Šíp.deník.cz

Harrachov: Zimní radovánky v okolí Čerťáku

Lyžování v Harrachově patří mezi nejlepší v republice.
Lyžování v Harrachově patří mezi nejlepší v republice.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Idylické vánoční trhy jsou minulostí, i tak má ale Harrachov v Krkonoších co nabídnout. V okolí Čertovy hory vypukla nefalšovaná zimní sezona a místo, kde se nedávno (ještě na umělém sněhu) konal Světový pohár skokanů na lyžích, láká tisícovky návštěvníků s lyžemi i bez nich.

Historie městečka, které se původně jmenovalo Dörfl, sahá na přelom 17. a 18. století a poslední výrazná změna se udála v 50. letech 20. století, kdy k němu byly připojeny okolní vesnice Nový Svět a Rýžoviště. Dříve byl Harrachov známý zejména proslulým sklem, které se zde vyrábí dodnes.


#nahled|https://g.denik.cz/56/81/0312_harrachov_denik1_ar_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/81/0312_harrachov_denik1_ar.jpg|Sklářství má v Harrachově významné historické stopy.#

Aktuálně je ale mnohem více vyhledáván lyžaři a turisty, kteří mají k dispozici nekonečné prostory k celoročnímu vyžití na krkonošských kopcích. Zájemci o poznání tajů a památek mohou vybírat z návštěvy Muzea skla, Ski muzea, Lesnické a myslivecké expozice Šindelka a třeba i minipivovaru. Mimo to jsou k dispozici samozřejmě i další místa za hranicemi Harrachova (viz Tipy na výlet), a to jak v zimě, tak v létě na kole či pěšmo. Turistických i cyklostezek je zde nespočet…


Lyžaři, sjezdaři či běžkaři mají také spoustu míst na výběr. Čertova hora, jíž znalci neřeknou jinak než Čerťák, v propojení s Harrachovem a Rýžovištěm nabízí svahy pro různě zkušené druhy lyžařů. Nejdelší sjezdovka je modrá a měří přes dva kilometry, dvě červené pro středně pokročilé lyžaře mají 1,2 resp. 1,8 kilometru. Zklamáni nezůstanou ani milovníci náročných černých svahů. Ten kilometrový s možností odpojení se do skromného snowparku navíc jistě ocení i snowboardisté.


Hlavní provoz sjezdovek obstarávají dvě čtyřsedačkové lanovky, jež za hodinu svezou více než čtyři tisícovky osob. Jelikož je však i na okolních kopcích řada menších vleků s krátkými a nenáročnými svahy (Sachrův kopec, skiareál Amálka, Nový Svět, Hilbert, Zakoutí), na své si přijdou například i rodiny s malými dětmi.


A co běžkaři? Přímo v Harrachově jsou dva sedmapůlkilometrové okruhy, ovšem daleko lákavější je napojení městečka na Krkonošskou magistrálu, která čítá dohromady 110 kilometrů běžeckých tratí.


Městečko Harrachov je během zimy kouzelné.

Jelikož je ve městě mnoho malebných hospůdek, restaurací a také kulturních a zábavných akcí, mj. dobývání sněhového hradu, jeví se Harrachov se svými lákadly jako ideální možnost zimní dovolené v Čechách.

TIPY NA VÝLET


Když je ošklivo: Necelých třicet kilometrů od Harrachova je město Jablonec nad Nisou, v němž se dá najít spousta zábavy, když není počasí na lyžování. Jednou z možností může být skromný aquapark s 25metrovým bazénem, bazénem pro děti, parními komorami, tobogánem a dalšími atrakcemi. Základní vstupné (na 1,5 hodiny) činí 80 Kč.

Když tělo žádá odpočinek: Načítat na svahu kilometry se dá prakticky do nekonečna, občas je třeba ale vysadit. Variantou, jak spojit příjemné s užitečným, je navštívit sousední Polsko, konkrétně Jeleniu Goru, kam se už před revolucí jezdívalo na vyhlášené trhy. Bižuterie, drogerie, oděvy? Vše se dá nakoupit jen 34 kilometrů od Harrachova.


HISTORICKÉ ČINNOSTI


Sklárny jsou historickou součástí Harrachova, protože právě výroba skla byla nejčastější obživou místních obyvatel od nepaměti. Dnešní harrachovská sklárna Novosad byla založena již v roce 1712 a je druhou nejstarší sklárnou v Česku. Až do roku 1946 patřila rodu Harrachů, potom ji převzal stát, od kterého ji v roce 1993 odkoupil soukromý majitel.

Skoky na lyžích každoročně přilákají do města tisíce fanoušků.


Obrovité skokanské můstky jsou dominantou městečka podél říčky Mumlavy. K Harrachovu už od roku 1920 neodmyslitelně patří a vedle sebe jsou vyskládány v různých velikostech. Na obávaném „mamutu“ s konstrukčním bodem K185 by se mohlo uskutečnit mistrovství světa v letech na lyžích. Na menších můstcích se každý rok konají závody Světového poháru. Ty z loňského prosince ovšem byly na umělém sněhu.


LUKÁŠ VRKOČ

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů