Šíp.deník.cz

Čína: Továrna na padělky

Dnes se kopíruje a upravuje kde co. Třeba i portrét zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga. Značkové boty mu ale sluší, co říkáte?
Dnes se kopíruje a upravuje kde co. Třeba i portrét zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga. Značkové boty mu ale sluší, co říkáte?
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Zažijeme hezké odpoledne. Koupíme si parfém Boos, bundu vErspte apak se zastavíme na jídlo vPizza Huh ana kafíčko vBucksstar Coffee. Že tu něco nehraje? Ale vůbec ne! Jsme totiž vČíně, kde se to různými napodobeninami jen hemží. Pro Evropana jistě důvod kúsměvu. Ale jen do té doby, než přijde na řadu řeč peněz.

Když se řekne asijský padělek, většině lidí se vybaví šikmooký prodejce se svým napůl igelitovým stánkem ahaldou oblečení abot nevalné kvality, znichž křičí různě zkomolená loga světoznámých firem. Svět plagiátů ale už pokročil mnohem dál.

Chcete motorovou pilu od Louise Vuittona?

Padělá, přesněji řečeno napodobuje akopíruje se téměř všechno. Začalo to oblečením, cigaretami aalkoholem anyní můžete vklidu koupit čínský mobil, který jako by zoka vypadl iPhonu, nebo čínský vůz, který se nápadně podobá BMW X5. Vše přitom za nesrovnatelně nižší cenu. Úsměvnou perličkou je pak třeba imotorová pila snápisem Louis Vuitton. Slavný výrobce kabelek by se tomuto „modelu“ sozubeným řetězem asi dost divil.
Rájem pro trh spadělky anapodobeninami je zejména Čína, kde žije přes 1,3 miliardy lidí, tedy zhruba pětina světové populace. Jde nejen oobrovské odbytiště pro padělky, ale také ojejich masivní výrobnu, která svými produkty zaplavuje itrhy ostatních zemí, zejména Ruska nebo Indie. Stále častěji ale napodobeniny míří ido západních zemí.

Originál
Kopie

Okopírovali isjetou pneumatiku

Proti padělatelům vpodstatě neexistuje žádná okamžitá aúčinná ochrana. Příkladem může být český výrobce minimotorek. Jeden jeho výrobek si asijští podnikavci zcela legálně sehnali, zjistili, zčeho se skládá, azačali sjeho masivní produkcí. Avzali to skutečně důkladně. Originál měl sjetý vzorek pneumatik, takže ipadělky se nejdříve vyráběly spneumatikami bez vzorku.

Originál
Kopie

Česká firma byla zprvu vklidu. Napodobenina byla tak nekvalitní, že vní neviděla konkurenci. Ve velmi krátké době ale čínský výrobce doslova zahltil svými padělky evropský trh. Měsíčně šlo až o100 tisíc minibiků, čímž vlastně zničil poptávku po originálu. Výrobce se snažil kontrovat uvedením nového modelu, ale vzápětí se ukázalo, jak jsou padělatelé neuvěřitelně rychlí.

Okamžitě koupili jeden originál, který letecky dopravili do své továrny, kde každou součástku prostorově oskenovali, aza měsíc měli hotové plagiáty. Další měsíc pak trvala cesta lodí zpět do Evropy. Není divu, že se tuzemská firma dostala do potíží, znichž se jen těžko vzpamatovávala.

Originál
Kopie

Dalším oblíbeným terčem pirátů jsou nosiče shudbou, filmy nebo s počítačovými programy. Odhaduje se, že jen vroce 2009 připravily čínské pirátské kopie softwaru americké firmy o48 miliard dolarů, tedy přes 823 miliard korun. Kdyby padělky neexistovaly, vUSA by díky tomu bylo o2,1 milionu více pracovních míst.

Každý pátý telefon je falešný

Velkým hitem se vposlední době stávají ipadělky chytrých mobilních telefonů. Odhaduje se, že vČíně je více než pětina prodaných telefonů falešných. Ještě před pěti lety přitom bylo něco podobného prakticky nemyslitelné. Jenže ceny jednotlivých komponentů rychle klesají, takže vyrobit napodobeninu může téměř každý. Čínští padělatelé navíc velmi rychle reagují na aktuální nabídku na trhu ačasto jsou schopni plagiát prodávat dříve, než se na trh dostane originál.

Kupujte plagiáty! Buďte vlastenci!

Není divu, že západní svět stále hlasitěji volá po tom, aby Čína více dbala na ochranu autorských práv. „Neférové praktiky Číny nás stojí miliardy dolarů amiliony pracovních míst,“ hřímal třeba předseda finančního výboru amerického Senátu Max Baucus. Zatím jde ale ovolání víceméně marné. Právní apatentová ochrana funguje většinou velmi pomalu apadělatelé jsou vždy okrok napřed. Řídí se totiž velmi jednoduchým heslem: „proč složitě vymýšlet něco, co už vymyšleno bylo.“ Stačí to světším či menším úspěchem okopírovat aúspěch je zaručen. Klíčem přitom není kvalita, ale co největší vyrobené množství sco nejmenšími náklady. Ana to vČíně kapacity rozhodně mají.

Originál
Kopie

Výrobci padělků jsou většinou malé aprakticky nelegální firmy. Na své kopie jsou často velmi hrdé aani místní úřady proti nim nijak výrazně nebojují. Před několika lety dokonce zrušily povinnost mít na výrobu mobilních telefonů licenci. Na padělky anapodobeniny se tak zcela běžně objevují reklamy vnovinách nebo vtelevizi. Některé dokonce dělají znákupu kopií projev patriotismu.

Hrátky spísmenky

VČíně samotné lze narazit také na napodobeniny různých firem nebo provozoven známých restaurací ařetězců rychlého občerstvení. Vrcholem je pak nedávný kousek jistého podnikavce, který si otevřel obchod, který setvářil jako oficiální zastoupení firmy Apple. Dokonce izaměstnanci věřili, že pro firmu snakousnutým jablkem ve znaku skutečně pracují. Vše ale bylo jen dokonalou napodobeninou, samozřejmě včetně výrobků.

Plagiátorům se rozhodně nedá upřít snaha, nasazení amnohdy také obrovská fantazie při vymýšlení zkomolených názvů. Stačí se podívat na okolní úsměvné fotografie. Když si ale představíte škody, které tím vznikají, smích vás možná přejde.

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů