŠTĚPÁN ŠIMŮNEK

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů