Šíp.deník.cz

Musela nechat zemřít vlastní dítě!

Rachel (vpravo) se synem a dcerou, mezi nimiž musela zvolit toho, kdo přežije.
Rachel (vpravo) se synem a dcerou, mezi nimiž musela zvolit toho, kdo přežije.
Zdroj: Šíp
Sdílej článek:

Rozhodnutí, které musela učinit Angličanka Rachel Edwardsová (40), by jí nezáviděl žádný rodič na světě: Ve zlomku vteřiny si musela vybrat, které ze svých dvou dětí zachrání z potápějícího se auta. Moment, evokující román Sophiina volba, v ní zanechal těžké psychické trauma.

Vše se odehrálo loni v září, ale až teď dokázala Rachel o děsivém zážitku poprvé souvisleji promluvit. Rodačka z města Derbyshire byla s dětmi na cestě do Lincolnshire, kde plánovaly strávit dovolenou. Do cíle však nedorazily.

Za vše mohl výmol

Nedaleko města Boston najela Rachel se svým Citroënem Xsara do hlubokého výmolu, který spatřila na poslední chvíli. Vozidlo se nárazem vymrštilo ze silnice, prorazilo svodidla a vřítilo se do řeky. „Celé to trvalo jen pár vteřin, auto se začalo rychle plnit vodou. Moje okénko bylo otevřené, takže jsem ihned vyplavala zpátky na hladinu,“ vybavuje si. Syn Jack se však nemohl z pasti vymanit – okénko na místě spolujezdce, kde seděl, mu totiž Rachel během cesty přikázala zavřít, a on se navíc marně „pral“ se zámkem bezpečnostního pásu.

„Chtěla jsem, aby okno zavřel kvůli Isabelle, aby na ni při jízdě nefoukal vítr. Dodnes si to vyčítám, kdyby bylo otevřené, tak by žil,“ teskní sympatická brunetka.

#nahled|https://g.denik.cz/56/98/pribeh_tonuti2_sip-300.jpg|https://g.denik.cz/56/98/pribeh_tonuti2.jpg|V době, kdy tvořili bezstarostnou rodinu#

Riskovala i těhotná

Když se Rachel dostala na hladinu, okamžitě se ponořila zpět a doplavala k potápějícímu se autu – nic nedbala na to, že je v šestém měsíci těhotenství a záchrannou akcí může riskovat zdraví. Během pár setin vteřiny si pak musela vybrat, zda zachránit syna, nebo tehdy dvouletou dcerku.

„Blesklo mi hlavou, že kdyby se Isabella nalokala vody, ihned by zemřela, takže jsem se otevřeným oknem dostala dovnitř a vytáhla ji,“ popisuje.
Rachel se s dcerkou vynořila na hladinu a záhy se chtěla vydat na pomoc i synovi. „Jenže byli jsme uprostřed široké řeky, proud nás unášel a mně se s Isabellou v náručí nedařilo doplavat ke břehu, kam bych ji mohla na chvíli odložit,“ kroutí hlavou.

Bezmoc a výčitky

Rachel pocítila naprostou bezmoc. „Zmohla jsem se jenom na zoufalý křik o pomoc,“ líčí chvilky zmaru. Za pár okamžiků dorazila na místo sanitka a záchranáři, které přivolal muž, který z okna nedalekého domu viděl auto padající do řeky. „Chtěla jsem za každou cenu za Jackem, ale záchranáři mě vytáhli na břeh a ponořili se za ním sami,“ svěřuje se Rachel. Chlapcovi, který se mezitím nalokal vody, už však nebylo pomoci. Přes veškerou snahu přítomných lékařů byl na místě mrtev.

Od té chvíle pronásledují Rachel noční můry. „Snad každou vteřinu myslím na to, co jsem mohla udělat jinak, jak jsem mohla zachránit oba dva,“ slzí žena, která tři měsíce po děsivém zážitku přivedla na svět zdravého syna. Narodil se jen tři dny po Jackových nedožitých sedmnáctinách.

ŠTĚPÁN ŠIMŮNEK

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů