Šíp.deník.cz

Čtení myšlenek, největší čokoláda světa a milionový nález

Artefakt za miliony
Artefakt za miliony
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Připadá vám čtení myšlenek jako sci-fi? Neodoláte sladkým dobrotám? Fascinují vás velké nálezy na místech, jež jsou dávno považována za probádaná? Holdujete počítačovým hrám? Tak dnešní rubrika Extra svět je právě pro vás!

Amatér šťastlivec: Našel artefakt za miliony

Životní nález učinil jistý amatérský hledač pokladů z Anglie. Vbritském hrabství Cumbria našel římskou přilbici, starou zhruba dva tisíce let. Šťastlivec, který dal artefakt do aukce, se díky objevu nejspíš zajistí do konce života. Cena, za níž bude helma prodána, se odhaduje na minimálně 10 milionů korun! Bronzová maska je jedna ze tří svého druhu, které byly vAnglii vykopány, tato je však vnaprosto perfektním stavu. Podle expertů byla nošena členy kavalérie při slavnostních přehlídkách.

Největší čokoláda

Švýcarsko, Belgie? Kdepak, čokoládové velmoci se nechaly zahanbit cukráři zArménie. Právě vtéto postsovětské republice byla vyrobena největší tabulka čokolády vhistorii. Olbří dílo, vytvořené zkakaových bobů zGhany, měří na délku 570 cm, na šířku 280 cm aváží neuvěřitelných 4395 kg! Gigantická sladkost byla vyrobena upříležitosti výročí největší továrny na cukrovinky vtamním hlavním městě Jerevanu apochopitelně se okamžitě zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.

Největší čokoláda

Vědci tvrdí: Počítačové střílečky zlepšují rozhodování

Peskujete svá děcka za to, že neustále sedí upočítače a„paří“ akční hry? Tak můžete klidně zaujmout zcela opačný postoj: Vědci zuniverzity vNew Yorku totiž došli knázoru, že právě hraní akčních stříleček zlepšuje rozhodovací schopnosti člověka, vylepšuje jeho zručnost apomáhá klepší orientaci vprostoru. Vědci vybrali skupinu mladých lidí ve věku od osmnácti do pětadvaceti let, kteří počítačovým hrám nikdy neholdovali. Seskupení pak bylo rozděleno na dvě poloviny, znichž jedna hrála střílečku, zatímco druhá strategii. Poté byli účastníci podrobeni složitým testům, na jejichž konci stálo zjištění, že „střílečková“ skupina si voblasti „rychlého rozhodování“ vedla o25 procent lépe!

Počítačové střílečky zlepšují rozhodování

Čtečka myšlenek? Už za 3 roky!

Budoucnost se stává přítomností, science-fiction realitou: Američtí vědci tvrdí, že do tří let vyrobí přístroj, který dokáže číst lidské myšlenky! Přeměnit ty nejzákladnější signály do řeči je sice možné už několik let, nyní se však veškeré myšlenky mají převést do mluvy až sdevadesátiprocentní přesností! Stěžejní pokrok nastal vmomentě, kdy byly křečovému centru mozku umístěny dvě mřížky se 16 miniaturními elektrodami. Díky nim vědci nahráli signály mozku do počítače. Ty se pak spojily sodpovídající čtenou podobou. „Je úžasné, že to celé začalo fungovat. Nyní jsme schopní rozluštit signály zmozku apřevést je do slovního projevu přístrojem, který může pomáhat dlouhodobě paralyzovaným pacientům,“ prohlásil profesor Bradley Greger zuniverzity vUtahu, který vedl výzkumný tým.

#nahled|https://g.denik.cz/56/65/ncvmes3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/65/ncvmes3.jpg|Čtečka myšlenek? Už za 3 roky!#

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů