Šíp.deník.cz

Kvůli nosu jsem na záchod chodila se dvěma chlapy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Vida Neuwirthová (48) se zapsala do paměti diváků coby princezna s dlouhým nosem z pohádky Tři veteráni. Šípu prozradila, jak si tenkrát poradila s dlouhým nosem, proč ji Julius Satinský opil a proč se rozčílil Rudolf Hrušínský.

Vida Neuwirthová získala roli v pohádce díky svému exotickému vzhledu. „Já jsem se tenkrát zabývala loutkovým divadlem, ale oni hledali dívku, která by vypadala trochu exoticky. Šla jsem na konkurs, kde mi zkoušeli přidělat kousek toho nosu, a pana Svěráka jsem zaujala natolik, že řekl, že už se princezna hledat nemusí. Byla to první zkušenost a řekla bych, že docela dobrá, protože mně získala nesmrtelnost. Je to osmadvacet let a neustále mě lidi potkávají a ptají se mě, jestli jsem ta princezna,“ řekla Šípu.

Její židovské kořeny ale v její rodině vždycky výhodou nebyly. „Já jsem se to dozvěděla až ve čtrnácti letech, protože jsem vyrůstala v době, kdy bylo dobré nebýt odlišný od ostatních. Takže až v té době mi rodiče řekli o našich židovských předcích. A tehdy jsem o tom začala něco studovat a dokonce jsem založila i dětské divadlo na Židovské obci, a to byl můj návrat ke kořenům.“

Pak ale získala hlavní roli v legendární pohádce a dostala se mezi taková esa, jakými byli Rudolf Hrušínský nebo Petr Čepek. „Byla jsem nervózní. Ale člověk si zamlada tolik neuvědomuje, mezi jaké legendy se dostal. A navíc všichni herci na mě byli hrozně hodní. Jednou třeba přišel pan Hrušínský o něco dřív a viděl, jak mi lepidlem, které rozežíralo pokožku, lepí nos, tak se mě zeptal, kolik za to mám.

A když to slyšel, řekl, že za to by to nedělala ani uklízečka. Takže mě dotáhl do produkce a zařídil mi přidání. A jednou jsem měla narozeniny a pan Satinský mi přinesl vodku. Ale s tím nosem jsem to nemohla pořádně pít, tak mi sehnali brčko. Jenže ten alkohol pak působil o hodně víc, tak se mě pak pan režisér celý den ptal, proč mám tak malé oči,“ vzpomíná dnes už maminka dvou dospělých kluků a manželka lékaře, která si největší patálie prožila právě s umělým nosem.

Práce v rádiu

„Na svůj nos jsem vždycky měla nějakého asistenta nebo dva loutkoherce, kteří měli takový prut se dvěma strunkami, takže kamkoliv jsem se pohnula, měla jsem u sebe ještě dva lidi. Samozřejmě se mnou chodili i na záchod, kde jsem nos vždycky přehodila přes dveře,“ prozradila Vida.

Herečka dostala ještě několik filmových rolí po revoluci u zahraničních produkcí, tím ale její kariéra před kamerou pozvolna skončila. „Já jsem si tak trošku myslela, že i když nebudu nic dělat, někdo si mě najde, ale on mě nikdo nehledal.“

Její srdce ji ale stejně táhlo k loutkovému divadlu. V současné době Vida kromě vedení dětského divadla Feigele také účinkuje v rádiu, provádí po Čechách turisty a na kontě má dvě knížky pro děti. Filmovou rolí by prý ale nepohrdla. „Roli bych vzala, občas cítím, že mi to trochu chybí,“ řekla Šípu.

Kristýna Beranová

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů