Proč jste si pro nás připravil zrovna thajskou polévku?
Miluji Thajsko jako takové. Jednu dobu jsem měl takovou vizi objevit stát nebo oázu, kde budou samí usměvaví, hodní a hezcí lidé. Pak jsem pochopil, že taková země existuje, je to Thajsko. A thajskou polévku jsem si vybral, jelikož thajská kuchyně je jednou z nejlepších na světě.
Čím?
Je v ní hodně mořských plodů, to já mám rád. A také rýže na všechny možné způsoby. Jídla jsou ostrá a zároveň lehká.
A konkrétně vámi a ženou připravená thajská polévka?
Je pálivá s kokosovým mlékem, to jí dělá barvu. Žena do ní dává více hub. Pak tam jsou chilli papričky, krevety, někdy normální rybí filé. V Thajsku si dáte na každé pláži pokaždé trochu jinou thajskou polévku. Mimochodem nejlepší thajskou polévku z celého Thajska umí moje žena.
Jaká jídla preferujete?
Já musím mít dvakrát až třikrát týdně rybu. Deset sezón jsme vystupovali s cirkusem ve Skandinávii. Mám rád mořské ryby na pánvi s rýží a opečenou mrkví. K tomu pár olivek a cibulku. Například norská rybí polévka je vynikající.
Vaším věrným kamarádem je herec Boleslav Polívka.
Ano, vystupoval jsem v jeho Manéži a každý rok na jeho farmě. Jednou se na mém hrochovi vezl i zpěvák Waldemar Matuška (a ukazuje mi fotografii na stěně v kuchyni – pozn. aut.). Bolek nás nedávno navštívil a věnoval mi knihu Farma. Představoval jsem mu svého správce, pana Protivného. Ano, správce musí být protivný, odpověděl Bolek s humorem jeho vlastním.
Nestýská se vám, když jste na cetách, po české kuchyni?
Ani tak moc ne, když je nejhůř, Marcela si půjčí kuchyň a něco domácího uvaří. Nedávno smažila v Číně bramboráky. Jo a řekni to o té svíčkové, vybízí manželku.
Marcela Joo: Odjížděla jsem z Hong Kongu, kde jsme měli show na scéně Holiday On Ice a ptala se vystupujících, co by chtěli příště přivézt. Dovez nám svíčkovou, žadonili. Tak jsem navařila kotel svíčkové, ale z každé dózy tekla. Nakonec jsem ji přivezla v PET lahvích od Coly (smích).
Co vaše zvířata, dostanou něco od oběda?
Marcela Joo: Ono toho po něm moc nezbyde (smích).
Jaromír Joo: Jeden tygr sežere denně 25 až 30 kilo
masa. Mám plné mrazáky a ještě asi dvě tuny žrádla v zemi.
Prozraďte čtenářům nějaká zajímavá jídla, která vám chutnají?
Tak třeba bigoš, to je polská polévka ze tří druhů masa. Když jsme byli v Las Vegas, tam mají v kasínu New York úžasné preclíky. K tomu prodávají různé omáčky.
Co vám venku chybí z domácích potravin?
Jednoznačně chleba a mochovské rohlíky. Ve světě mají místo chleba takovou vatu, v Thajsku seženete pouze toustový chléb. V celé Asii je jídlo lehčí, proto tam také není tolik obézních lidí.
Vrátil jste se z besedy v Praze. S kým jste besedoval?
Jezdím nyní do slepecké školy na Loretánském náměstí. Vyprávím jim o cirkuse. Oni z keramiky vyrábí koně, misky. Dohodl jsem se s učiteli, že jim tam dovedu malého tygra a oni ho pak vyrobí. Ten, kdo vyrobí nejhezčího tygra, pak u nás v cirkuse stráví prázdniny.
Máte velkou kuchyň i jídelní stůl.
Podařilo se mi prosadit, že v neděli se sejde tady ve Zbožíčku skoro celá rodina. Sejde se kolikrát i 22 lidí. Zveme také kamarády. Brácha jezdí z Horních Počernic.
Marcela Joo: Naposledy jsem vařila obalovaný květák a lilek s bramborem, k tomu takovou polevu a zeleninový salát. Jaromír Joo: Já v kuchyni pomáhám, ale oni to někdy nazývají buzerací (smích).
Je o vás známo, že občas spíte s tygrem, pumou…
Jo, to je už normální. Já ale přespávám ve světě na neobvyklých místech. Na obětištích, hradech. Jako kluk jsem četl knihu o Napoleonovi. A on tam říká, že přespal ve sfinze. Od té doby to ve mně začalo hlodat.
Potřebujeme: 3 dcl kokosového mléka, 400 g rybího filé, zázvor, hrst loupaných malých krevet a hrst obřích krevet, 5 žampionů, jarní cibulka nebo pórek, 2 chilli papričky, rýžové nudle (instantní), 1 limetka, citronová šťáva, trocha kečupu, 2 lžíce cukru, špetka soli
Příprava: Filé nakrájíme na kostičky a nahrubo nakrájíme žampiony. Asi 5 plátků zázvoru a krevetky dáme vařit do 3/4 litru vody. Pak přidáme kokosové mléko, chilli papričky, šťávu z citrónu a nastrouhanou kůru z limetky. Přidáme 2 lžíce cukru, sůl, kečup a na závěr rýžové nudle.