Šíp.deník.cz

Miroslav Masopust: Láska ho stáhla ke dnu

Promarněný talent. I tak se o Masopustovi mluvilo.
Promarněný talent. I tak se o Masopustovi mluvilo.
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Jeho jméno je téměř neznámé. Při pohledu na jeho obličej se ale většině lidí rozjasní. Legendární je zejména jeho role frajerského vodníka Rolfa vkomedii Jak utopit doktora Mráčka. Adál? Dál už nic. Téměř. Kam se vlastně poděl Miroslav Masopust?

Vrodině říčanského optika byl nejmladším potomkem, kudrnatým blonďáčkem sdívčí tvářičkou. Nikdo mu proto neřekl jinak než Míťa. Přezdívka mu stejně jako velmi jemné rysy zůstaly až do pozdního věku.

Pokud se říká, že fyzický zjev je odrazem lidské duše, pak vMíťově případě to platilo stoprocentně. Těžko byste hledali kultivovanějšího agalantnějšího člověka, který má zároveň tak křehkou azranitelnou duši. Přesto vtomto introvertovi vzklíčil obrovský herecký talent, který zřejmě zdědil po rodičích, nadšených ochotnících.

Na sklonku života se zbavil závislosti na alkoholu, ale podlomené zdraví mu už zůstalo.

Po absolvování divadelní fakulty hrál vněkolika divadlech, ale nikdy se výrazněji nezapsal do povědomí diváků. Neprosadil se ani ve filmu. Nebyl ten typ, který neustále žádá orole, na to byl příliš plachý. Budil dojem, že oně ani nestojí. Pravdou byl ale pravý opak. Velmi se užíral tím, že jej veřejnost nezná tolik jako jiné herecké kolegy.

Skok pod vlak

Další velkou kapitolou jeho života byl vztah kženám. Navzdory malému vzrůstu unich slavil velké úspěchy. Když ale jedna zjeho prvních lásek spáchala sebevraždu skokem pod vlak, znamenalo to pro něj velkou ránu, zníž se nemohl dlouho vzpamatovat.

Počátkem 70. let se při natáčení seznámil sgrafičkou Danielou, do níž se okamžitě zamiloval azáhy si ji vzal za ženu. Tehdy netušil, že to pro něj bude doslova osudová žena. Vždy to byla ona, kdo měl hlavní slovo akdo vydělával více peněz.

Míťa se svou osudovou ženou Danielou

Krátce po svatbě začali kolegové uMíti pozorovat zvýšené požívání alkoholu, možná idrog. Zřejmě se vtomto ohledu snažil vyrovnat své ženě.

Potrat za potratem

Pár se opakovaně pokoušel omiminko, ale marně. Daniela prodělala několik těžkých potratů anakonec zůstala zcela neplodná.
Problémy salkoholem se dále zhoršovaly, Míťa se několikrát léčil, ale marně. Na počátku 90. let definitivně přišel odivadelní angažmá. Když vroce 1999 zemřela Daniela, zůstal úplně sám, jen se vzpomínkami na milovanou ženu. Začal spravovat její dílo anašel vtom nový smysl života. Jeho žena neměla za celý svůj život tolik výstav jako po své smrti.

Když Míťa ve svém bytě zemřel na infarkt, nikomu nechyběl. Našli ho až po pěti dnech. Jeho popel rozprášili na stejném místě jako ostatky jeho ženy. Tak si to vždycky přál.

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů