Šíp.deník.cz

Július Satinský: Chtěl se upít k smrti

Milanem Lasicou tvořili nerozlučnou dvojici přes 40 let.
Milanem Lasicou tvořili nerozlučnou dvojici přes 40 let.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Jako představitel jedné z hlavních rolí v nejlepší české komedii století rozdával divákům smích plnými hrstmi, ale sám krátce poté prožíval nejhlubší bolest svého života. Žal se navíc pokoušel utopit v alkoholu.

Jít na schůzku s tanečnicí z folklorního tanečního souboru Lúčnica bylo stejné terno jako mít rande s finalistkou Miss. Július Satinský (* 20. 8. 1941 † 29. 12.2002) takové štěstí měl, a s krásnou dívkou se navíc i oženil. Velkou lásku ale později přervala tragédie.

Nemáte talent, jděte

Ještě než začal chodit za děvčaty, stihl v rodné a milované Bratislavě vystudovat střední pedagogickou školu. Jako učitel ale nikdy nepracoval. Po maturitě u něj definitivně zvítězilo herectví, k němuž měl odjakživa blízko. Už jako školák vyhrával recitační soutěže a od roku 1959 vystupoval s kamarádem ze školy Milanem Lasicou v různých kabaretech a divadlech.

#nahled|https://g.denik.cz/56/1d/satinsky1_sip-300.jpg|https://g.denik.cz/56/1d/satinsky1.jpg|K Satinskému neodmyslitelně patřil mohutný knír.#

Přijímací zkoušky na vysokou školu ale neudělal, neboť si komise myslela, že k herectví nemá dostatek talentu. Július se tedy přihlásil na Vysokou školu múzických umění, kde v letech 1962–1966 studoval dramaturgii. Už na škole začal pracovat jako dramaturg v Československé televizi v Bratislavě. A právě v té době potkal o dva roky mladší Oľgu Lajdovou, tanečnici a překladatelku z angličtiny a španělštiny. Zanedlouho slavili svatbu a žili spolu 20 let. Během té doby se celkem pětkrát stěhovali, ale stále zůstávali věrní Dunajské ulici v Bratislavě.

Július se mezitím stal jedním z nejpopulárnějších slovenských herců. Když v roce 1982 natočil absolutní hit jménem S tebou mě baví svět, netušil, že mu osud zanedlouho ukáže i odvrácenou tvář.

Druhá žena Vierka mu pomohla překonat velmi těžké období.

Bez tebe mě nebaví svět

Oľga se v roce 1985 chystala na dovolenou na amerických Panenských ostrovech v Karibiku. Velmi se těšila, do podobných končin se člověk za totality jen tak nedostal. Tehdy ještě nikdo netušil, že se z ráje na zemi stane doslova peklo. Oľga se při koupání v moři začala nešťastnou náhodu topit, a než k ní přispěchala pomoc, bylo pozdě.

Július byl z její smrti těžce otřesen a chtěl se upít k smrti. Později se dostal na protialkoholní léčení, kde se mu jako anděl spásy zjevila lékařka Viera. Július se s ní nakonec oženil a měl s ní dvě děti. Těsně před koncem roku 2002 podlehl rakovině tlustého střeva.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů