Šíp.deník.cz

Ke klokanům: Austrálie

Opera House s bílou střechou je nejznámější budovou Austrálie.
Opera House s bílou střechou je nejznámější budovou Austrálie.
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Možná jste také jako malí slýchali, že protinožci v Austrálii chodí vzhůru nohama. Ne, pravda to není… Ale země klokanů je opravdu jiný svět, proto také na jižní polokouli míří tisíce Čechů ročně. Za královskou dovolenou, nebo (především mladí lidé) novým životem.

ŠÍP PLUS POROVNÁVÁ OBĚ VARIANTY.

1. Dovolená snů! Toto spojení je v souvislosti s Austrálií bezesporu pravdivé, ale sny něco stojí. A dvacet dní na nejmenším světovém kontinentu vám v pohodě zkrátí konto o sto tisíc! Alespoň tři týdny před cestou si musíte požádat o turistické vízum (poplatek od 400 Kč výš), let do šestnáct tisíc kilometrů vzdáleného Sydney pak minimálně s jedním přestupem zabere celý den. Chvíli se také budete srovnávat s desetihodinovým časovým posunem.

Tím ale strasti a největší nástrahy končí a začíná vaše životní dovolená. Samozřejmě čím víc času si pro Austrálii můžete vyhradit, tím víc toho stihnete. K vidění jsou stovky přírodních krás, parků, zvířecích druhů, moderních měst se světově proslulými budovami… Jen vzdálenosti jsou na kontinentálním státě obrovské.

Doporučujeme si před cestou naplánovat pobyt u klokanů den po dni. Vždyť třeba nejznámější dvě města Sydney a Melbourne dělí 850 kilometrů! Autobusový spoj se dá sehnat od 900 korun. Dálková doprava je vůbec na vysoké úrovni, takže jihovýchodní pobřeží, kde jsou soustředěna velká města, projedete bez problémů. A když vás cesty omrzí, můžete se na pár dní usídlit na některé z mnoha pláží. Austrálie jich má tisíce, a přestože právě začíná podzim, krásných 25 ° vybízí ke koupání.

#nahled|https://g.denik.cz/56/d2/aus1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d2/aus1.jpg|Pískovcovité hory v oblasti Blue Mountanis Canberra#

Co musíte vidět:

Melbourne

Druhé největší a z velkých měst to nejjižnější se stará o zábavu. Vždyť Melbourne se považuje za jedno z nejživějších měst světa! Noční kluby, obrovská nákupní centra, moderní architektura, to je jen hrstka lákadel..

Blue Mountains

Sto kilometrů severně od Sydney se táhne řetězec pískovcových hor. Návštěvníci musí překonat stovky schodů, ale poté se jim rozevřou úchvatné horské potůčky, několikasetmetrové propasti, vodopády, skalní útvary a rostliny eukalypty.

Canberra

Hlavní město s pouhými 325 tisíci obyvateli vzniklo paradoxně. Na počátku 20. století se místní nemohli dohodnout, zda se metropolí stane Sydney, nebo Melbourne, tak vybudovali zcela nové město. Canberra je městem zeleně, zajímavá je budova parlamentu.

Uluru

Uluru

Do středu kontinentu musí vyrazit cestovatelé, kteří si nechtějí nechat ujít pohled na slavný pískovcový útvar Uluru Ayers Rock. V Národním parku Uluru se červená skála dlouhá 3,6 km tyčí do výše 348 metrů.

Australská zoo

Severně od města Brisbane se na 100 hektarech rozkládá Australská zoo, kterou proslavil zesnulý „Lovec krokodýlů“ Steve Irwin. Návštěvníky potěší pohled na více než 2000 zvířecích druhů

#nahled|https://g.denik.cz/56/d2/aus3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d2/aus3.jpg|jeden z mnoha symbolů Austrálie.#

2. Na zkušenou, kvůli zdokonalení angličtiny a za dobrodružstvím! Právě z těchto důvodů se mnoho českých studentů rozhodne většinou rok života strávit v Austrálii. A oproti turistickému pobytu v řádech dní jsou měsíce u klokanů opravdu jiné.

Už jenom vízum je oříšek. Turistické je totiž k ničemu, protože nedovoluje delší pobyt než tři měsíce ani pracovní smlouvu. A načerno vás nikdo nezaměstná! Je tedy potřeba studentské vízum. Existuje víc druhů, v zásadě ale platí, že dopředu potřebujete potvrzení o přijetí na školu a měsíční zdravotní pojištění – to vše stojí tisíce korun. I proto študáci nelétají na modrý kontinent nejpohodlněji, ale nejlevněji – klidně i padesát hodin!

Pláž Bondy Beach

Ubytování je nejlepší řešit pronajmutím bytu s jiným studentem napůl. Malý byteček se pohybuje (podle města a lokace) okolo 500 australských dolarů (9000 korun). Náklady nejsou nejmenší, proto se studijní pobyt změní v napůl pracovní. Od devíti ráno do tří odpoledne ve škole (musíte splnit docházku) a od čtyř do osmi do večera v práci.

Pokud nemáte známé, seženete pravděpodobně jen pomocné práce jako mytí nádobí, roznos pizzy, úklid atd. za 12 dolarů na hodinu (220 korun). O školních prázdninách pak můžete za vydřené penízky zemi procestovat, nebo pracovat ještě intenzivněji na HPP a přivézt si domů slušné peníze.

#nahled|https://g.denik.cz/56/d2/aus4_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d2/aus4.jpg|Parlament v Camberře je architektonicky zajímavý.#

Procházka růžovým sadem na zájemce o život v Austrálii hlavně ze začátku nečeká, ale krom klokanů potkáte spoustu nových lidí, přivezete si tisíce zážitků a pohledy na úžasné přírodní krásy vám zůstanou nadosmrti. A o tom přece cesta za zkušenostmi je.

KOLIK CO STOJÍ
Letenka Praha – Sydney – Praha 29 000 korun
Letenka s předstihem, více přestupy 18 000 korun
Taxik z předměstí do centra 600 korun
Půjčení automobilu na den 900 korun
Litr benzinu 23,4 korun
Jídlo v restauraci 360 korun
Nealko 0,33
v restauraci 72 korun
Pivo 0,33 v restauraci 100 korun
Voucher do Opera House 900–9000 korun
Australian ZOO 990 korun

#nahled|https://g.denik.cz/56/d2/aus6_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/d2/aus6.jpg|Melbourne žije v noci na první pohled.#
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů