Šíp.deník.cz

Nekašlete na kašel!

Nekašlete na kašel
Nekašlete na kašel
Zdroj: Profimedia.cz
Sdílej článek:

Věděli jste, že kašel není nemoc, ale pouze projev obrany našeho organismu, který se vpudu sebezáchovy snaží udržet průchodné dýchací cesty. Jen těžko bychom ale hledali někoho, komu by při záchvatech kašle tato informace pomohla od obtíží nebo mu zlepšila náladu. Ikdyž kašel sám osobě není onemocněním, je důležité nenechat ho rozvinout azahájit jeho léčbu včas.

Kdybychom léčbu kašle podcenili, mohl by se zánět dostat do hrtanu, pokračovat níže, až by se usídlil vprůduškách aprůdušnicích, ato už byste sobě či svému dítku nadělili zánět průdušek nebo dokonce plic.

Vlhký, nebo suchý?

Za vznikem kašle stojí bakterie či viry, které prvotně způsobují nachlazení, chřipku nebo zánět průdušek. Ovšem kašel může být také reakcí na cokoli nepatřičného acizího, co proniklo zvnějšího prostředí do dýchacích cest (např. odkašlávání hlenů po ránu není nic neobyklého, zvlášť pro obyvatele měst, kde je více smogu a prachu). Teď už je jasné, že se tělo snaží vymrštěným vzduchem, tedy kašláním, zbavit všeho, co mu vdýchacích cestách vadí. Vpřípadě, že se tělo chce zbavit hlenu, který se vdýchacích cestách pohybuje, mluvíme ovlhkém, jinak také produktivním kašli. Jestliže je kašel dráždivý aneproduktivní, tedy bez vykašlávání, ale připomínající spíše dušení, jedná se okašel suchý.

Na každý kašel jiný lék

Základem úspěchu je rozlišit, který typ kašle budete léčit. „Vpřípadě, že se jedná okašel suchý, kdy dítě nebo vy neodkašláváte, je lepší ho vhodným produktem zlékárny potlačit. Těmto přípravkům se říká antitusika. Umí totiž tlumit reflex dráždivého avyčerpávajícího kašlání, které je vyvolané podrážděním,“ radí MUDr.Jana Rydlová, primářka dětské léčebny Lázně Luhačovice.

Ovšem pozor, některé ztěchto přípravků obsahují kodein, který může utlumovat dechové centrum apři dlouhodobém užívání dokonce vytvořit závislost. „Proto dejte přednost kapkám, které kodein neobsahují. Vopačné, tedy odkašlávací situaci, zvolte takzvaná expektorancia. Sáhněte po přípravku, který vám nabídne co nejvíce bonusů. Základem by měla být schopnost vyvolávat zvýšenou tvorbu hlenu, hodí se takédovednost jej zároveň zředit pro snadnější odkašlání,“ dodává primářka.

Uleví iéterické oleje

Pro úlevu se hodí také olejový zábal, který – podle toho, jaké éterické oleje přidáte, mírní dráždění ke kašli, usnadňuje dýchání auklidňuje průdušky. Solivovým olejem můžete smíchat eukalyptus, kosodřevinu, levanduli, tymián, myrtu. Účinný je nejen zábal, ale také inhalace či aromalampy.

Tohle jezte!

* Nedráždivá kašovitá jídla

* Ovoce azeleninu, které obsahují zinek, hořčík, vitamin C, E, A. Právě toto je kombinace, která úžasně posiluje imunitní systém, jenž pak může rychleji asnadněji bojovat skašlem asamozřejmě ispůvodní infekcí.

* Výtečná je například dýně nebo mrkev, obě obsahují velké množství karotenoidů, což jsou provitaminy vitaminu Adůležitého pro sliznice. Ovšem nezanedbatelný je iobsah vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu E, hořčíku azinku, který najdete hlavně v citrusech a nepraženýchsemínkách.

Tip Šípu

Není od věci, když přípravek umí podpořit pohyb řasinek, čímž je zaručeno čištění sliznic dýchacích cest azvyšování odolnosti proti infekci. Všechny tyto nadstandardy nabízí například Ambrosan, který ještě navíc ušetří místo ve vaší domácí lékárničce, protože na rozdíl od jiných přípravků jej mohou užívat už i děti od narození, takže odkašlat si může celá rodina.

Babské recepty

*l Mezi nejčastěji využívané prostředky patří čaj zcibule strochou majoránky. Užívat dvakrát denně šálek.

* Dalším domácím receptem je šťáva zčerné ředkve. Stačí nakrájet ji na kolečka, polít medem,zase poskládat dohromady a sepnout gumičkou. Ředkev pustí šťávu, která je díky medu slaďoučká. Pak už jen stačí dopřát si ji 3x denně po lžičkách.

(jan)

Sdílej článek:

Doporučené články

Partnerské horoskopy

Přehled partnerských vztahů