Šíp.deník.cz

Kamenná cédéčka: Ztroskotalo v Himálajích UFO?

Opravdu tu před 12 tisíci lety ztroskotal mimozemský koráb?
Opravdu tu před 12 tisíci lety ztroskotal mimozemský koráb?
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Jak se traduje, tak v roce 1938 zkoumali archeologové z pekingské univerzity systém jeskyní vysoko v horách nedaleko hranic mezi Čínou a Tibetem. Objevili mnoho hrobů s mumiemi o výšce kolem 130 cm. Antropologové je zařadili ke dvěma zdejším horským kmenům a jejich stáří určili na 12 tisíc let.

Disky plné překvapení

V hrobech se ale našlo i 716 kamenných disků, které byly silné zhruba jeden centimetr, průměr měly do 30 centimetrů a vážily kolem jednoho kilogramu. Jasně se na nich dala pozorovat i pravidelná spirála, která vedla od otvoru ve středu k vnějšímu okraji. Na některých vědci objevili i nápisy v neznámém písmu.

Část z nich rozluštil až v roce 1962 profesor Tsum Um-Nuj a nestačil se divit. Prý vyprávějí o tom, že před 12 tisíci lety v horách ztroskotala mimozemská loď, jejíž posádka se postupně smísila se zdejším obyvatelstvem a historii své civilizace zanesla na oněch 716 disků.

Dva kotouče zkoumali v 60. letech také vědci v Moskvě, kteří údajně zjistili, že obsahují významný podíl kobaltu, takže je možné, že mohly nést magnetický záznam. Při pokusech se navíc přišlo na to, že byly kdysi vystaveny silnému elektrickému působení.
Pane, vy jste šílenec

Je to člověk, nebo ufon?

Oficiální věda se o fantastickém nálezu a následných výzkumech dozvěděla až v roce 1965, kdy na ně upozornil japonský odborný časopis. Informace vyvolala obrovský poprask, nejčastěji se ale ozývaly hlasy o čínské provokaci nebo výmyslu skupiny šílenců. Údajný důkaz o kontaktu s mimozemskou civilizací se nehodil ani komunistické garnituře v Číně, která si s kauzou poradila po svém. Tsum Um-Nuj byl prohlášen za blázna, krátce nato zemřel a většina disků se ztratila neznámo kam.

#nahled|https://g.denik.cz/56/18/zvhu3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/18/zvhu3.jpg|Jeden z mála snímků kamenných disků.#

O jejich dalším osudu existují už jen kusé informace. V roce 1974 dva disky objevil rakouský badatel Ernst Wegerer v jakémsi provinčním čínském muzeu, kde vůbec nevěděli, jak se k nim dostaly. Mohl je alespoň vyfotografovat a díky němu máme jejich jediné fotografie. V posledních 30 letech se po stopách disků vydávali i další nadšenci, ale ti se žádného konkrétního výsledku už nedopátrali.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů