Šíp.deník.cz

Fukušima, nový Černobyl?

Fukušima
Fukušima
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Před více než měsícem došlo k poruše v atomové elektrárně Fukušima. Přestože japonská vláda i experti dlouho ujišťovali, že situaci mají pod kontrolou, v posledních týdnech se stále častěji ozývají hlasy, které nehodu přirovnávají ke katastrofě v Černobylu. Podle některých může mít nehoda ještě horší následky než ta ukrajinská, od níž 26. dubna uplyne 25 let.

Exploze v Černobylu si vyžádala minimálně 200 tisíc obětí a radioaktivní mrak zamořil v podstatě celou severní polokouli. Zejména Bělorusko, Ukrajina a Rusko dodnes bojují s následky tragédie, která je označována za největší jadernou havárii v dějinách. Čtvrtstoletí poté se však dost možná bude přepisovat historie – šanci převzít primát nejhorší atomové katastrofy má Fukušima.

Přestože se tomu japonská vláda bránila, už i ona musela potvrdit, že na ostrově Honšú nešlo jen o „běžnou“ explozi. Dosud totiž experti zkáze čtyř reaktorů přisuzovali pátý stupeň, tedy stejný, jaký měla v roce 1979 havárie v americké elektrárně Three Mile Island. Teď však závažnost nehody posunuli na hodnotu 7, tedy stejnou, jakou byla označována ta černobylská.

Tuny radioaktivity v oceánu

Stupeň 7 na mezinárodně platné stupnici znamená velký únik radiace s dalekosáhlým dopadem na přírodu a zdraví lidí. „Dopad úniků radiace je velký. Od vzduchu přes zeleninu a vodu v kohoutcích až po oceán,“ zdůvodnil posun Minoru Oogoda z agentury pro jadernou bezpečnost. Některé názory jdou ještě dál. „Fukušima je větší než Černobyl.

Ten byl označován úrovní sedm, a to měl jen jeden reaktor a likvidace bezprostředních následků trvala dva týdny. Ve Fukušimě je to teď už více než měsíc a jsou tu čtyři zničené reaktory, o nichž víme, že jsou ve velmi nebezpečném stavu,“ varuje například ruská inženýrka termodynamiky Natalja Morinová.

Ve Fukušimě postupně rozšiřují evakuační pásmo a experti řeší co dál. Zatím do oceánu vypustili miliony tun radioaktivních zplodin a dle všeho plánují zalít reaktory do betonu, podobně jako to kdysi udělali v Černobylu. Jenže sovětské řešení problému se teď zdá být nešťastné, do betonu totiž prosakuje voda a vyplavuje radioaktivní materiály do okolních podzemních vod. Můžeme jen doufat, že následky tragédie ve Fukušimě nebudou ještě horší než té v Černobylu.

Fukušima

Technika nestačí
Snímky zachycující velín ukrajinské a japonské elektrárny naznačují, že ani dnešní technická vyspělost nestačí. „Srdce“ fukušimské továrny bude za pár let vypadat nejspíš úplně stejně jako té černobylské. Obě nehody jsou označovány stejným stupněm závažnosti – 7.

Likvidátoři v akci
Bezprostředně po nehodě se jak v Černobylu, tak ve Fukušimě pustil do akce tým hasičů, který krotil vzniklý požár. Mnoho ukrajinských likvidátorů bylo vystaveno silné radiaci, na jejíž následky zemřeli. V Japonsku bylo do nemocnice převezeno zatím pět hasičů.

Město duchů
Pripjať, vystavěná v sousedství elektrárny, je dnes městem duchů. Kvůli silné radiaci muselo být po kata-strofě evakuováno. I ve Fukušimě hrozí něco podobného, i když úroveň radiace je zatím nižší. Některé fotografie však naznačují, že i Fukušima může jít ve stopách Pripjati.

Reaktory do betonu?
Čtyři zničené reaktory ve Fukušimě nejspíš čeká podobný osud jako ten v Černobylu, tedy zalití do betonu. V posledních letech se ale objevily znepokojující zprávy o tom, že do betonu v Černobylu prosakuje voda a vyplavuje radioaktivní materiály. Dopadne to ve Fukušimě stejně?

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů