Šíp.deník.cz

Karel Šíp: Udělal jsem svůj první muzikál!

Karel Šíp
Karel Šíp
Zdroj: ČTK
Sdílej článek:

Zábavný pořad Všechnopartička přivezli do Domu kultury Ústí baviči Karel Šíp a Josef Alois Náhlovský. Ten to neměl „daleko“, v Ústí totiž žije. O Všechnopartičce, hitparádě Hitparáda, chystaném muzikálu Ať žije rokenrol!, Karlu Gottovi i vyhlášení cen Týtý, které bude 27. března uvádět, jsme si povídali s Karlem Šípem.

Jak vás napadlo přenést TV pořad Všechnoparty na pódia? To se většinou děje, až když pořad v televizi skončí, ne? A proč jste oslovil právě Pepu Náhlovského, po předchozí zkušenosti?

Pořad není optickou kopií pořadu televizního, je to taková minitalkshow – místo tří hostů zpovídám jednoho. Zdrobnělinu názvu Všechnopárty jsem zvolil spíš jako takové poznávací znaménko. Vybral jsem si Pepu Náhlovského, protože se mnoho let dobře známe, vím, na co se ho ptát, aby byla legrace.

Jak máte spolu rozděleny role? On sám tvrdí, že jinak než ve dvojici Mladý – Náhlovský.

V pořadu nemáme role, jsme tam za sebe. Je to civilní povídání. Když spolu vystupujeme např. v pořadu Sanatorium, což je pásmo hraných scének, tak tam máme samozřejmě role dané: já jsem lékař, on pacient.

A jakou roli mají ve Všechnopartičce diváci? Zapojují se, kladou otázky, určují témata?

Ano, i diváci dostávají šanci se zeptat písemně a my na konci pořadu odpovídáme i na jejich dotazy.

Karel Šíp a Josef Alois Náhlovský jezdí po vlastech českých se zábavným pořadem Všechnopartička.

V čem je pro vás kouzlo pořadu? A čeho se v něm publikum může dočkat? Lze říci, že „čehokoli“?

Pořad má víceméně pevnou strukturu, žádná velká překvapení se nedají očekávat. Snad jen ve chvíli, kdy se ptají diváci a ti mají někdy opravdu neskutečné otázky.

V současnosti pracujete s Petrem Jandou na muzikálu Ať žije rokenrol! Je vaším prvním? Kde a kdy začne? Děláte ho na objednávku?

Jsem rád, že se na muzikál ptáte, protože je to v tomhle oboru moje první práce – a moc mi na výsledku záleží. Už na něm nepracujeme, je hotov, v současné době se zpracovávají hudební aranže a vytipovávají se zpěváci pro jednotlivé role. Ten nápad vznikl spontánně, žádná předem daná objednávka to nebyla. Jednoduše jsme byli s Petrem Jandou na horách a zjistili jsme, že máme oba dva chuť si střihnout muzikál. Premiéra je stanovena na 20. října 2010 v pražském divadle Broadway.

O čem bude? A protože už běží castingy – ulovili jste pro něj už nějakou hvězdu naší populární hudby či divadla?

Oproti drtivé většině tuzemských muzikálů je tento zcela původní. Příběh rokenrolového zpěváka z doby, kdy tahle muzika obletěla svět a přišla i k nám, avšak tady narážela na nejrůznější překážky. Hvězdy do něj ale nelovíme. Snažíme se, aby herci a zpěváci odpovídali postavám typově, aby na to měli pěvecky i herecky. Zdaleka to ještě není uzavřené, zatím víme, že si v tom zahraje Petra Janů, Ondřej Hejma, dcera Petra Jandy Marta, s dalšími jednáme.

Po právě řečeno, množství muzikálů u nás mě spíš děsí. Dá se jim vůbec konkurovat? Slibujete si třeba hodně od síly hudby Petra Jandy?

Konkurovat se jim dá, protože ty stávající vykazují kolísavou kvalitu. Naší předností je myslím skutečnost, že to děláme s radostí a pro radost. Nás ta práce, která trvala zhruba rok, doopravdy bavila a společně jsme se z každé další nové písničky upřímně radovali. Diváci budou hudbou Petra určitě překvapeni. Dokonce se mi zdá, že jako by našel novou inspiraci. Ono je asi jiné vymýšlet další hit pro Olympic – anebo dumat, jak by měla vypadat píseň, kterou na záchytce U Apolináře zpívá sbor zadržených alkoholiků. V tom i mě Petr Janda překvapil, s jakým citem si s těmito situacemi poradil.

Ve vaší televizní Všechnoparty na České televizi zatím byli nejčastěji Karel Gott a Josef Náhlovský. Co mají ti dva společného – pro vás? Jsou stejně zábavní?

Karel Gott je u nás hvězda nejzářivější, o tom není pochyb. Cením si toho, že mou talkshow navštívil opakovaně. A Pepa je jistotou, pokud jde o srandu. Byl mým hostem v obou silvestrovských vydáních Všechnopárty, jedno bylo o alkoholu, druhé o sexu. Obě témata jsou mu velice blízká, proto jsem po něm sáhl s jistotou.

S Jaroslavem Uhlířem jste několik let v pořadu Hitšaráda udávali tón v české populární hudbě. Jak na ty časy vzpomínáte – užíval jste si to? Bavit národ písničkami a scénkami byla spíš dřina nebo euforie, velká legrace a radost?

Vždycky člověk vzpomíná rád na časy, kdy byl mladej, nezkušenej. Dostali jsme šanci dělat jednou měsíčně televizní hitparádu a zároveň do ní promítnout prvky humoru. To bylo v té době novátorské, pomalu jsme si v tom oboru osahávali terén a zároveň jsme se radovali, kdykoliv se nám povedlo do pořadu propašovat muziku, která se nám líbila a v televizi jinde nedostávala žádný prostor. Písničky Petra Nováka a Vladimíra Mišíka, Pražský výběr a mnoho dalších.

Na které dvojice bavičů jste jako Šíp a Uhlíř navázali?

Vědomě určitě na žádnou, jen jsme s Jardou měli podobný názor na humor, ctili jsme stejné veličiny : V + W, Semafor, Cimrmany.

Daly vám ty časy velkou průpravu pro dnešek, pro TV pořady i třeba Sanatorium a Všechnopartičku? Otrkal jste se tenkrát, bez Hitšarády by bylo dnes všechno jinak?

Těžko říct, co by bylo, kdyby… Ale myslím si, že nebýt Hitšarády, přišlo by něco jiného. To proto, že jsem k téhle činnosti velmi tíhnul a určitě bych se o něco podobného snažil dál. Nepochybně bych došel k současnému stavu, ale možná jinými cestičkami.

Prozraďte, prosím, jaké máte ještě letos plány, co vás čeká (a nejspíš nemine)?

Opečovávám si svůj vlastní pořad Všechnopárty, to je pro mě prvořadé. Dále se velice těším na uvedení zmiňovaného muzikálu Ať žije rokenrol. Kromš toho mám už jen drobnější aktivity, z těch nejbližších budu například uvádět letošní předávání televizních cen Týtý ve Vinohradském divadle 27. března.

Zdroj: denik.cz

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů