Šíp.deník.cz

Na vlastní kůži výlov rybníka: Zima, bahno a voda v trenkách

7 fotografií 7
Sháňka, tedy klepání dlouhými dřevěnými tyčemi o vodní hladinu, byla nakonec jediná činnost, kterou tentokrát vyzkoušeli všichni tři redaktoři.
Sháňka, tedy klepání dlouhými dřevěnými tyčemi o vodní hladinu, byla nakonec jediná činnost, kterou tentokrát vyzkoušeli všichni tři redaktoři.
Zdroj: Šíp
Už správně oblečeni... Navléct si holínky byl problém. Až po chvíli Marek zjistil, že je v nohavici schovaná ještě zástěra! Navléct si holínky byl problém. Až po chvíli Marek zjistil, že je v nohavici schovaná ještě zástěra! Přihlížející
Sdílej článek:

Brzké ranní vstávání, mlha povalující se po polích a uprostřed nich vypuštěný Podleský rybník. Od začátku bylo jasné, že další díl seriálu Na vlastní kůži bude jiný. Studený, špinavý a nakonec i mokrý. Redaktoři Šípu PLUS se účastnili tradičního výlovu rybníka.

Snad už myšlenky na Vánoce byly důvodem vyzkoušet „něco s kaprem“. Tak proč se rovnou nezúčastnit výlovu rybníka, řekli jsme si a vydali se za neobvyklým dobrodružstvím se společností Štičí líheň – ESOX.

Sraz byl naplánován za rozbřesku, tedy po sedmé hodině, kdy teploměr ukazoval pouhé tři stupně Celsia a my, zatím nepřevlečeni, pokukovali po práci přítomných rybářů. Za několik minut dorazil majitel firmy Oldřich Pecha s jednou bundou, rybářskými holinami a kloboučkem na výlov pro nás.

Oblíbená hra kámen-nůžky-papír rozhodla o tom, že za rybáře půjde redaktor Marek. Lukáš se Štěpánem se jen převlékli do starého oblečení a nazuli klasické holínky. „Dostal jsem instrukce, že mám mít s sebou teplé ponožky, a stejně mi nohy mrznou,“ breptal Marek hned ze začátku. Zábava ale teprve měla přijít…

Sakra, to bahno lepí

První náročnou činností během výlovu je „sháňka“, při níž se klepáním dlouhými dřevěnými tyčemi do vody nahánějí ryby nad předem připravené sítě. Zatímco zkušení rybáři mlátí i z lodiček, my tuto činnost zkoušíme jen ze břehu a i tak se nepříjemně boříme do měkkého lepkavého bahna. „Sakra, v tom se ale chodí blbě, bahno mi snad vyzuje holinu,“ lamentuje Štěpán.

Čas běží a ryby je nutné rychle dopravit k výlovu, a tak se čtyřicet tisíc kaprů, candátů a štik „jadřením“ sítě ocitá na malém prostoru před různoramenným strojem. „To je náš pomocník, lovicí zařízení, které obsahuje mechanický vezír, váhu a výtah. Výlov nám hodně ulehčuje,“ vysvětluje majitel firmy. Kolem stroje stojí dvacítka rybářů, kteří výlov provádějí a už i brakují, tedy třídí ryby.

Velké, malé a střední, každá patří do jiné kádě. Brakování zabere cca pět hodin. „Všem přihlížejícím je tu zima, ale nám ne. Jsme zvyklí a já osobně sychravo miluji,“ říká Oldřich Pecha, zatímco nám pomalu drkotají zuby.

Namočené holínky

Nejlepší nakonec aneb nejvtipnější situace přichází na závěr naší reportáže. Marek jde k síti pro jednoho kapříka na závěrečnou fotku, jenže jak kolem létá rameno lovicího stroje a sem a tam pobíhají rybáři, dělá krok zpátky, zapadá do hloubky a už se mu valí voda do vysokých holínek. „Teď už to musí být fofr, jinak tady zmrznu,“ prosí Marek kolegy s tím, že má mokro i v trenkách. „Před měsícem jsme na jiném našem rybníku natáčeli pořad Kluci v akci a tam jsem aktérům moje holínky nepůjčil. Dnes jsem si říkal, že se nemůže nic stát!“ vzteká se na oko Pecha.

Kapři, které přítomní rybáři vylovili, jsou tržní – to znamená, že jdou do prodeje před Vánocemi. „Zájem o ně vzrůstá. Lidé si začínají uvědomovat, že sladkovodní ryba je kvalitní a chuťově dobrá,“ vysvětluje majitel Štičí líhně. Jeho slova doložil i hojný počet diváků kolem rybníka, kteří si výlov nenechali ujít. Byla jich dobrá stovka, což by mohlo závidět mnoho fotbalových týmů v okresním přeboru… Podívaná ze břehu je to opravdu zajímavá a poučná, ale účast při výlovu příště asi s díky odmítneme. Profíkům jsme se spíš pletli.

Jen čtvrtina ryb vydrží do Vánoc
Podleský rybník obývají čtyři druhy ryb, které jsou každoročně jedenkrát odchytávány. Kaprů, amurů, candátů a štik je zde dohromady na čtyřicet tisíc, ale jen asi čtvrtina z nich skončí na letošním štědrovečerním talíři. Z celkových dvaceti tun totiž zbytek míří v kádích do rybníka u Sedlčan, kde dále roste a do Prahy na Vánoce se vrátí některou další zimu. Výlov probíhá vždy na začátku listopadu, rybník se vypouští deset dní předem. Okamžitě po akci se kontroluje hráz a vypouštěcí zařízení, čistí se okolí a znovu se napouští ještě před zimou. Na jaře se pak nasazují nové ryby.

MAREK BROŽ, LUKÁŠ VRKOČ, ŠTĚPÁN ŠIMŮNEK

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů