Šíp.deník.cz

Jean Gabin: Námořník tělem i duší

Jean Gabin
Jean Gabin
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Slavní herci často šli ve šlépějích rodičů, nebo si svou dráhu naopak vydupali proti jejich vůli. Jean-Alexis Moncorgé to měl jinak. Otec i matka vystupovali vpařížských divadlech a kabaretech a chtěli, aby se vydal stejnou cestou. On to ale odmítal.

Malý Jean si byl dobře vědom, že herecký život mimo prkna jeviště není žádný med. Rodina třela bídu snouzí. Jean byl nemladší ze sedmi dětí, znichž jen čtyři se dožily dospělosti. Školu nenáviděl, místo učení se raději toulal. Vše ještě zhoršila brzká smrt jeho maminky. Po skončení osmiletky chtěl jít rovnou pracovat a odmítal otcovo naléhání, že mu sežene místo vkabaretu. Raději se živil jako poslíček, zedník nebo prodavač novin. Protloukal se také jako betonář nebo pomocný dělník ve slévárně. Fyzicky velmi náročná a také velmi špatně placená práce ale nakonec otupila jeho odpor kdivadlu, takže nakonec podlehl otcovu nátlaku a v18 letech nastoupil do divadla. Přijal také rodinný umělecký pseudonym Gabin.

Láska kohnivé tanečnici

Jeanův nesporný talent se brzy projevil a způvodně odstrkovaného nováčka se stala jedna zhvězd souboru. Brzy přišly i obdivovatelky, jednou znich byla i Gaby Bassetová. Když Jean narukovat na vojnu k námořnictvu, vzali se, aby měl častější vycházky. Po návratu z kasáren Jean zatoužil po lepší kariéře. Zúčastnil se konkursu do Moulin Rouge a uspěl. Slavný kabaret snemravnou pověstí přímo sváděl krůzným avantýrám a Gabin se jich nestranil. Jeho manželka to nesla těžce a nakonec sama požádala o rozvod.

Jean se stal filmovou hvězdou ještě před druhou světovou válkou.

Herec svizáží znuděného cynika měl úspěch i ve filmu. Při jednom natáčení se zamiloval do rusovlasé tanečnice Doriany, ale panovačnost mu brzy začala lézt na nervy, takže následoval další rychlý rozvod.

Vzhůru na frontu!

Před druhou světovou válkou byl na vrcholu filmové slávy, přesto další natáčení vnacisty okupované Francii přerušil a vrátil se knámořnictvu. Po jeho rozpuštění odešel do USA, kde vHollywoodu natočil několik nepříliš úspěšných filmů, ale nadále pracoval v odbojovém hnutí. V roce 1944 se vylodil se spojeneckou armádou vNormandii a vyrazil na Berlín. Za statečnost v bojích dostal válečný kříž. VNěmecku se pak seznámil sMarlene Dietrichovou, sníž prožil vášnivý, ale poměrně krátký románek. Po Gabinově boku se nakonec začala objevovat modelka Dominique, která se stala jeho třetí ženou.

#nahled|https://g.denik.cz/56/16/jgntd2_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/16/jgntd2.jpg|S Marlene Dietrichovou měl zvláštní vztah. Někdo tvrdil, že šlo spíše o matku se synem. #

Když Jean zemřel na infarkt, zůstaly po něm tři děti, dcery Valerie a Florence a syn Mathias. Gabinův pohřeb se konal se všemi vojenskými poctami a jeho popel byl rozptýlen do vod Atlantiku.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů