Šíp.deník.cz

NEJVĚTŠÍ VĚDECKÝ PODVOD 20. století

Charles Dawson
Charles Dawson
Zdroj: Archiv
Sdílej článek:

Schůze londýnské geologické společnosti na sklonku roku 1912 vstoupila do dějin. Nadšený amatérský archeolog Charles Dawson a jeho přítel Arthur Woodward z Britského muzea tam představili svůj epochální nález: piltdownského člověka

Evoluční teorie potvrzena

Dawson vyprávěl, jak si v lomu na štěrk u vesnice Piltdown v hrabství Sussex všiml kousků pazourku a hned ho napadlo, že by se tam mohly ukrývat fosilie hominidů. Zanedlouho se tam skutečně našly části lebky, čelisti a jeden zub.

Dawson svůj nález představil jako tzv. piltdownského člověka, který pochází z doby před jedním milionem let a jeho mozková kapacita je mezi lidskou a lidoopí. Následný výzkum sice prokázal, že objem mozku je stejný jako u moderních lidí, ale stín pochybností přehlušilo nadšení vědců, kterým se poprvé dostal do rukou důkaz o Darwinově teorii evoluce. Navíc se našel doma v Anglii! Další desítky let zaujímal piltdownský člověk výjimečné místo v prehistorii člověka. Originál lebky se stal atrakcí londýnského muzea a její kopie se vystavovaly po celém světě.

#nahled|https://g.denik.cz/56/a0/cdz1_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/a0/cdz1.jpg|Z nalezených úlomků vědci rekonstruovali celou lebku. #

Kdo byl šikovný podvodník?

Některým zahraničním odborníkům se však zdálo divné spojení zcela lidské lebky s vyloženě opičí čelistí. Když roku 1949 Američan Kenneth Oakley provedl u piltdownských nálezů test relativního stáří, zjistil, že jsou mnohem mladší než se uvádí, jen zhruba 10 tisíc let. Dnes víme, že i tento odhad nebyl přesný, neboť lebka patřila člověku ze středověkého pohřebiště, nicméně i tak pochybnosti o pravosti nálezu bobtnaly a roku 1953 se naplno ukázalo, že jde o padělek. Opičí čelist a zub kdosi obarvil a impregnoval zrnky písku, aby imitoval fosilizaci. Čelist byla zase chemicky vylepšena, aby vypadala jako zmineralizovaná. Je jisté, že podvrh musel vyrobit odborník. Podezření hned padlo na Dawsona, ovšem ten byl už 37 let po smrti.

Tak údajně vypadal milion let starý pračlověk.

Časem se objevily další teorie, z nichž za poslední pochází z roku 1996. Tehdy se našel kufr někdejšího zaměstnance Britského muzea Martina Hintona, v němž byly kosti upravené podobně jako u piltdownského člověka. A proč by to Hinton dělal? Prý si chtěl vystřelit z kolegy Woodwarda, s nímž měl osobní spory.

#nahled|https://g.denik.cz/56/a0/cdz3_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/56/a0/cdz3.jpg|Místo vykopávek v Piltdownu#

(tom)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů