Šíp.deník.cz

Knižní klasika skvělá i na plátně

Mikuláš, Vendelín, Kryšpín, Augustýn si o přestávkách užívají na plácku kupu legrace.
Mikuláš, Vendelín, Kryšpín, Augustýn si o přestávkách užívají na plácku kupu legrace.
Zdroj: HCE 3
Sdílej článek:

Mikuláš, Vendelín, Augustýn, Kryšpín a další mají jedinou zábavu: tropit samé lumpárny! Jděte do kina na výborný francouzský film Mikulášovy patálie…

Děj: Vendelín strašně rád jí. Tak rád, že bez chleba nevydrží ani při vyučování. Kryšpín ve škole pořád nedává pozor, proto už si sám chodí stoupnout na hanbu. Augustýnovi jeho děsně bohatý tatínek koupí vše, co si zamane. Celestýna nikdo nemá rád, protože je mazánek paní učitelky a nosí brýle, takže nemůže dostat do nosu. No a hlavně je tu Mikuláš, který má svoji třídu moc rád. Tak to jsou oni… Kluci, co dohromady tropí jednu lumpárnu za druhou. Zábava nekončí ani ve chvíli, kdy si Mikuláš začne myslet, že maminka čeká miminko a jeho už nebude chtít. Kluci z party proto Mikulášovi poradí, aby byl co nejvíc roztomilý… Tu chtějí vyčistit byt, a tak to v něm vypadá jako po výbuchu bomby, tam si vydělávají „kouzelným“ lektvarem, ze kterého je ostatním dětem zle, anebo ukradnou luxusní auto Augustýnova tatínka a nekontrolovatelně se řítí ulicemi. Původ všeho? Aby rodiče nenechali Mikuláše v lese…

Klady: Natočit dobrý film podle předlohy, to se každému nepovede. Patálie se vyvedly náramně. Film knížku věrně kopíruje, nechybí žádné postavy ani vtipné scény, co pobaví děti i rodiče. I dabing v tomto případě sedí skvěle.

Zápory: Knižní předloha měla ve Francii i u nás obrovský úspěch, ale mladší generace již Mikulášovy storky tolik neznají. Škoda že film nevznikl dřív.

Zajímavosti: Snímek se dostal na plátna tak trochu jako dárek. Knižní legenda Mikulášovy patálie totiž letos slaví padesát let od svého vzniku. Ve Francii jsou na příběh pořádně hrdí, také film za pět dní viděl milion diváků! Když v ČSSR v osmdesátých letech vznikal Bobřík a spol., autor Stekla dostal za úkol stvořit „něco jako toho Mikuláše“.

Hodnocení: Čtyři a půl hvězdy

Žánr: rodinný, komedie
Režie: Laurent Tirard
Hrají: Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Vincent Claude, Charles Vaillant
Stopáž: 91 minut
Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů