Šíp.deník.cz

František Husák: Herec, který sám sobě nevěřil

Herectví a alkohol. To byly Husákovy hlavní lásky.
Herectví a alkohol. To byly Husákovy hlavní lásky.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

„Jestli si ten fotbal nevybojuješ, tak si u mě mrtvej Homolka!“ Role vyhublého podpantofláka Ludvy v legendární trilogii o Homolkových patří mezi nejznámější role Františka Husáka (*24. 5. 1936 - + 8. 11. 1991) a do značné míry ukazuje i jeho pravou tvář.

Hrál v desítkách filmů, ale většinou šlo o nenápadné role. I když dostal hlavní part, působil v něm velmi nenápadně. Před kamerou se pohyboval zcela přirozeně, nepoužíval velká gesta ani dramatické výrazy. Plachý projev u něj pramenil z neustálých pochyb o sobě samém. Jeho labilita ho nakonec přivedla až do záhuby.

Z léčebny ho vyhodili

K herectví tíhl už odmala. Miloval literaturu, sám psal a hrával divadlo. Na DAMU studoval třeba s Janem Třískou nebo Ninou Divíškovou. Poměrně brzy se oženil, když si vzal Věru, vdovu po grafikovi Vladimíru Boudníkovi.

Přestože jeho herecká hvězda stále stoupala, nedokázal si to užít. Těžce snášel sebemenší kritiku a upadal do úzkostných stavů. Se svými můrami začal bojovat i pomocí alkoholu, který pro něj znamenal celoživotní prokletí. Kvůli pití se s ním Věra rozvedla. Jeho druhá žena Naďa jej přemluvila, aby nastoupil odvykací kúru, ale jeho boj byl marný. Z léčebny ho pro neukázněnost vyloučili. Františkovy několikadenní tahy městem byly stále častější, až přišel druhý rozvod. Herec pak našel útočiště u své maminky.

Hubený Ludva a korpulentní Heduš. Smím prosit?

Přestože alkohol rozvrátil jeho osobní život, v tom profesním se jeho závislost tolik neprojevila. „Můžu říct, že jsem ho střízlivého snad neviděla. Na druhé straně na něm ale požívání alkoholu nebylo znát,“ řekla kdysi manželka Josefa Šebánka, který si zahrál Homolku staršího.

Pomoc přišla příliš pozdě

Rodina měla o Františka velký strach, snad každý den se vracel z hospody celý zválený nebo potlučený. Bylo jen otázkou času, kdy se stane něco strašného. Osudná chvíle nastala v listopadu 1991. Jedné noci ho kamarádi našli bezvládně ležet na ulici a jako vždy ho dopravili k mamince. Františkův stav se ale po několika hodinách prudce zhoršil. Přivolaný lékař konstatoval krvácení do mozku následkem zranění a nařídil okamžitý převoz do nemocnice. Bylo ale už pozdě. František úplně ochrnul, dýchal jen za pomoci přístrojů a za několik dnů zemřel. Nikdy se nepodařilo zjistit, zda se osudné noci zranil sám při pádu, nebo ho někdo udeřil do hlavy.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů